Rode wijn Brolio Chianti Classico DOCG 2007

chianti classico DOCG 2007 castello di brolioNa een heerlijke proeverij bij Barone Ricasoli heb ik deze Brolio Chianti Classico DOCG 2007 vorig jaar uit Italië meegenomen. En vandaag moet deze chianti er aan geloven. De fles opengetrokken en proeven maar!

De familie Ricasoli

Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli’s een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen in politiek en cultureel opzicht, maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chianti-gebied. Zij worden beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld.

Chianti Classico DOCG 2007 - baronDe huidige baron is van de 32e generatie in successie. Er mag in Toscane van alles zijn gebeurd, oorlogen gevoerd, maar altijd gingen de Ricasoli’s onverstoorbaar door met het verbouwen van hun druiven en olijven. In de loop der eeuwen werd de wijnbouw steeds belangrijker voor het Castello di Brolio en de reputatie van de wijnen verspreidde zich steeds verder.

Chianti Classico DOCG 2007 - carloDe glorie van Castello di Brolio verbleekte enigszins toen het in de jaren zestig van de afgelopen eeuw verkocht werd aan een grote drankenmultinational en naderhand nog werd doorverkocht. Men zag het bedrijf als productiemachine, waarbij vooral kwantiteit op de voorgrond stond. Francesco Ricasoli kon, ondanks een carrière als topfotograaf, uiteindelijk de drang niet weerstaan. Hij wilde toch, de meer dan 850-jarige, familietraditie voortzetten. Hij kocht het bedrijf begin jaren ’90 terug. Geheel in stijl van zijn voorvader, de IJzeren Baron, regeert hij met harde hand en heeft maar één doel voor ogen: absolute kwaliteit. Hij huurde daarom de kennis en de ervaring in van een beroemd oenoloog, Carlo Ferrini.

Wijngaarden werden herplant met betere druiven, die een lagere opbrengst combineren met een hogere kwaliteit. Ook in de kelders werden kosten noch moeite gespaard. Barone Ricasoli beseft als geen ander dat het Castello di Brolio, het oudste wijnhuis ter wereld -ook volgens zijn concurrenten en collega’s-  zich op de beste gronden van Chianti Classico bevindt. De meest recente oogsten tonen aan dat de wijnen van Castello di Brolio zich weer bevinden waar ze thuishoren: aan de top van de streek.

Brolio Chianti Classico DOCGDe Chianti Classico DOCG 2007 – Castello di Brolio

Goed wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken!

Wijnhuis: (Castello di) Brolio
Wijnjaar: 2007
Flesinhoud: 75cl
Soort: Rode wijn
DruivenSangiovese,  MerlotCabernet Sauvignon
Alcohol: 13,5%
Land: Italië
Regio: Chianti (Gaiole)

Wat proeven we?

Wat een kleur en wat een uitnodigende geur! 
Een neus van veel donker fruit zoals zwarte kersen, bramen en zelfs iets van cacao en een vleugje van een espresso koffie. Een onmiskenbare Italiaan. De smaak is heerlijk vol, beetje rokerig en toch ook fris (voornamelijk Sangiovese).

Conclusie m.b.t. Brolio Chianti Classico DOCG 2007

Deze 2007 heeft negen maanden gelegen op eiken. Heeft maar liefst 90 punten in de Wine Spectator gekregen en is in 2011 uitgekozen door Singapore Airlines voor hun Business Class. En terecht, wat een super Chianti!

Waar is Brolio Chianti Classico DOCG 2007  te koop?

De 2007 heb ik in Nederland niet zo snel kunnen vinden, maar de Brolio Chianti Classico DOCG 2010 en 2011 wel. Deze is onder andere te koop bij:

3 Reacties
  1. De Chanti is een van mij favorieten, gelukkig kwalitatief een stuk beter dan de meeste mensen vermoeden. Uit een prachtige streek, heel jammer dat de rieten fles zo langzamerhand verdwijnd..

  2. Hallo Femke,
    Bedankt voor jouw reactie – en ik denk dat ik goed nieuws voor je heb: Je ziet dat de mandfles langzaam weer terugkomt bij een paar ‘betere’ producenten. Juist vanwege de traditie.
    Hartelijke groet en blijf Genieten,
    Jeroen

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.