Rode Wijn Chateau Lyonnat 2014

Chateau Lyonnat 2

De rode wijn van Chateau Lyonaat heb ik lekker met kerst gedronken. Gekocht bij de jongens van wijnvoornu en samen met mijn vader op 1e kerstdag tot op de bodem leeggedronken. Wat een lekkere wijn zeg!  Die jongens van wijnvoornu hebben het goed voor elkaar en ook deze wijn is weer een schot in de roos.

Wat staat er op het etiket?Chateau Lyonnat

  • Naam: Chateau Lyonnat
  • Wijnhuis:  Chateau Lyonnat
  • Land: Frankrijk
  • Regio: Lussac Saint Emilion
  • Druiven: Merlot
  • Alcoholpercentage: 13
  • Bewaren tot 2018

Het Chateau Lyonatt

De appellatie Lussac Saint-Emilion bevindt zich aan de rechteroever van de Gironde, Chateau Lyonnats eigendom van Gérard en Brigitte Milhade. De milhade familie begon vier generaties geleden met het wijn maken. Sinds 1961 zijn ze in het bezit  van Chareau Lyonnat. Caheat Lyonaat heeft 52 hectare aan wijngaardgrond. Verder is het een AOC wijngaard en een van de oudste uit het dorp Lussac St Emillion..

Het terroir van Lussac wordt gekenmerkt door een diversiteit van grondsoorten. In het zuidoosten zijn de hellingen kleiachtig-kalksteen houdend, gelijkwaardig aan de bodem in Saint-Émilion.

De toegestane druivensoorten zijn cabernet franc, cabernet sauvignon, malbec en merlot. Merlot is doorgaans de dominerende druif. De wijngaard van Gérard en Brigitte bestaat voor 85% uit Merlot, 11% uit Cabernet Sauvignon en voor 4% uit Cabernet Franc, wat logisch is want we zijn immers in de Bordeaux. Voor de Chateau Lyonnat 2014 heeft men alleen de merlot druif gebruikt.

De Merlot druif

Merlot is vanwege zijn vele prachtige blends met de Cabernet Sauvignon een vaste smaak met name in de wereldberoemde Bordeaux wijnen zoals de Château Latour(Pauillac). En die we natuurlijk ook kennen van wereldberoemde cépage wijnen zoals de Pétrus uit de Pomerol en diverse grootheden uit het Saint-Emilion gebied. Zonder de Merlot druif zouden deze wijnen echt niet zo groot zijn geworden. Denk je eens een wereld in zonder Merlot! Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. De Merlot druif gedijt goed in relatief koele wijngaarden en groeit het beste op de lichtere grondsoorten. De Merlot is samen met de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif van Zuidwest Frankrijk, maar wordt ook al jarenlang met succes aangeplant in Californië, het Noord-Oosten van Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en last but not least Chili. Merlot druif

De Merlot druif groeit goed, is vroeg in het seizoen rijp, kent een vrij hoog suikergehalte en heeft een dunnere schil en is wat groter dan de Cabernet Sauvignon. Daardoor zijn wijnen van de Merlot sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon en bevatten deze vanwege de dunnere schil minder tannines. Merlot wijnen zijn door deze eigenschappen vaak al vrij jong op dronk. De geur en smaak zijn vooral te herkennen aan de bijna zwoele, zoete fruitige smaak met elementen van zwarte bessen, kersen, pruimen, bramen, vijgen en soms cacao. De kruidigheid doet denken aan drop, laurier en leer.

Traditioneel werd de Merlot vaak geblend met de Cabernet Sauvignon, om de wijn daarvan soepeler en zachter te maken. Maar inmiddels is de Merlot volledig geaccepteerd als zelfstandige druif waarvan fantastische rode wijnen kunnen worden gemaakt. Zijn populariteit is natuurlijk ook te danken aan de groeiende populatie wijndrinkers die houdt van toegankelijke zachte, fruitige, soepele rode wijnen..

Wat proeven we  als we Chateau Lyonnat 2014 drinken?

Op de 1e kerstdag zetten we ons beste beentje voor. We proeven een smaakvolle, krachtige fruitige rode wijn met zachte tannines. De geur is vriendelijk , zoethout, leer, rood fruit, en wat specerijen. Het tweede glas smaakt nog iets beter maar dat heeft ermee te maken dat de wijn meer op temperatuur is gekomen.

Conclusie Chateau Lyonnat 2014

Chateau Lyonnat 2014 is een prima wijn, welke de 1e kerstdag goed heeft doorstaan. Echt een aanrader die niet onderdoet voor de wat duurdere bordeauxs. Jammer dat ik maar 1 flesje had liggen. Snel wat bij bestellen dus:-)

 Waar kopen we de wijn?

Wijn voor nu voor 14,95 per fles!

Ron Jansen

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.