Rode wijn Château Moulin de Clotte 2006 Proefnotitie

Rode Wijn Proefnotite - Château Moulin dlC - 2006

Wijnen uit de Bordeaux hebben altijd al tot mijn favoriete wijnen behoord. Ik speur graag internet af naar mooie rode wijnen uit de Bordeaux en deze heb ik gevonden en gekocht bij WijnVoorNu.

Rode wijn Château Moulin de Clotte 2006 - ProefnotitieRode wijn Château Moulin de Clotte 2006 – Wat staat er op het etiket?

Het is tijd om te proeven, maar eerst eens kijken wat er allemaal op het etiket staat!

Naam: Château Moulin de Clotte
Wijnhuis: Château Moulin de Clotte
Land: Frankrijk
Regio: Bordeaux
Druiven: 85% Merlot, 10% Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud: 750 ml
Kleur: rood
Smaak: Fruitig en met aangename zuren en tannine, die mooi in balans zijn
Lekker bij: Pasta, rood vlees, kaasplankje

Château Moulin de Clotte

Château Moulin de Clotte is een klein wijnhuis met slechts vier hectare wijngaarden gelegen op een steenworp afstand van Saint-Emilion. De wijngaarden van Château de Clotte zijn een van de oudste van Saint-Emilion. Hier wordt al sinds de zestiende eeuw wijn verbouwd en de wijngaarden zijn eigendom van de beroemde familie van Grailly. Zij verbouwen hier Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De Moulin de Clotte 2006 heeft o.a. een zilveren medaille gewonnen op het concours Mondial in Brussel.

Rode Wijn Proefnotite - Château Moulin - SESaint-Emilion

Op zo’n 30 kiloimeter afstand van de stad Bordeaux, ligt Saint-Emilion, waar elke centimeter grond is aangeplant met blauwe druivenrassen. Saint-Emilion is eigenlijk in te delen in twee verschillende wijntype. Allereerst de wijnen die komen vanaf de hellingen rondom Saint-Emilion, de Vins de Côtes en de wijnen die afkomstig zijn van de lagere vlakte (gelegen tussen Saint-Emilion en Libourne), de Vins de Graves.

De Vins de Côtes zijn afkomstig van een bodem die kalkrijk en kiezelhoudend (met wat klei) is. De Vins de Côtes zijn over het algemeen warme, krachtige, rijke, ronde en stevige wijnen. De beste wijnen van de streek, waaronder bijvoorbeeld Château Ausone. De Vins de Graves zijn afkomstig van een bodem die bestaat uit zand, kiezel en grind. De Vins de Graves zijn vaak zachtere, verfijnde en elegantere wijnen, met als bekende naam: Château Cheval Blanc

De Druiven van de Château Moulin de Clotte 2006

Rode wijn Château Moulin de Clotte 2006 - Proefnotitie - Druif Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon is ontstaan uit een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvignon Blanc en heeft zijn oorsprong in de Médoc. De Cabernet Sauvignon druif wordt tegenwoordig overal in Europa aangeplant, maar ook ver daarbuiten in bijvoorbeeld Australië, Chili, Californië en Zuid Afrika.

De Cabernet Sauvignon rijpt vrij laat in het seizoen (vanaf half oktober), heeft een sterke weerstand tegen allerlei ziektes en gedijt goed in warmere klimaten. De Cabernet Sauvignon groeit krachtig en voelt zich thuis op allerlei grondsoorten, zolang die maar niet te vruchtbaar zijn, maar de opbrengst per hectare is relatief laag. De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif, heeft een dikke schil, en geeft sap met een vrij volle, fruitige smaak en een donkere kleur. Door de dikke schil bevatten Cabernet Sauvignon wijnen echter veel tannines. De Cabernet Sauvignon kenmerkt zich door geur- en smaakelementen van onder meer zwarte bessen, kersen, pruimen, cederhout, leer, tabak en menthol.

Rode wijn Château Moulin de Clotte 2006 - Proefnotitie - cabernet franc

Cabernet Franc

De Cabernet Franc is dus één van de ouders van de Cabernet Sauvignon druif en is waarschijnlijk afkomstig uit de Bordeaux. In Saint-Emilion staat de druif ook bekend als ‘Bouchet.’ Buiten Frankrijk wordt de druif vooral aangeplant in Noord-Italië, Hongarije en Californië.

De Cabernet Franc gedijt goed in relatief koele klimaten, mede vanwege zijn snelle rijping, en houdt van kalkrijke grond, zand- en kleibodems en is een goede groeier. De Cabernet Franc is een vrij kleine druif met wat minder tannines en wat meer zuur dan de Cabernet Sauvignon druif. De wijnen van Cabernet Franc variëren van lichte, frisse, fruitige rode wijnen (bijvoorbeeld in het koelere Loire gebied) tot meer geconcentreerde donkerrode wijnen. Typerende geur- en smaakelementen van de Cabernet Franc wijnen zijn zwarte bessen, frambozen en aardbeien, aangevuld met diverse kruiden (en volgens sommigen ook potloodslijpsel). Bij minder goede rijping komen ook plantaardige tonen van groene paprika en gemaaid gras naar voren. Verder zijn de wijnen zacht van smaak en vaak al vrij snel op dronk. In de blend met de Cabernet Sauvignon en/of Merlot voegt de Cabernet Franc vooral fruitigheid en zachtere tannines toe. Tenslotte wordt de druif ook gebruikt als basis voor rosé wijn.

Rode wijn Château Moulin de Clotte 2006 - Proefnotitie - Druivensoort merlotMerlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent. De Merlot is samen met de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif van Zuidwest Frankrijk, maar wordt ook al jarenlang met succes aangeplant in Californië, het Noord-Oosten van Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en last-but-not-least Chili.

De Merlot druif gedijt goed in relatief koele wijngaarden en groeit het beste op de lichtere grondsoorten.  De Merlot druif groeit goed, is vroeg in het seizoen rijp, kent een vrij hoog suikergehalte en heeft een dunnere schil en is wat groter dan de Cabernet Sauvignon. Daardoor zijn wijnen van de Merlot sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon en bevatten deze vanwege de dunnere schil minder tannines. Merlot wijnen zijn door deze eigenschappen vaak al vrij jong op dronk. De geur en smaak zijn vooral te herkennen aan de bijna zwoele, zoete fruitigheid met elementen van zwarte bessen, kersen, pruimen, bramen, vijgen en soms cacao. De kruidigheid doet denken aan drop, laurier en leer. Bijzonder is dat de Merlot ook als tafeldruif kan worden gegeten.

Goed, dat was de algemene informatie! Nu terug naar deze rode wijn, want we zouden immers gaan proeven.

Wat proeven we?

De kleur van de wijn is mooi donkerrood en heeft een gemiddelde intensiteit. Kruidige geuren van zwarte bessen, noten en tabac. De smaakvolle afdronk van deze rode wijn is gemiddeld tot lang en de frisse tannine zijn mooi verwerkt in de wijn. De goede balans tussen fruit en het kruidige aroma maken deze rode wijn mooi en soepel.

Conclusie m.b.t Rode wijn Château Moulin de Clotte 2006

Een heerlijk glas wijn voor de prijs van €9,95. Ik drink deze wijn graag bij pasta gerechten of vlees, heerlijk! Of na de maaltijd met een kaasplankje. Gewoon een prima Bordeaux, mooi van smaak en helemaal op dronk. Weer een mooie wijn van WijnVoorNu, mijn complimenten.

Waar kopen we de Rode wijn Château Moulin de Clotte 2006?

WijnVoorNu.nl à 9,95

 

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.