Rode Wijn Châteaux Margaux Grand Cru Classe 1997 – Proefnotitie

Een Château Margaux Grand Cru Classe is een van de wijnen die elke echte liefhebber eens in zijn leven gedronken moet hebben. Bij mij was dat verlangen er al heel lang. Jaren lang heb ik vele mooie en grote wijnen mogen drinken alleen nog steeds niet een van de allergrootste. Het verlangen naar deze rode wijn bleef en werd iets magisch, iets ongrijpbaars. Waarom weet ik ook niet maar er hangt soms een zweem van verlangen om dit soort wijnen, herkenbaar? Komt het door de prijs, die zo exceptioneel hoog is? De verwachte kwaliteit die uit zou moeten stijgen boven alles wat je al eens geproefd hebt?

Rode WijnAfgelopen juni zat ik samen met een vriend te zoeken op een veilingsite naar mooie wijnen om op te bieden. En ja hoor, ineens dook deze heerlijke rode wijn op, een Château Margaux Grand Cru Classe 1997. Mijn hart ging al snel harder kloppen en op zo’n moment krijg je het gevoel, het kan me niet schelen wat ‘ie kost, hij is voor ons. Uiteindelijk met Geert en Chris, twee vrienden en wijnliefhebbers, heb ik geboden op deze prachtige fles. Het spannende van de veiling is dat je pas na enkele dagen weet of jouw bod het winnende bod is. Gelukkig verliep de veiling volgens verwachting en uiteindelijke kochten we de fles rode wijn met zijn drieën voor het luttele bedrag van 330,- euro.

Vervolgens doet er zich gelijk een probleem voor, want wanneer ga je zo’n mooie fles nu drinken? Volgende week? Volgend jaar? Op een bijzonder moment? Wanneer eigenlijk? Uiteindelijk hadden we afgelopen zondag (13 oktober) als het perfecte moment uitgekozen, om tijdens de voorbereiding van onze wijnreis naar de Bourgogne (met onze wijnclub het Utrechts WijnGenootschap) de Château Margaux te nuttigen.

Lichtelijk gespannen en wat lacherig keken we met zijn drieën naar de fles die voor ons op tafel stond. Gelukkig had Chris nog een mooie fles Bouquet de Monbrison, een Margaux uit 1995, meegenomen om de smaakpapillen enigszins op gang te brengen. Na een uurtje was het grote moment aangebroken. De glazen werden gespoeld en de Château Margaux Grand Clu Classe 1997 werd heel voorzichtig uitgeschonken. En nog voorzichtiger werden er kleine slokjes genomen en eindeloos geroken aan deze werkelijk prachtige rode wijn die nog boven elke verwachting uitsteeg…

Proefnotitie Châteaux Margaux Grand Cru Classe 1997

Kleur was helder robijnrood en intens.
Prachtig complexe neus van kersen, vanille, specerijen, hout en een vleugje kaneel.
Zo complex dat je elke keer weer andere geuren ontdekte, zelfs nadat de fles al een uur openstond.
Het mondgevoel was prachtig rond en gebalanceerd en had een perfecte balans tussen zachte zuren en tannines, die prachtig waren samengesmolten in de wijn. De wijn was complex en perfect in balans. Afdronk was bijzonder lang, 30 seconden en meer.

Hoe gelukkig mag je jezelf prijzen als je deze rode wijn met vrienden mag drinken.

Geschreven door Merijn Tieleman en Geert van Beurden
www.WijnVoornu.nl

Wijn voor nu

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.