Puglia, hot hot hot ?

Schermafbeelding 2016-04-04 om 16.01.37Puglia, het uiterste, zeer warme zuiden van Italië. De hak van de laars. Het land van de primitivo en de negro amaro druif. Het gebied voor krachtige en volle rode wijnen. Puglia is namelijk hot! En dan heb ik het nog niet eens over het klimaat. Afgezien van alle filmsterren die zich er nestelen worden er ook steeds betere wijnen gemaakt.

Het Barische schiereiland was vroeger voornamelijk bekend vanwege zijn goedkope bulkwijnen. Maar daar komt in rap tempo verandering in. Het was altijd de ‘kelder van Italië’ maar is nu hét gebied waar enorm veel verandert op gastronomisch vlak. De wijnboeren gaan over op een wat moderne stijl van wijn maken. Lagere rendementen geven wat meer concentratie. Koelere vergisting zodat de fruitige aroma’s in de wijn beter bewaard blijven. ’s Nachts oogsten zodat het fruit minder bloedheet binnengebracht wordt. Dat zorgt allemaal voor mooi stevig fruit in de wijn. Krachtige, maar toch prettig drinkbare wijnen.

Even iets specifieker. Het noorden van Apulië, rond de stad Foggia is wat minder interessant voor de wijnliefhebber. Hier komt een grote plas beetje saaie wijnen vandaan.

Schermafbeelding 2016-03-31 om 20.30.51Richting Bari wordt het al wat spannender. Het prachtige ‘Castel del Monte’ is niet alleen een kasteel op de Unesco lijst  maar ook een DOC. Oftewel een  afgebakend herkomstgebied voor wijn. DOC Castel del Monte produceert een aantal zeer goed bekend staande wijnen. Zowel van inheemse onuitsprekelijke druivenrassen als ook van de alom bekende chardonnay, sauvignon blanc en pinot noir. Die kun je met alle vertrouwen bestellen bij je vers gevangen visje waar de keuken van Puglia bekend om staat.

Voor de liefhebbers van stevige rode slokken moeten we nog iets verder richting de streek Salento. Daar hebben ze sinds een paar jaar de primitivo druif ‘herontdekt’. Deze primitivo staat van oudsher al aangeplant in Salento maar pas vrij recent is de kwaliteit van dit druifje ingezien. De primitivo produceert donkere, vlezige wijnen. Zacht en zwoel met veel zondoorstoofd zwart fruit en een lichte kruidigheid.

Zowel met als zonder houtrijping. Heerlijk bij geroosterd wild of varkensvlees met rozemarijn en salie. Een typisch gerecht uit de streek.

Schermafbeelding 2016-03-31 om 20.33.17Het iets minder bekende broertje van de primitivo is de negro amaro druif. Letterlijk vertaald ‘de zwarte bittere’. Klinkt misschien niet heel erg verleidelijk maar is ook zeker de moeite waard. Wellicht iets kruidiger en met iets steviger tannines. De basisdruif voor de ‘Salice Salentino’ uit het diepe zuiden van de hak. Van de negro amaro kun je trouwens ook hele fijne en aromatische rose’s maken. Heerlijk op een zonnig terras bij een ‘lazy lunch’.

Jammer dat ik geen filmster ben. Dan zou ik wel weten waar ik me moet nestelen ……

Door: Ella di Vino

image (2), ella di vino, puglia

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.