Rode Wijn Aconcagua Valley The Blend 2008

Deze rode wijn uit de Chileense Acongua Valley is echt een bijzondere wijn en echt een aanrader. Helaas kost deze rode wijn wat maar dan heb je ook een zeer goede kwaliteitswijn. In 1870 stichtte Don Maximiano Errázuriz zijn wijndomein in de Aconcagua valley. De wijngaard ligt ongeveer 100 km ten noorden van de hoofdstad Santiago. Kenmerkend zijn de koele, vochtige winters, droge, warme zomers en mist/nevels die worden veroorzaakt door de wind van de Stille Oceaan.

Tegenwoordig zwaait Eduardo Chadwick de scepter. Hij is de vijfde generatie van de familie. Onder zijn beleid is Viña Errázuriz uitgegroeid tot een van de bekenste wijnhuizen van Chili. Vandaag hebben we de rode wijn met als bijzondere naam “The Blend” in ons glas en gaan we deze even lekker proeven.

Wijngaard chiliChili als wijnland

Chili is een wijnland van de Nieuwe Wereld en staat bekend om zijn uitersten qua klimaat. Het land vormt één langgerekte strook van 4.740 km lengte en 177 km breedte langs de Stille Oceaan. In het noorden bevindt zich de Atacama woestijn, de droogste plek op aarde. En in het zuiden de gletsjers van Patagonië. De Spaanse veroveraars brachten midden 16e eeuw uiteraard Spaanse wijnstokken mee, vooral de país. Pas midden 19e eeuw kwamen de klassieke Franse cépages naar het verre Chili.

De Spaanse ontdekkingsreizigers stelden al vast dat Chili een ideaal land is voor wijnbouw. De oogstjaren zijn vrij regelmatig, te vergelijken met de situatie in Californië. Het zuivere smeltwater van het Andes gebergte vormt een onuitputtelijk reservoir voor irrigatie. Chili kent een lang groeiseizoen met een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur. De weinige neerslag vindt grotendeels in de winter plaats. Daardoor is biologische en biodynamische wijnbouw mogelijk.

 

De Druif

De blend van deze wijn is ieder jaar anders, deze bestaat uit 40% carmenère, 25% syrah, 14% petit verdot (kloon 400), 13% mourvèdre en 8% cabernet franc. De wijngaard is de Max en Ocoa wijngaarden met diverse bodems, van klei via rotsachtig alluviaal en rivierbedding met 25-30% stenen tot dunne leemlagen op rotsen. Kortom een spannend terroir.

 Chili A

In het glas

Goed, het is tijd om te gaan proeven.  Wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken. Verder worden de druiven handmatige geplukt en de wijn wordt vergist in rvs tanks bij 24º–28ºC met 3 maal daags overpompen, totale tijd op de schillen 6-30 dagen. De rijping is 16 maanden op Franse barriques, waarvan 60% nieuw.

Land: Chili
Herkomst: Max en Oca Wijngaarden
Lekker bij:
Smaak: Diep, zwart en rood fruit, complex bosfruit
Inhoud: 75 cl, 14,5 % Alcohol
Kleur: rood

 

Wat proeven we?

Deze rode wijn is zeer diep, met zeer veel zwart en rood fruit, mooie florale smaken.

Krachtige en volle smaak met bos fruit, sojasaus, sterke zoete tannines, peper, kruidnagel. Ik zou zeggen complex. Wauw, wat heeft deze wijn zeer veel …veel lengte en hij blijft krachtig.

Conclusies m.b.t deze “ The Blend 2008”

Ik ben onder de indruk. Een mooie rode wijn je bij iedere slok blijft verbazen. Hij blijft gewoon lekker en wordt steeds lekkerder. Tja, dan is de fles snel leeg.

Waar kunnen we deze wijn kopen?

Bij www.jeanarnaud.com voor 19,95 euro

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.