Rode wijn Ramon Bilbao Rioja Crianza

Ramon Bilbao Rioja Crianza - wijngaarden in RiojaIn het Spaanse Rioja Alta ligt de Bodegas Ramón Bilbao. Deze Ramon Bilbao Rioja Crianza is volledig gemaakt van de lokale tempranillo druiven. Een cépage dus. De wijn is op moderne wijze gevinifieerd en heeft daarna veertien maanden houtrijping op Amerikaans eiken gehad. Vervolgens heeft ‘ie’ daar nog acht maanden mogen uitrusten. In Rámons’ kelders, op fles.

 

Bodegas Ramon Bilbao

De Bodegas Ramon Bilbao kennen een lange traditie, die teruggaat tot 1924 als ze worden opgericht door Ramon Bilbao Murga. Ramon Bilbao Murga is dan geen onbekende van het wijnmakersvak. Al sinds 1896 is hij bezig met wijn en wordt gezien als een man met een visie en een pionier op het gebied van wijnen die je kunt bewaren. Ramon Bilbao Murga koopt in 1924 zo’n 75 hectare wijngaarden nabij de stad Haro, gelegen in één van de beste gebieden van de Rioja Alta, waar de tempranillo druif uitstekend gedijt. Naast de druiven van de eigen wijngaard, koopt Ramon ook druiven aan van de lokale boeren.

De Bodegas gaan jarenlang over van vader op zoon totdat eind jaren 60 de laatste nazaat van deze familie overlijdt. De bodegas veranderen van familiebedrijf in een bedrijf met echte aandeelhouders, maar blijft de traditie en visie van Ramon Bilbao Murga wel trouw. In 2000 wordt het bedrijf verkocht aan de familie Diego Zamaro, bekend van Licor 43 én een van de grootste drankhandelaren in Spanje. Een renovatie en reorganisatie van het bedrijf vindt plaats, maar ook de familie Zamaro blijft trouw aan de filosofie van Ramon. Het produceren van de wijn gebeurt dan misschien wel met de nieuwst machines en technieken, maar gebeurt wel altijd met de grootste aandacht voor de filsosofie van Ramon en de Rioja-traditie. Druiven van de beste wijnstokken, de beste eikenhouten vaten uit Europa en Amerika, gecombineerd met de jarenlange ervaring en de toewijding van generaties aan werknemers zorgen voor prachtige wijnen die gemakkelijk jaren bewaard kunnen worden.

Een impressie van de Bodegas Ramon Bilbao vind je in het onderstaande filmpje!

Ramon Bilbao Rioja CrianzaRamon Bilbao Rioja Crianza

Goed wat staat er verder allemaal op de fles?

Wijnhuis: Bodega Ramon Bilbao
Wijnjaar: 2008
Flesinhoud: 75cl
Soort: Rode wijn
Druiven: Tempranillo (100%)
Alcohol: 13,5%
Land: Spanje
Regio: Rioja

Wat proeven we?

In het glas vinden we een diep, donkerrode/robijnrode wijn met aroma’s van zwart fruit, pruimen, sandelhout en hints van rozijnen in likeur, kokosnoot en drop. Een zwoele, zachte, fruitige smaak. Ook iets rokerigs. In de finale een prachtige, elegante en beetje mineralige afdronk.

Conclusie m.b.t. Ramon Bilbao Rioja Crianza

Dit is mijn type wijn. Nu prima op dronk, en zal zich de komende jaren zeker nog verder in smaak ontwikkelen.

Waar is de Ramon Bilbao Rioja Crianza te koop?

Wijnkoperij van Lieverlee – € 9,50
Flesjewijn.com – € 9,70
Gavi Wijnkopers – € 9,99

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.