Rioja wijngebied: internationale top

Rioja wijngebiedHet Rioja wijngebied in Spanje is onder de wijndrinkers een goede bekende vanwege zijn sublieme wijnen die dankzij een langer wijntraditie internationale roem en erkenning genieten. Riojawijnen hebben een uiteenlopend karakter dankzij de vele erkende druivensoorten, bodemverschillen en verscheidene classificaties.

La Rioja wijngebied

In het noordoosten van het Iberisch Schiereiland ligt het Rioja wijngebied. Er liggen minstens vijfhonderd wijnhuizen verspreid door La Rioja zelf, dat in drie delen kan worden ingedeeld: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. De streek heeft het ideale klimaat voor wijnbouw en produceert op jaarbasis meer dan 250 miljoen liter wijn, waarvan 85 procent rood.

Een wijntraditie die twee millennia teruggaat

Al twintig eeuwen lang zijn de Spanjaarden in het Rioja wijngebied kenners op het gebied van goede wijnen. Dat is weinig verbazingwekkend voor wie de wijntraditie van de streek in het achterhoofd houdt. Tijdens archeologische opgravingen zijn tal van Spaanse persen en wijnkelders gevonden, sommige eeuwenoud. Het waren onder anderen de Romeinen die La Rioja oorspronkelijk introduceerden in de wijnbouw. Het oudste document waarin wijnproductie in het Rioja wijngebied wordt genoemd, dateert uit 873. De Spanjaarden in de streek kunnen dankzij hun geschiedenis bogen op uitstekende kennis van zaken op het gebied van wijn en druiventeelt. Gek genoeg was de streek lange tijd onbekend voor het grote publiek. Pas sinds een paar decennia is de wijn bekend bij wijnkenners door heel Europa.

Riojawijn

De bovengenoemde drie onderverdelingen van het Rioja wijngebied kennen elk hun eigen smaak. De verscheidenheid in het smaakpalet van Riojawijnen is te danken aan verschillen in de bodem. Vanzelfsprekend speelt ook het druivenras een grote rol. In rode wijn voert de Tempranillo druif de boventoon, maar het uiteenlopende karakter van een Riojawijn is te danken aan de combinatie met andere rassen, zoals de Garnacha (Grenache), Mazuelo (Carignan) en de Graciano, die net zo goed smaakt als hij elegant klinkt. Bij witte wijn is de Viura druif hoofddrager van de smaak. De Spaanse leeftijds-classificaties zijn van groot belang in de Rioja: Crianza, Reserva en Gran Reserva geven zowel de mate van veel gehanteerde houtrijping als de totale rijping aan.

Er is dus voor ieder wat wils: zelfs de grootste fijnproever onder de wijnkenners zich kan verheugen op een uitstekend glas rode of witte wijn!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.