Rode wijn Chops & Burgers 2012 Bordeaux (AH)

Rode wijn Chops & Burgers 2012 Albert Heijn - proefnotitieOnlangs publiceerden we hier op Wijnbloggers het persbericht over de metamorfose van de wijnafdeling van Albert Heijn. Een compleet nieuwe inrichting van de wijnafdeling (op smaak) en meer dan 100 nieuwe wijnen. Dat klinkt goed. Toch…? Weer 100 wijnen om te proeven. Eerlijk is eerlijk, we kregen een mooie houten doos toegestuurd met daarin een zestal wijnen die bij Albert Heijn verkocht worden. Natuurlijk om te proeven… En dan ben je bij ons aan het goede adres 🙂 Allereerst proefden we de rode wijn Chops & Burgers 2012 uit de Bordeaux.

Rode wijn Chops & Burgers 2012 Bordeaux – Wat staat er op het etiket?

Rode Wijn Chops & Burgers 2012 Albert Heijn ProefnotitieGoed het is tijd om te gaan proeven, maar wat staat er op het etiket?

Naam: Chops & Burgers 2012
Wijnhuis: Barton & Guestier
Land: Frankrijk
Regio: Bordeaux
Jaar: 2012
Druiven: 60% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud: 750 ml
Kleur: Rood

The Paring Collection

Deze rode wijn Chops & Burgers 2012 is een rode wijn die behoort tot de The Pairing Collection. The Pairing Collection is een serie wijnen waarbij je meteen aan het etiket en de naam kunt zien, waar je deze wijn goed bij kunt drinken. De Chops & Burgers is uitermate geschikt bij koteletten en hamburgers. De Salmon & Trout gaat goed met vis en de Cheese & Crackers uiteraard bedoeld voor bij een lekker kaasplankje. Lekker duidelijk!

Barton & Guestier

Barton & Guestier is één van de oudste wijnhuizen van de Bordeaux. Het verhaal van Barton & Guestier begint als de 30-jarige Ier Thomas Barton van Ierland naar de Bordeaux emigreert. Aangekomen in de Bordeaux begint deze Thomas Barton in 1725 een transportbedrijf, waarmee hij onder andere de eerste wijnvaten naar Ierland verscheept. Ierland was toen, samen met Nederland, de grootste afzetmarkt voor de Bordeaux. Niet alleen handelde Thomas Barton in wijn, hij bezat ook zijn eigen wijnhuizen en wordt dan ook in 1747 verkozen tot de beste handelaar van de Bordeaux. De liefde voor wijn slaat over op zijn nageslacht, want in 1802 richt kleinzoon Hugh Barton samen met zijn boezemvriend Daniel Guestier Barton & Guestier op.

Anno 2014 levert het bedrijf in meer dan 130 verschillende landen op vijf continenten wijn. De wijnen van Barton & Guestier zijn afkomstig uit bekende wijnstreken als de Bordeaux, Loire Vallei, Bourgogne, Beaujolais, Rhône Vallei, Languedoc en Corsica. Wijnen, die voornamelijk gemaakt zijn van de druivensoorten Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

De druivensoorten

Deze rode wijn Chops & Burgers 2012 is gemaakt van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon.

Rode wijn - Merlot druifMerlot

De Merlot druif sis één van de meest aangeplante wijndruivenf ter wereld. De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux) en dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. Bijzonder is dat de Merlot ook als tafeldruif kan worden gegeten.

De Merlot druif gedijt goed in relatief koele wijngaarden en groeit het beste op de lichtere grondsoorten. De Merlot is samen met de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif van Zuidwest Frankrijk, maar wordt ook al jarenlang met succes aangeplant in Californië, het Noordoosten van Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en last-but-not-least Chili.

De Merlot druif groeit goed, is vroeg in het seizoen rijp, kent een vrij hoog suikergehalte en heeft een dunnere schil, waardoor er minder tannines zijn. Merlot wijnen zijn door deze eigenschappen vaak al vrij jong op dronk. De geur en smaak zijn vooral te herkennen aan de bijna zwoele, zoete fruitigheid met elementen van zwarte bessen, kersen, pruimen, bramen, vijgen en soms cacao. De kruidigheid doet denken aan drop, laurier en leer.

rode wijn - cabernet sauvignonCabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon is ontstaan uit een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvignon Blanc en heeft zijn oorsprong in de Médoc. De Cabernet Sauvignon druif wordt tegenwoordig overal in Europa aangeplant, maar ook ver daarbuiten in bijvoorbeeld Australië, Chili, Californië en Zuid Afrika.

De Cabernet Sauvignon rijpt vrij laat in het seizoen (vanaf half oktober), heeft een sterke weerstand tegen allerlei ziektes en gedijt goed in warmere klimaten. De Cabernet Sauvignon groeit krachtig en voelt zich thuis op allerlei grondsoorten, zolang die maar niet te vruchtbaar zijn, maar de opbrengst per hectare is relatief laag.

De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif, heeft een dikke schil, en geeft sap met een vrij volle, fruitige smaak en een donkere kleur. Door de dikke schil bevatten Cabernet Sauvignon wijnen echter veel tannines, waardoor jonge wijnen nogal stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met soepele druiven zoals de Merlot of Cabernet Franc. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon gebruikt om de smaak van wijn van soepele druiven robuuster en complexer te maken.

De Cabernet Sauvignon is zeer geschikt om in eikenhouten vaten te rijpen: het maakt de stevige tannines aanzienlijk zachter en soepeler, waardoor zeer goede wijnen kunnen ontstaan. Door de lange bewaartijd en het sowieso al complexe karakter van de Cabernet Sauvignon – met geur- en smaakelementen van onder meer zwarte bessen, kersen, pruimen, cederhout, leer, tabak en menthol – kunnen na verloop van tijd stevige, volle, complexe wijnen ontstaan. Het rijpingsproces in de fles is uitermate belangrijk bij de Cabernet Sauvignon, omdat gedurende de bewaartijd zowel de smaak als de structuur nog aanzienlijk veranderen.

Wat proeven we?

Deze rode wijn Chops & Burgers heeft een mooie, volle donkerrode kleur. We ruiken wat groene paprika, framboos, zwarte bessen en iets van leer of tabak. Bij de eerste slok is de wijn ietwat droog, maar is daarna soepel. De zwarte bessen komen weer terug in de smaak, net als de paprika. Weliswaar heel licht, maar toch. Ook wat ‘jammigs’ komt naar voren. Niet complex, niet heel zwaar of krachtig.

Conclusie m.b.t Rode wijn Chops & Burgers 2013

Deze rode wijn Chops & Burgers is een prima wijntje voor de prijs van 5,99.

Waar kopen we deze rode wijn Chops & Burgers 2012

Zoals gezegd; bij de Albert Heijn à 5,99

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.