Radar over Rode Wijn & Gezondheid

Rode Wijn & Gezondheid  - uitzending RadarAfgelopen maandag ging het in televisieprogramma Radar over rode wijn en het effect van rode wijn op de gezondheid. Het programma onderzoekt hoe gezond de (matige) consumptie van rode wijn nu eigenlijk is.

Is het echt gezond of willen we graag dat het gezond is, zodat we zonder schuldgevoel de kurken van de flessen kunnen laten ploppen? En als je dan ook met grote regelmaat leest dat uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat rode wijn goed is voor je hart, je bloedvaten, het helpt Alzheimer te verkomen of kanker, het zorgt ervoor dat de levensverwachting toeneemt, je schijnt er van af te vallen (persoonlijk kan ik daar aan toevoegen dat effect wenselijk is, maar dat ik het nog niet aan den lijve heb kunnen ondervinden 🙁 )dan kan het toch niet slecht zijn….?

In het programma komen verschillende consumenten aan het woord, die aangeven waarom zij wijn drinken. En ook zij voeren regelmatig aan dat ze denken dat rode wijn een gunstig effect heeft op de gezondheid. Mits is beperkte mate gedronken natuurlijk. Iedereen heeft dus ergens de klok wel eens horen luiden, maar de bron… Die is onbekend.

Ook wijnschrijver Harold Hamersma komt in de uitzending aan het woord. In 2010 schreef Hamersma het boek Wijnreis door mijn lichaam, waarin Hamersma in gaat op hij de stand van zaken rond de kennis van de invloed van wijn op de gezondheid. Per ‘onderdeel’ van het lichaam zoals hoofd en hersenen, hart en bloedvaten, longen, maag en darmkanaal etc. wordt de invloed beschreven. Ook de levensverwachting van een wijndrinker en andere zaken komen aan bod.

Martijn Katan (Nederlandse hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijver van een populair wetenschappelijk boek over voeding.) deelt zijn mening eveneens in de uitzending) is niet zo positief over de combinatie rode wijn & gezondheid. “Er is overal wel bewijs voor te vinden.”, zegt Katan in de wereld. “Wist u dat de aarde eigenlijk plat is? Google maar eens op flat earth en u vindt genoeg wetenschappelijke bewijzen dat de aarde niet rond is maar plat.”

Kortom, in deze uitzending van Radar komen voor- en tegenstanders aan het woord met als eindconclusie van presentatrice Antoinette Hertsenberg dat je de komende feestdagen een glas rode wijn moet drinken omdat je het lekker vindt, maar neit voor de gezondheid.

Zeker een aanrader om even te gaan kijken. Het item over wijn begint rond 11.30 minuten.

Uitzending Radar: Rode wijn & je gezondheid

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.