Rode Valpolicella Wijn Infographic

valpolicellaHet Valpolicella gebied is bij ons van Wijnbloggers een favoriet gebied. En de topwijn uit dit gebied kent vele rode vele gedaantes, met daarbij ook de verschillende prijzen. Valpolicella is één van de weinige gebieden in Italië waar men dezelfde wijn in vier versies maakt. Als basis rode wijn kennen we de Valpolicella, wijn die opgevoerd is met de persresten van gedroogde druiven noemen we Ripasso en als topper zijn er 2 wijnen van 100% gedroogde druiven namelijk de Amarone en de Recioto. Wauw, van een simpel en betaalbaar instapmodel naar de absolute ietwat dure top.

Valpolicella

Valpolicella Classico

Valpolicella Classico wordt redelijk standaard gemaakt. De druiven voor deze wijn worden na de oogst direct gefermenteerd. Alle kwaliteit van het fruit komt zo regelrecht in de wijn terecht en dat proef je later terug in de wijn.

Recioto di Valpolicella

Bij de recioto di Valpolicella worden de druiven direct na de oogst eerst op een mooie zolder gedroogd, voordat ze de kelders ingaan. Een wijnboer verliest hierdoor ongeveer 25 à 30% van de kwantiteit, maar hij wint natuurlijk wel in kwaliteit (dus smaak). De Recioto bestaat voor 100% uit gedroogde druiven. Tijdens de fermentatie worden de gisten van de suikers omgezet in alcohol en smaak. De Recioto is niet geheel uitgegist, er is nog genoeg druivensuiker over. Deze rode wijn is dan ook mooi zoet en doet het daarom zeer goed als dessertwijn. Het is een uitstekende begeleider van bijvoorbeeld chocolade en pittige blauwschimmelkaas.

Amarone della Valp0licella

De Amarone della Valpolicella gaat nog een stap verder dan de Recioto. Alle natuurlijke suikers worden vergist, wat de wijn een stuk droger maakt en dus ook minder zoet. De heerlijke smaak, maar ook  de complexiteit maakt het een van de mooiste wijnen van Italië en dus ook de favoriet van wijnbloggers.

Ripasso della Valpolicella

De Ripasso della Valpolicella is Classico-wijn die een speciale behandeling krijgt met resten van de Amarone-persing.  De Amarone gaat na het gisten en persen op vat. Wat in de pers overblijft aan druivenschillen en -pitten (de resten) heeft nog zo veel kracht (en dus smaak),dat het zonde is om dit weg te gooien. Deze restjes geeft de Classico een mooi Amarone randje, wat tevens voor ons de reden is om in plaats van de Amarone de Ripasso te kopen. Scheelt ook in je portemonnee:-)

Valpolicella in een infographic

Hieronder de Valpolicella’s in een mooi infographic!
rode wijn valpolicella

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.