Rode Wijn Barbazzale Cottanera 2011 – Proefnotitie

Rode Wijn Barbazzale Cottanera 2011 - Sicilië - proefnotitie

Italiaanse wijnen hebben al heel lang mijn voorkeur. Er zit veel variatie in doordat (naar mijn mening) het klimaat van Noord- naar Zuid-Italië sterk verschilt. Ik ben dan ook altijd op zoek naar iets nieuws uit Italië.
Ik kwam deze rode wijn, een Barbazzale Cottanera 2011 uit Sicilië tegen op de webshop van WijnVoorNu. Er stond bij dat de druiven zijn aangeplant op de hellingen van de Etna en dat maakte mij nieuwsgierig en toen heb ik een doosje gekocht.

Rode wijn Barbazzale Cottanera 2011Rode wijn Barbazzale Cottanera 2011 – Wat staat er op het etiket?

Goed, het is tijd om te gaan proeven. Wat staat er allemaal op de fles?

Naam: Barbazzale
Wijnhuis: Cottanera
Land: Italië
Regio: Sicilië
Druiven: 80% Nerello Mascalese 20% Nerello Cappuccio
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud: 750 ml
Kleur: Rood
Smaak: Behoorlijk krachtig en warm. Je proeft duidelijk dat de druivenstokken aan de voet van de Etna staan aangeplant.
Lekker bij: Lamsvlees, biefstuk, ossenhaas, wild en pasta.

Wijnhuis Cottanera

Deze Barbazzale Cottanera 2011 is afkomstig van het wijnhuis Cottanera. Het wijnhuis Cottanera en de 100 hectare wijngaarden liggen zo’n 700 meter boven de zeespiegel in het plaatje Castiglione di Sicilia. De druivenstokken zijn aangeplant op het lavagesteente van de Etna. De druiven worden handmatig geplukt en rijpen deels op staal en deels op eikenhouten vaten.

Nerello Mascalese &  Nerello Cappuccio

De wijn is gemaakt van niet alledaagse druiven, 80% Nerello Mascalese 20% Nerello Cappuccio en dat uit zich dan ook in een heel bijzondere wijn van heel hoge kwaliteit. De druiven rijpen in een relatief koel klimaat door de hoge ligging (700 meter) van de wijngaard wat zeker de geur en smaak van deze wijn op een positieve manier beïnvloedt.

Wat proeven we?

In de geur van de wijn komen we tonen van cederhout, zwart fruit, lava gesteente en veel kruidigheid tegen. De smaak van deze rode wijn is behoorlijk vol en krachtig (aards en kruidig) en kenmerkt zich doordat de wijnstokken aan de voet van de Etna staan aangeplant en dat geeft een hele karakteristieke wijn. Ondanks dat de wijn heel krachtig en kruidig is, blijft de wijn toch heel zacht van smaak. De wijn is, naar mijn mening, behoorlijk complex en heeft een goede balans tussen zuren en tannine. De afdronk is mooi lang.

Conclusie m.b.t Rode Wijn Barbazzale Cottanera 2011

Een heel bijzondere wijn met een heel eigen karakter. Ik dronk hem de eerste keer samen met mijn schoonvader die gelijk riep dat hij zijn baan ging opzeggen en aan de voet van de Etna ging wonen. We waren allebei erg onder de indruk. Zo’n prachtig glas wijn voor maar €8,95 per fles. Deze wijn is naar mijn mening meer dan €12,- waard als ik hem vergelijk met andere wijnen die ik drink. Voor liefhebbers van Italiaanse wijnen of voor mensen die eens iets anders willen proberen is dit echt een aanrader. Ik ga snel weer een nieuw doosje bestellen! Deze wijn heb ik gekocht bij www.WijnVoorNu.nl. Wij kopen daar regelmatig wijnen, omdat we hun assortiment mooi en bijzonder vinden en ze een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Zoals ook bij deze rode wijn, Cottanera Barbazzale 2011.

Waar kopen we deze rode wijn Barbazzale Cottanera 2011?

WijnVoorNu.nl à 8,95

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.