Rode wijn Domaine du Gaec 2006 – Proefnotitie

Proefnotitie - Rode Wijn DdG 2006

Deze rode wijn heb ik voor het eerst gedronken tijdens een vakantie in de Loire, zo’n drie jaar geleden en behoort nog steeds tot mijn lijst met favoriete rode wijnen.

Rode wijn Domaine du Gaec 2006 – Wat staat er op het etiket?

Rode wijn - Domaine-du-Gaec 2006Het is tijd om deze rode wijn (weer) eens te gaan proeven. Wat staat er op het etiket?

Naam: Domaine du Gaec 2006
Wijnhuis: Domaine du Gaec des Brangers
Land: Frankrijk
Regio: Loire (Menetou-Salon)
Druiven: Pinot Noir
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud: 750 ml
Kleur: Rood (licht en helder van kleur)
Smaak: Licht en fruitig
Lekker bij: Salades, zachte kaas, visgerechten en vegetarische maaltijden

Domaine du Gaec des Brangers

Domaine du Gaec des Brangers ligt in de gemeente Menetou-Salon en is een buurgemeente van het bekendere Sancerre. Menetou-Salon is bekend om zijn witte wijnen die behoren tot de beste van de Loire streek. Het wijnhuis bestaat uit 22 ha wijngaard waar alleen milieuvriendelijke technieken worden toegepast. Daarnaast beperkt dit wijnhuis haar rendementen door ‘vendange verte’ ofwel de `groene pluk`. Dit is een activiteit in de wijngaard, die doorgaans (vanwege de kosten) alléén wordt toegepast voor de productie van betere kwaliteitswijnen. Alleen de gezonde en perfect rijpe druiven worden geselecteerd voor deze prachtige rode wijn die 6 maanden op eikenhouten vaten heeft mogen rijpen.

Proefnotitie Rode wijn Domaine du Gaec 2006 - Pinot NoirPinot Noir

De oorsprong van de Pinot Noir ligt in Bourgogne waar hij al tweeduizend jaar groeit. In Frankrijk wordt deze druif het meest aangeplant. De Bourgogne is nog steeds het belangrijkste gebied voor de Pinot Noir, maar ook in de Loire en de Champagne wordt de druif veel aangeplant.
Buiten Europa is de Verenigde Staten het belangrijkste gebied. Daar worden kwalitatief de mooiste wijnen gemaakt in Oregon, maar in Californië is de grootste aanplant. Ook in Nieuw Zeeland is de Pinot Noir de meest aangeplante blauwe druif.

Wat proeven we?

We proeven hier een zeer zachte rode Loire wijn. De geur kenmerkt zich doordat hij licht en fruitig is met aroma’s van rode bessen, kersen, pruimen en iets kruidigs. De basale smaken zijn floraal, kruidig en je proeft de lagering van het eikenhout terug in de wijn. Wat ook opvalt bij het drinken is, dat deze licht rode wijn (waar je bijna doorheen kunt kijken) heel fris en zacht van smaak is. De afdronk is gemiddeld en hoewel deze wijn al 7 jaar oud is blijft hij prachtig op dronk.

Conclusie m.b.t Rode wijn Domaine du Gaec 2006

Ik vind het heel leuk om te proeven dat ze in de Loirestreek (toch vooral bekent van de witte wijn) ook zulke mooie rode wijnen kunnen maken. Voor mensen die van een wat lichtere rode wijn houden, is deze wijn echt een aanrader. Een heerlijk glas wijn om gewoon los te drinken of bij een lichte maaltijd. De prijs van €7,95 is echt een koopje voor zo’n mooie rode Menetou-Salon.

Waar kopen we deze rode wijn?

Wij hebben deze rode wijn gekocht bij:

 

 Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld, lekkere wijnen en leuke wijnproeverijen, volg Wijnbloggers ook op Facebook of Twitter!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.