Rode wijn Château Tapie 2011 van Albert Heijn – Proefnotitie

Rode wijn Château Tapie - wijnstreek

Vorige week werden wij getriggerd door het persbericht over Château Tapie. In dit persbericht viel te lezen dat de wijn van de eerste biologisch gecertificeerde oogst van Château Tapie nu in Nederland te verkrijgen was. Nieuwsgierig naar deze BIOwijn van Château Tapie, die in het wijnassortiment van de Albert Heijn is opgenomen, besloten we deze dan ook te proeven.

Rode wijn -Château Tapie 2011 - ProefnotitieRode wijn Château Tapie – Wat staat er op het etiket?

De fles rode wijn in huis dus tijd om te proeven, maar wat staat er op het etiket?

Naam: Château Tapie 2011
Wijnhuis: Château Tapie
Land: Frankrijk
Regio: Languedoc-Roussillon (Coteaux du Languedoc)
Druiven: 50% Syrah, 35% Grenache en 15% Mourvèdre
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud: 750 ml
Kleur: Rood

Château Tapie

Château Tapie ligt net buiten Narbonne in departement Aude. Narbonne was de eerste Romeinse nederzetting buiten Italië en de Romeinen plantten in deze streek dan ook vele wijngaarden aan. Sindsdien zijn er in deze streek ook altijd wijngaarden geweest. Waar de wijngaarden van Château Tapie zich bevinden, stonden lang, lang, lang geleden Romeinse villa’s. Het Château zelf dateert uit de 19e eeuw en is gelegen op een plateau met uitzicht over het meer van Bages, dat bekend staat om de oesterteelt en de rose flamingo’s, die daar neerstrijken. Het kasteel behoorde vroeger toe aan de aartsbisschop van Narbonne en is tot laat in de 19e eeuw een klooster geweest.

Het château is nu al zo’n 30 jaar in handen van Georges Ortola, ooit werkzaam als ingenieur aan de Universiteit van Twente en zijn vrouw Suzanne. Georges en Suzanne zijn gepassioneerde wijnmakers, die in 2009 zijn overgestapt op  BIOwijnbouw.

Wijnstreek de Languedoc-Roussillon

De wijnstreek Languedoc-Roussillon (de Midi) is het grootste wijngebied van Frankrijk. Meer dan 290.000 hectare aan wijngaarden bevinden zich in deze streek, die loopt van Marseille tot aan de Spaanse grens. Deze streek kent hete zomers met weinig tot geen neerslag, koele, natte winters en het voorjaar is er over het algemeen zacht met af en toe wat regen.

Het waren de Grieken, die in deze streek naast olijfbomen de eerste wijnstokken aanplantten, maar de wijnbouw kwam pas echt tot ontwikkeling ten tijde van het Romeinse Rijk. Na de val van het Romeinse Rijk zijn het, net als in vele andere gebieden, de monniken die de grondslag leggen voor de wijnbereiding. Toch duurt het tot de 19e eeuw – men verkiest tot dan vaker de verbouw van graan dan van wijnstokken – dat de wijnbouw tot grote ontwikkeling komt. En hoe! Wijngaarden worden volop aangeplant met druivenrassen die vooral voor een grote opbrengst zorgen met als gevolg een niet al te beste kwaliteit van de wijn. Overproductie en lage kwaliteitswijnen zijn tot aan de jaren ’70 dan ook kenmerkend voor deze streek. Vanaf de jaren ’70 komt er een omslag. Vele wijngaarden worden gerooid en in plaats van productieve druivenrassen kiest men voor de aanplant van kwaliteitsdruiven en dat betaalt zich natuurlijk terug in de kwaliteit van de wijnen, die beter en beter worden.

De druivenrassen die je veel in de Languedoc ziet aangeplant zijn:
Cabernet SauvignonSyrahMourvèdreGrenacheCinsautCarignanMerlot , Chardonnay, Grenache Blanc, Mauzac, Clairette, Muscat, en Picpoul.

De druivenrassen, die gebruikt zijn in de Rode wijn Château Tapie 2011

Shiraz / Syrah druifSyrah

De Syrah (ook wel Shiraz genoemd) is een sterke druif met een dikke schil, die immuun is voor de meeste plantenziektes. De Syrah is een vroegrijpe, krachtige groeier die flink gesnoeid moet worden. De Syrah geeft wijnen met  een hoog tanninegehalte en bevat vaak elementen van viooltjes, zwarte besssen, bosbessen, bramen en pruimen en soms aardbeien en frambozen. Rijpere Syrah’s hebben ook zwoelere elementen van gedroogde pruimen, leer en chocolade. In het aroma kunnen daarnaast drop, eucalyptus en zelfs gerookt vlees voorkomen. Peper, kruidnagel en andere kruiden zijn typerend voor de Syrah. Samengevat: krachtig, fruitig en kruidig.

Druif GrenacheGrenache

Daar waar de Syrah vroegrijp is, rijpt de Grenache pas laat in het seizoen en gedijt daarom goed in warmere en droge klimaten. Je vindt deze druif dan ook op grote schaal in Spanje en in de Zuid-Franse wijngebieden Rhône, Languedoc en Provence. Buiten Spanje en Frankrijk zien we de Grenache vooral terug in Californië en Australië. De Grenache heeft vrij kleine druiven met een dikke, donkere schil en een hoog suikergehalte. Wijnen van de Grenache bevatten daardoor een hoog alcoholpercentage. De Grenache geeft daarnaast fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit), kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember) en een vrij lage zuurgraad.

Druif mourvèdreMourvèdre

Ook de Mourvèdre is een druif die laat rijpt en heeft daardoor behoefte aan veel zon en warmte. Deze druif heeft veel warmte nodig om tot volledige rijping te komen. Daarom is de druif vooral te vinden in de Franse wijnstreken Provence en Languedoc-Rousillon. In Spanje wordt de druif op grote schaal aangeplant in de warme gebieden rond Murcia en Castilla-La Mancha. Buiten Europa is de enige significante aanplant te vinden in Californië. De Mourvèdre is geen makkelijke druif: hij heeft behoefte aan allerlei mineralen, houdt van diepe kalkachtige bodems en heeft een beperkte opbrengst per hectare. De druiven zijn aan de kleine kant en hebben een dikke, donkere schil. De druif is rijk aan suikers en tannines en geeft daardoor alcoholrijke en stevige, stroeve rode wijnen. Kenmerkende elementen in de wijnen zijn met name bramen, aangevuld met specerijen en peper. Deze druif is zeer geschikt om structuur te geven aan een blend met bijvoorbeeld de Grenache, Cinsault en/of Syrah.

Wat proeven we?

Deze mooie, donkerrode wijn heeft een mooi zuurtje, maar is zeer toegankelijk. Het is een stevige rode wijn, maar toch ook zacht. De geur kenmerkt zich door de typische geur van de Syrah, met daarnaast kruidige aroma’s en rood fruit. De kruidigheid en het rode fruit komen ook zeer zeker terug in de smaak, evenals iets droppigs en laurier.

Conclusie m.b.t Rode wijn Château Tapie 2011

Deze mooie BIOwijn is een prima rode wijn om te drinken! Deze rode wijn is zeer toegankelijk en de verhouding prijs-kwaliteit is goed. Deze rode wijn is een lekkere, betaalbare wijn.

Waar kopen we deze rode wijn Château Tapie 2011?

Deze rode wijn is te verkrijgen bij Neerlands grootste grutter:

Albert Heijn à 4,99

 Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld, lekkere wijnen en leuke wijnproeverijen, volg Wijnbloggers ook op Facebook of Twitter!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.