Riesling: prominente witte druif

rieslingDe Riesling druif is na de Sauvignon Blanc en de Chardonnay de nummer 3 onder de druiven waarvan witte wijn wordt gemaakt. De Riesling staat naast de Chardonnay bekend als één van de beste witte druivenrassen, maar krijgt niet altijd de waardering die hij verdient. In Duitsland wordt de Riesling echter volledig omarmd en wordt hij liefkozend de “De Koningin van de druiven” genoemd.

Er doen meerdere verhalen de ronde over de herkomst van de Riesling, maar iedereen is het erover eens dat de bakermat ligt in de Rijnvallei. Zijn naam zou afkomstig zijn van het Duitse wordt ‘rieseln’, dat druppelen betekent. In de naburige (Franse) Elzas maakte de Riesling aan het eind van de 15e eeuw zijn intrede, maar pas eeuwen later nam de aanplant een hoge vlucht. Het vermoeden bestaat dat de Riesling een afstammeling is van de Heunisch-druif en een Traminer variant.

De Riesling druif gedijt goed in koele klimaten en hij voelt zich thuis op lichte terroirs met kalk-, klei- en steenachtige bodems en een goede drainage. Behalve in het relatief koele herkomstland Duitsland wordt de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, de Verenigde Staten en Australië en zijn wereldwijde aanplant is nog steeds stijgende. Ook in Nederland wordt de Riesling gebruikt om droge, frisse wijn te produceren.

De Riesling is rond, klein, kleurt van helder groen tot goudgeel met bruinrode spikkeltjes bij volledige rijpheid en heeft een vrij dikke schil. Zijn natuurlijke, fijne en zuivere zuurgraad is zijn kenmerk. Er zijn veel verschillende Riesling wijnen: van droge, elegante, jonge wijnen tot de wereldberoemde zoete wijnen die lang bewaard kunnen worden. Wijn gemaakt van Riesling is licht qua alcohol, bevat veel fruit en heeft het bijzondere vermogen de eigenschappen van zijn terroir (bijvoorbeeld mineralen) door te geven. De jonge wijnen bevatten elementen van bloemen, groene appel, citroen, limoen, grapefruit en mineralen. In de rijpere wijnen breken elementen van perzik, abrikoos, nectarine en mango door, maar er blijft altijd verfrissend zuur aanwezig. En anders dan de Chardonnay, houdt de Riesling niet van houtlagering.

Riesling: prominent?

Ja! De Riesling is prominent aanwezig door zijn veelzijdighheid die zorgt voor zowel zuivere, droge, frisse witte wijnen als prachtige rijpere zoete wijnen.

 

De redactie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.