Rode Wijn Chapel Hill 2011 uit Hongarije

Chapel Hill 2011 wijngaardenWe gaan het hebben over deze mooie Pinot Noir, Wijn Chapel Hill 2011 uit Hongarije. Niet direct een voor de hand liggende keuze, maar Wijnbloggers heeft een zwakke plek voor wijn waarmee je een goed doel steunt. De Pinot Noir is geen onbekende en we hebben daar al eerder overgeschreven.

Wijn uit Hongarije

Hongarije ligt in het midden van Europa en produceert al wijn sinds de tijd van de Romeinen. Ondanks de vele oorlogen en bezettingen (Mongolen, Turks-Moslim bezetting) is wijn nog steeds een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en van Hongarije. Na de tweede wereld oorlog raakte de wijnindustrie in verval en het is pas sinds 1980 (vrije markt) dat deze industrie zich razendsnel ontwikkeld. Het voordeel is dat de wijnindustrie niet zwaar op tradities leunt en dus gebruik maakt van nieuwe  druivenrassen en productiemethoden. Ook zoekt men vanuit Hongarije de samenwerking met Wijnmakers over de hele wereld. Zo ook bij deze Rode Wijn Chapel Hill 2011.

Chappel Hill

Chapel Hill is een modern wijnhuis in de buurt van het bekende Balatonmeer en één van de productlijnen van Balatonboglári Borgazdaság, onderdeel van de Törley Groep, waar ook de mousserende wijnen van Hungária, Törley en BB onder vallen. De  Törley Groep is één van de grootste Hongaarse wijnproducenten en zij bezitten ongeveer 340 hectare grond. József Törley is de oprichter van het bedrijf en hij leerde het vak in de Franse Champagnestreek en wel in Reims. In 1882 nam hij de Franse vakman Louis François mee naar Hongarije en startte zijn eigen bedrijf. De Hongaarse, mousserende wijn (Pezsgö), wordt gemaakt volgens de Franse  “Method Traditional”. De basiswijn wordt gemaakt van druiven uit de regio`s Etyek-Buda en Balatonboglár. Dit gecombineerd met de kalksteengrotten in Budafok levert uitstekende bubbelwijnen.

Chapel hill 2011 torleyRond 1900 was Törley in Europa al een begrip. Inmiddels behoren vele merken tot de Törley Groep, zoals Hungária, György Villa, Balatonboglári Borgazdasági (BB) en Hungarovin. Törley zelf is inmiddels eigendom van het Duitse Henkel & Co. Rond 1980 zijn ze begonnen met het produceren van de wijnen voor de Nederlandse markt. Na jarenlange ervaring is Kym Milne (Master of Wine) gevraagd om de wijngaarden van Chapel Hill verder te ontwikkelen en verbeteren. Samen met Richard Smart, de wijncultuurconsulent zijn ze in staat geweest om de Chapel Hill wijnen te ontwikkelen. Prettig te drinken wijnen voor een eerlijke prijs. De wijnen kenmerken zich door een gunstige prijs/kwaliteit verhouding, dus goed betaalbaar. Verder verbouwen ze een grote variëteit aan druiven. Je moet dan denken aan de Chardonnay, sauvignon blanc en szürkebarát, pinot noir en cabernet sauvignon.

Welke doelen steun je door Chapel Hill 2011 uit Hongarije te bestellen?

Na het succes van vorig jaar gaat de Lionsclub Amsterdam ’t IJ wederom “We Serve Bubbles en Wine” actie houden. Deze actie is opgezet om lokale goede doelen in Amsterdam te steunen. De drie goede doelen zijn:

Chapel Hill 2011 - SHIDSHID – Stichting Hulpost Indische en Dapperbuurt

SHID biedt op directe en persoonlijke wijze de helpende hand aan probleemjongeren uit Amsterdam-Oost. Dit onder de bevlogen leiding van Eric Parmanand.  Het even weg kunnen zijn uit hun eigen omgeving, is volgens Eric belangrijk om de jongeren te helpen. De boot die SHID hiervoor gebruikt, is essentieel om de jongeren mee te nemen, maar de kosten van de boot zijn hoog. Jaarlijks onderhoud, materialen, liggeld, etc.

SHID kan dus wel wat hulp gebruiken en door wijn te bestellen, zorgt u ervoor dat het liggeld dat jaarlijks betaald moet worden voor de boot, betaald kan worden.

Chapel Hill 2011 Resto VanHarteResto VanHarte

Eén op de drie mensen voelt zich eenzaam doordat oude structuren in de buurt zijn verdwenen, familie ver weg woont of andere prioriteiten heeft. Deze eenzaamheid kan leiden tot allerlei mentale en fysieke problemen. Resto VanHarte doorbreekt dit isolement door mensen samen te laten koken en samen te laten eten. Dit kan soms net het benodigde zetje zijn. Door wijn te bestellen, blijft u ervoor zorgen dat mensen die anders alleen zijn, kunnen aanschuiven bij Resto VanHarte.

Chapel Hill 2011 OLVGStichting OLVG

Een opname in het ziekenhuis is altijd spannend. Zeker wanneer je als kind naar het ziekenhuis moet. Bedden met andere kinderen om je heen, dokters in witte jassen. Alles is nieuw en vreemd. Stichting Kinderdroomkunst OLVG heeft als doel de Kinderafdeling kind- en oudervriendelijk te maken. Met de opbrengst zal Lionsclub Amsterdam ‘t IJ speelattributen doneren. Klik hier voor meer informatie over Stichting OLVG.

De druif Pinot Noir

De Pinot Noir is beroemd van de grote rode Bourgogne wijnen, zoals bijvoorbeeld Gevrey-Chambertin, Nuits Saint-Georges, Pommard, Santenay en Beaune. Daarnaast kennen we de Pinot Noir van zijn bijdrage aan Champagne, samen met de Pinot Meunier en Chardonnay. Door sommigen wordt de Pinot Noir omschreven als de meest geliefde druif onder wijnliefhebbers en de meest gehate druif onder wijnmakers. Dit vanwege zijn diversiteit en complexiteit enerzijds en zijn moeilijke groei en vinificatie anderzijds. De Pinot Noir heeft zijn oorsprong zeer waarschijnlijk in de Bourgogne waar tweeduizend jaar geleden door de Romeinen al wijn werd gemaakt. Sommigen beweren echter dat zijn herkomst in het Nijldal in Egypte ligt. De Romeinen noemden hem destijds ‘Helvenacia Minor’ en de Fransen zijn hem later pinot gaan noemen vanwege de vorm van de druiventros die lijkt op een pijnboom (‘pin’).

chapel-hill-2011-pinot-noirWat proeven we?

Een mooie rode volle smaak met een typische Pinot Noir smaak. Deze Pinot Noir heeft tannine en fruit en een aangename smaak. Zacht, vol en fruitig dus. Verder een mooie rode heldere kleur en de wijn ruikt lekker. Geen rare luchtjes, maar mooi fruitig.

Conclusie m.b.t. de Rode Wijn Chapel Hill 2011

Prettig te drinken wijnen voor een eerlijke prijs (6 flessen voor 34,99).Verder steun je het goede doel en is de prijs voor de wijn ook een hele mooie. De Chapel Hill 2011 kun je hier bestellen.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.