Retour van Muscadet in nieuwe stijl

Een jonge generatie wijnmakers is opgestaan

Muscadet, de wijn uit het westelijke Loire gebied, is terug van weggeweest. Recentelijk werd tijdens het Wine & Food Festival van Proefschrift in Amsterdam een top 45 uit de Loire gepresenteerd. De geselecteerde Muscadet wijnen werden stuk voor stuk zeer goed ontvangen, met name in combinatie met Zeeuwse oesters. In het gebied zijn begin 2011 drie premier crus officieel erkend en daarmee is een nieuw elan van kwalitatieve wijnbouw ingezet, die tot in de supermarkt merkbaar is.

MuscadetMuscadet heeft in Nederland weer volop de aandacht van de wijnjournalisten. Dit heeft vooral te maken met de nieuwe generatie wijnboeren die een moderne wijnstijl hanteren en daarmee veel succes boeken. De combinatie met schaal- en schelpdieren is onmiskenbaar en werd tijdens het Wine & Food Festival nog eens benadrukt door de samenwerking met Zeeuwse Chefs. Naar verwachting zullen de drie premiers ‘Clisson’, ‘Le Pallet’ en ‘Gorges’ steeds vaker op de wijnkaart verschijnen met vermelding  ‘Cru Communal’ Muscadet.

Ook in de supermarkt is de kwaliteitsverbetering merkbaar. De toegankelijke, frisdroge Muscadet die zeer geschikt zijn om als aperitief te drinken, worden meer en meer door de wijninkopers ontdekt. Vooral de gunstige prijs- en kwaliteitverhouding maken Muscadet tot een zeer aantrekkelijke droge witte wijn in het schap.

Muscadet is met de melon de bourgogne de grootste monocepage (één druivensoort) wijngaard van Frankrijk. De appellation heeft in 2011 en 2012 een afzet van 460.000 hl, 11% meer dan in de twee jaren daarvoor. De nieuwe generatie wijnproducenten stemt de wijnen duidelijk af op de smaak van de huidige consument. De vermelding “Cru Communal” is gebaseerd op zeer nauwkeurige analyses op het gebied van terroir, zintuiglijke invloeden en vinificatie. Daarnaast moet de wijn aan strenge eisen voldoen met betrekking tot rendement, rijping van de druiven en rijping van de wijn op de lie (droesem). Muscadet heeft nooit meer dan 12% alcohol en is daarmee de enige wijn in Frankrijk waaraan een wettelijk maximum alcoholpercentage is gesteld. De Crus Communaux behoren tot de appellation Muscadet Sèvre et Maine, de grootste van de 4 appellaties die het gebied kent (AOC Muscadet, AOC Muscadet Sèvre et Maine (sinds 1936), AOC Muscadet Coteaux de la Loire, Muscadet Côtes de Grandlieu).

Meer informatie: www.loire-wijnen.nl

 
2 Reacties
  1. De eerste 3 Crus Communaux zijn inderdaad een feit sinds 2011.
    4 andere Crus komen er aan: Mouzillon-Tillières, Château Thébaud, Monnières Saint-Fiacre en Goulaine. Men verwacht dat deze 4 Crus officieel zullen worden erkend eind 2013.

  2. Ron, dat klopt, vier andere Crus komen er aan. En terecht!
    Deze wijnen onderscheiden zich, net als de 3 officieel erkende Crus, vanwege hun kwaliteit en volle smaak.

    Zelf ben ik onder de indruk van de Goulaine “Clos Le Royaume” 2009.
    Geuren van gekonfijte vruchten en gedroogde bloemen en een beetje brioche. En een zeer lange afdronk. Een mooie wijn bij gamba’s, krab of kreeft.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.