Riesling en Co is walhalla voor Duitse Wijnliefhebber!

Maandag zijn wij, van Wijnbloggers, voor de eerste keer naar Riesling en Co geweest in de Amsterdam Arena. Riesling en Co is een evenement voor de wijnindustrie wat zich richt op de Riesling, maar eigenlijk meer op de Duitse wijnen. Er waren meer dan 50 standhouders (importeurs, wijnboeren en wijnwinkels), die een lofzang hielden op de Duitse wijnen. En gelijk hebben ze. Wat smaakte het weer lekker. Slurpend, snuivend en  genietend liepen we dan ook door de paden. Heerlijke geuren van appel, citrus, perzik en abrikoos en allemaal in combinatie met die zuivere zuren, waar deze wijnen beroemd om zijn.

witte wijn van riesling druivenRiesling behoort tot de beroemdste druivenrassen en terecht. Riesling is de afgelopen jaren weer terug aan de top. In de jaren `80 en `90 raakten deze wijnen een beetje uit. Mede door de wat slechte reputatie van andere Duitse wijnen. Wie kent er niet de bekende pakken met liebfrauenmilk?  Met ruim 22.000 hectare aan druiven is de riesling in Duitsland een belangrijke druif. Ruim 60% van alle Riesling druiven staan in Duitsland en de Pfalz en de Mosel zijn de belangrijkste en grootste gebieden.

Riesling en Co Evenement

Goed, als redelijk onbekende in de wijnwereld kwamen wij natuurlijk weer bekende tegen. Zo liep daar Roy van Utrechtwijnstad.nl rond en kwamen we de mannen van Lefebvre (het leukste wijn café van Utrecht) en stond Marco Winterberg naast heerlijke wijnen en ook zeer mooie nieuwe glazen te promoten. Kortom het werd direct gezellig op de beurs.

Riesling

Proeven en proeven en nog eens proeven

Met zo’n ruim aanbod aan lekkere wijnen, waren we wel even van slag. Waar moet je als proefexpert nu mee beginnen. Ach, eigenlijk niet moeilijk we beginnen gewoon met de Riesling. Als eerste even snel door de catalogus bladeren om te zien wie er allemaal op de beurs staan en wat ze aanbieden. Als eerste even langs bij ‘Lekker Sapje Wijnwinkel’ voor de Weingut Tesch Unplugged. Een mooie Riesling uit de Nahe. Lekkere smaak, met fruit en een mooie balans tussen de zuren en mineralen. Zo moet een Riesling smaken. De volgende stand was van Weingut Heistand. Tussen de flessen stond een interessante Sylvaner. Mooie, zachte smaak en niet te zuur. Ook de Rieslings smaakt heerlijk en is een aanrader.

We moeten een beetje tempo maken, want er zijn nog ruim 50 stands te gaan. We stoppen even bij markvandewijn. Daar proeven we een Riesling uit 2012 van Weingut Schmitt en een Riesling van Weinhaus Weinreich.

Wijnbloggers begint het hier al leuker te vinden. Wat een aanbod en wat een kwaliteit. Als laatste stop bezoeken we Marco Winterberg, de deskundige tipper als het gaat om  lekkere Duitse wijnen. Marco is ook te volgen op Facebook en deelt daar graag bijzonder lekkere wijnen. Bij Marco krijgen we bij de wijn bijpassende kazen. Echt weer een verwennerij. We proeven naast Riesling ook een mooie Weissburgunder. Tja, Marco weet zijn publiek te bekoren. Wat een heerlijke wijnen en neem zeker eens een kijkje bij Marco op zijn website. Erg mooi aanbod voor aantrekkelijke prijzen.

Wijnglazen

Tijdens het proeven werd er naast de wijn ook gesproken over de glazen van producent Zalto. Vaak is het wijnglas een ondergeschoven kindje en drinken we wijn uit ‘lelijke’ glazen. Als kenner weet je dat het oog ook wat wilt en dat het drinken uit een mooi glas het plezier alleen maar zal verhogen. Marco had een mooie set meegenomen en gaat deze glazen ook verkopen. Wij zijn erg onder de indruk. Wat een mooie glazen en wat zijn ze licht!! Zelf heb ik glazen van Riedel en met enige jaloezie kijk ik naar de mooiere glazen van Zalto. Wie voor de feestdagen wat moois wilt gaan kopen moet maar eens kijken naar het merk Zalto.

Riesling en Co

Wat een leuke beurs en wat een hoog niveau van wijnen. Echt een plek waar je als inkoper, importeur of winkel aanwezig moet zijn. De beurs was daarnaast erg professioneel en we gaan er volgend jaar zeker weer heen, want de organisatie heeft er wat moois van weten te maken.

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.