Recept van de week: Oesters met wijn

oesters

Het oesterseizoen is weer begonnen, dit betekent dat het tijd is voor de heerlijke smaak combinatie; oesters met wijn. Maar dan rijst de vraag welke wijn wordt er gedronken bij deze heerlijke delicatesse?

De ene oester is de andere niet. Ze zijn anders van vorm, hebben een andere afkomst en verschillen enorm in smaak. Ondanks de verschillen hebben ze ook iets gemeen; rauwe oesters smaken zilt en voelen zacht aan. Daarom kunnen rauwe oesters het best gecombineerd worden met een mineralige wijn. De mineralen uit de oester en de wijn wisselen elkaar spannend af en vullen elkaar aan. Doordat champagne een krijtbodem heeft vol met mineralen, past het perfect bij de zilte smaak van rauwe oesters. Na bubbels zijn witte wijnen erg populair. Vooral als ze iets zilts of zouts in de smaak hebben. De gestructureerde Elzas Riesling is bijvoorbeeld een fantastische keuze. Het is een gewaagde optie die de smaakbeleving intenser maakt.

De Albariño Condes de Albarei is een frisse wijn, met aantrekkelijke aroma’s die kenmerkend zijn voor de Albariño druif. Deze wijn heeft, doordat het wijnhuis gelegen is aan de Atlantische Oceaan, wat ziltigheid in de smaak, waardoor het perfect gecombineerd kan worden met rauwe oesters.

Wanneer u oesters stoomt, gratineert of rookt wordt het oestervlees vaster. De zilte smaak verdwijnt. Welke wijn u bij warme oesters kiest, hangt af van de toevoegingen aan de bereide oesters. Een goede combinatie bij gegratineerde oesters is de Quintay Grand Reserve ‘Q’ Chardonnay. Het is een gestructureerde elegante wijn, die fris maar geconcentreerd is. Doordat het een eik gerijpte Chardonnay is, past het perfect bij de zachtere, romige en minder zilte smaak van de gegratineerde oester. Wat u niet wilt bij oesters is een te frisse, fruitige wijn. Dit spoelt de smaak van de oester direct weg.

Heeft u altijd al zelf oesters willen bereiden, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan hebben wij een heerlijk recept dat eenvoudig te bereiden is. Dit recept kan gecombineerd worden met de Bott Frères Pinot Gris Réserve Personelle, die te vinden is in ons assortiment.

Oesters met Pestoboter

Ingrediënten

  • 125 g zachte boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels grof gescheurde, verse basilicum
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 24 oesters, op een schelp


Voorbereidingen

Meng voor de pestoboter de boter, het citroensap en de basilicum tot een glad geheel. Schep de pijnboompitten erdoor en zet de boter afgedekt in de koelkast tot hij stevig is.

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200°C. verdeel de pestoboter over de oesters. Bak ze 5 minuten tot de boter smelt en de oesters goed heet zijn.

Door: Jacqueline Cheng
Van: Drinkzz

drinkzz

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.