Rode Wijn Cabernet Franc 2011 van Bock uit Hongarije

hongarije wijngaarden - proefnotite rode wijn Bock 2011

Afgelopen weekend hebben wij van Wijnbloggers ons gewaagd aan de Rode Wijn Cabernet Franc 2011 van wijnboer Bock uit Hongarije. Deze rode wijn is een stevige en smaakvolle Cabernet Franc wijn uit 2011, welke je zeker nog een paar jaar kunt bewaren. Mooie concentratie fruit, tannines en heerlijke smaken.

Hongarije wijnland?

Hongarije produceert een zeer grote verscheidenheid aan wijnen, wat voornamelijk te danken is te danken aan de vele verschillende druivenrassen. In Hongarije wordt ongeveer 130.000 hectare aan wijnbouw besteed, en daarvan is 65-75 procent bestemd de witte wijnen, de rest is overwegend rood. De belangrijkste witte druivenrassen zijn de Olasz (= Welschriesling), Furmint, Harslevelü en Kéknyelü. De meest aangeplante blauwe druif is de Kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije ‘gamza’ wordt genoemd), gevolgd door de Kékfrancos (= blaufränkisch).

Vooral de afgelopen jaren zijn er buitenlandse wijnbedrijven die in Hongarije investeren met als gevolg dat  veel populaire Franse druivenrassen worden gebruikt. Je moet dan denken aan de klassieke druiven zoals de Merlot, Cabernet Sauvignon. In Hongarije wordt door de bevolking veel alcohol gedronken. Van de alcohol consumptie wordt er 40% wijn gedronken, de bierconsumptie ligt rond 35% en  de rest is het zwaardere werk.

Wijnhuis Bock

De Bock wijnmakerij is één van Hongarije’s belangrijkste producenten en kent een lange en opmerkelijke geschiedenis van wijn maken, die terug te voeren is tot de achttiende eeuw. Meer dan negen generaties wijnmakers heeft deze familie al groot gebracht. En dat is opvallend te noemen, zeker gezien de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende communistische regering, die  de wijnproductie aan banden legden en nationaliseerden.Vanaf 1958 wordt dit weer vrijgegeven en kan de familie Bock weer wijn maken en met succes. De familie Bock staat bekend als baanbrekende wijnmakers, die gebruik maken van de modernste middelen en technologieën.

Anno 2014 is het József Bock die aan het roer staat van de wijnmakerij. József Bock werd in 1992 bekroond met de prestigieuze titel Hongaarse wijnmaker van het jaar door de Hongaarse Wijn Academie. De wijnen die József Bock produceert worden alom geroemd en vallen dan ook zeer geregeld in de prijzen, zowel bij nationale als internationale wedstrijden.

József Bock nam in 1981 het roer over van zijn vader en heeft het familielandgoed uitgebouwd naar ruim 55 hectare, voorzien van een gemoderniseerde wijnmakerij, waar met de nieuwste technologieën wordt gewerkt. Ook bouwde hij op het landgoed een pension (met 17 kamers) en een restaurant.

Rode Wijn Bock 2011 - bestWIJN - proefnotitieRode wijn Cabernet Franc 2011 van Bock – Wat staat er op het etiket

Naam: BOCK 2011
Druif: Cabernet Franc
Wijnhuis: Bock
Type: Hongaarse rode wijn
Wijnstreek: Villány
Jaar: 2011

Opmerking: Na gisting, wordt de wijn 12 maanden lang in grote eiken vaten gerijpt

cabernet franc - rode wijnCabernet Franc

Deze rode wijn is gemaakt van de Cabernet Franc. De Cabernet Franc druif is de nummer drie, van de blauwe druiven van het beroemde Bordeaux assemblage-trio, na de grote Cabernet Sauvignon en Merlot druiven. De Cabernet Franc dient daarin als de ondersteunende druif en is daardoor veel minder bekend. Hij wordt daarom ook wel het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon genoemd. Echter, de Cabernet Franc is het paradepaardje van de rode wijnen uit de Loire, waar van de druif mooie rode (mono) cépagewijnen worden gemaakt.

De Cabernet Franc gedijt goed in relatief koele klimaten, mede vanwege zijn snelle rijping. Ook in de Sud-Ouest wordt hij veel gebruikt. Buiten Frankrijk wordt de druif vooral aangeplant in Noord-Italië, Californië en natuurlijk Hongarije. De Cabernet Franc houdt van kalkrijke grond, zand- en kleibodems en is een goede groeier.

De Cabernet Franc is een vrij kleine druif met wat minder tannines en wat meer zuur dan de Cabernet Sauvignon druif. De wijnen van Cabernet Franc variëren van lichte, frisse, fruitige rode wijnen (bijvoorbeeld in het koelere Loire gebied) tot meer geconcentreerde donkerrode wijnen. Typerende geur- en smaakelementen van de Cabernet Franc wijnen zijn zwarte bessen, frambozen en aardbeien, aangevuld met diverse kruiden (en volgens sommigen ook potloodslijpsel). Bij minder goede rijping komen ook plantaardige tonen van groene paprika en gemaaid gras naar voren. Verder zijn de wijnen zacht van smaak en vaak al vrij snel op dronk. In de blend met de Cabernet Sauvignon en/of Merlot voegt de Cabernet Franc vooral fruitigheid en zachtere tannines toe.

Wat proeven we?

Een heerlijke, krachtige (zwarte bessen, bramen), expressieve en kruidige rode wijn. Volle smaak, mooi hout, maar kan zeker nog verder ontwikkelen. Qua geur kruidig (laurier, peper).

Conclusies m.b.t. rode wijn Cabernet Franc 2011 van Bock

Uitstekende rode wijn voor een prima prijs (14,99 euro). Zeker de moeite waard, mooie kleuren en geuren en je kunt de wijn ook nog bewaren. De BOCK 2011 is een uitstekende rode wijn voor geroosterd vlees (BBQ) of een steak, het best bij 16-18 ° C te serveren.

Waar kopen we deze rode wijn?

De Bock 2011 is te koop bij bestWIJN voor 14,99

 

4 Reacties
  1. Het wijngebied Villány brengt mooie wijnen voort die voor Nederlandse begrippen nog goed betaalbaar zijn. Minder bekend zijn de particuliere wijnhuizen in Hongarije. Bijna elk dorp in Hongarije heeft wijnhuisjes waar de Hongaren in de zomeravonden vertoeven en de voorbijganger met plezier uitnodigt om te komen proeven. Men hoeft niet wereldwijd bekend te zijn voor een mooie wijn. Mocht u als lezer ooit een bezoek brengen aan Hongarije, bezoek het minder bekende Szászvár, gekenmerkt door heerlijke Szászi-wijnen. Veel onbekende druivenrassen worden hier nog gebruikt voor de wijnen. Dit maakt Hongarije een land voor de wijnliefhebber om ontdekt te worden.

  2. Doen we toch weer kennis op, nooit geweten dat wijnhuis Bock zo’n interessante ontwikkeling had doorgemaakt. Eens proberen of ik deze op de kop getikt krijg voor bij de volgende steak! Gewoonlijk haal ik wijn voor het gemak online, maar als ik fles zie liggen in winkel zal ik zeker niet twijfelen. Bedankt voor het profiel.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.