Rode wijn Bonarda Bodega Don Cristobal 1492

Proefnotitie rode wijn - Don Cristóbal 1492 Bonarda

Na Malbec is de Bonarda-druif de meest aangeplante druif in Argentinië. Toch is de druif en de wijnen ervan nog redelijk onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen én een Bonarda-wijn aan onze smaakpapillen te onderwerpen. Vandaag proeven we dan ook de rode wijn Bonarda Bodega Don Cristobal 1492.

Wat staat er op het etiket?

Proefnotitie Rode Wijn Bodega Don Cristóbal 1492 Bonarda 2011Voordat we gaan proeven, kijken we natuurlijk eerst even op het etiket. Wat vertelt het etiket van deze rode wijn ons?

Wijnhuis Bodega Don Cristóbal 1492
Wijnsoort Rode wijn
Oogstjaar 2011
Land Argentinië
Regio Mendoza
Druif Bonarda
Fles 0.75
Alcoholpercentage 14%

Wijnhuis Bodega Don Cristóbal 1492

Dit relatief jonge wijnhuis, opgericht in 1999, ligt in de Mendoza-regio aan de voet het Andesgebergte vlakbij de grens met Chili. Uit dit gebied komen de beste en meest prestigieuze wijnen van Argentinië. De klimatologische omstandigheden in de Mendoza-regio zijn vrijwel ideaal te noemen. Zomers een gemiddelde temperatuur van 22 graden, in de winter gemiddeld 6 graden en een algehele gemiddelde temperatuur van 14 graden, lage luchtvochtigheid en weinig neerslag (187 mm per jaar!) In de maanden september tot en maart schijnt de zon veelvuldig: meer dan 2200 zonuren, verdeeld over 210 dagen. Perfecte klimaatomstandigheden die er voor zorgen dat wijngaarden zelden of nooit met ziektes te maken hebben.

De wijnen van Don Cristobal 1492 komen van de wijngaarden van drie estates: La Nina, La Pinta en La Santa Maria. Zij liggen dicht bij Mendoza City, slechts twee en een half uur van de Aconcaqua (7.000 m) de hoogste berg van dit continent – anderhalf uur per vliegtuig vanuit Buenos Aires en 55 minuten van Santiag0, Chili. Alle wijngarden zijn gelegen op 600 – 1000 meter hoogte boven zeeniveau, waardoor zij hun eigen en specifieke karakter hebben.

De druif Bonarda

Rode wijn proefnotitie Don cristóbal druifDe druif Bonarda is na de Malbec de meeste aangeplante druif in Argentinië. In Californië wordt deze druif  ‘Charbono‘ genoemd, in de Franse Savoie (waar de druif oorspronkelijk vandaan komt, maar vandaag de dag nog maar weinig wordt aangeplant) ‘Corbeau‘ of ‘Douce Noir‘. En ook in Italië kennen ze ook een Bonarda, de ‘Bonarda Piemontese‘, maar dit is echter een heel andere druivenras.

De Bonarda gedijt goed in Argentinië. Het klimaat en de ondergrond zijn perfect voor deze druif. Grote oogsten en relatief eenvoudig te verbouwen, zorgden ervoor dat deze druif veelvuldig gebruikt werd in Argentijnse bulkwijn, maar dat verandert meer en meer. Steeds vaker staat ook de naam van de Bonarda-druif op het etiket. Vaak gebruikt in blends, maar ook steeds meer in monocépages. De druif wordt in gebruik steeds populairder bij de Argentijnse wijnboeren. De Argentijnse Bonarda-wijnen kenmerken zich door hun diepe kleur (soms bijna inktzwart), fruitige aroma’s (pruim, kers, bes), redelijke tannines en zuren en daarbij ook zeer geschikt voor houtlagering.

Rode wijn Bonarda Bodega Don Cristobal 1492; wat proeven we?

Deze rode wijn heeft een mooie donkerpaarse kleur. Stevige wijn met een rijke geur van specerijen, donker fruit en tonen van leer. Ondanks de volheid van deze rode wijn, blijft de wijn heel elegant met een mooie, lange afdronk.

Conclusie m.b.t. deze Rode wijn Bonarda Bodega Don Cristobal 1492

Dit is nou echt eens iets heel anders! Lekker fruitig en een verrassende kruidigheid, die de wijn anders dan anders maakt. Een mooie ontdekking en zeker een aanrader! Ik zou dit glas serveren bij een hoofdgerecht met rood vlees, een stoofpotje van suddervlees of een cassoulet.

Waar koop je deze rode wijn?

Deze rode wijn is te verkrijgen bij Grapeful.nl voor € 7,25. Je vindt deze rode wijn hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.