prowein

 

Zo, eindelijk ben ik bijgekomen na al dat ‘wijngeweld’ van vorig weekend. Ik moest even weer terug op aarde belanden nadat er zoveel tegelijk op me afkwam. Een mooie ervaring die ik graag met jullie deel. Ik heb het natuurlijk over Prowein. Een van de grootste wijnbeurzen in Europa. Voor diegene waarbij geen enkel belletje gaat rinkelen klik dan even hier voor een artikel over het hoe en wat van Prowein. Prowein is een beurs voor wijn en gedestilleerd. En je kan alles maar dan ook alles proeven. Daarover zo meer..

Wijnbloggers on the move op Prowein

Prowein is dus een beurs over wijn met wel meer dan 4800 stand vol met flessen wijn. Gelukkig wist ik dat, daar heb ik research naar gedaan dus ik wist wel een beetje wat te verwachten dacht ik. Dus niet. Al denk je te weten hoe groot het is en hoe overweldigend, vermenigvuldig en kwadrateer dit dan en je hebt ongeveer een juist beeld. Wij waren ons er gelukkig van bewust dat we van tevoren even moesten bedenken wat we per se wilden zien. Een dag is immers zo voorbij gevlogen, en al helemaal als je plezier hebt zeggen ze. Maar oke, we hadden een bepaalde soort selectie gemaakt. We gingen voor de Nederlanders, een stukje Frankrijk en Spanje en Italië hadden onze voorkeur. Bij Frankrijk en Spanje en Italië ging het echter een beetje mis. Je moet je voorstellen dat je wordt overspoeld door intens grote prachtige stands die allemaal wel weer iets hebben en voor je het weet sta je een uur te kletsen en ben je 3 meter opgeschoten.  Daarnaast natuurlijk het proeven. Hier een slok, daar een nipje en we zijn nog maar net een uurtje bezig:-)We vonden simpelweg teveel leuk, lekker en teveel interessant. Volgend jaar toch iets aan die planning doen. Ach, dan weten we dat tenminste ook weer..

Ik was op pad met het brein achter Wijnbloggers dus ik had gelukkig een leraar aan mijn zijde. Daar heb ik dan ook nuttig gebruik van gemaakt. Mijn gebrek aan verdiepende wijnkennis maakt dat ik zelfstandig door de bomen het bos niet meer zou kunnen zien. Ik kan de pareltjes er niet tussenuit halen. Wat denk ik geresulteerd zou zijn in ietwat teveel proefsessies en wellicht wat hoofdpijn in de trein terug naar Nederland. We zijn dan ook genuanceerd te werk gegaan wat betreft het proeven van de wijnen. Dit is wat er zoal voorbij kwam tijdens onze zoektocht:

 • Cap Gris – Grenache rosé – Pays d’Oc, deze hele lichte rosé viel mij eerlijk gezegd in eerste instantie op vanwege de mooie vormgeving van de fles. Dit zegt nog niets over de daadwerkelijke smaak. Maar toch, het oog wil ook wat en ik ben nou eenmaal een meisje dat valt voor mooie vormgeving. De rosé is dus uiterst licht en fris. Ideaal voor een heerlijke zomerse middag in de zon op een terrasje, of gewoon thuis in de tuin. Een levendige en hele frisse rosé. En ook het verhaal eromheen sprak me aan. We hebben een mooi gesprek gevoerd met de marketing man achter de wijn. Iets was mij dan ook weer aanspreekt. Hierover binnenkort meer.
 • AIX Rosé: per toeval zijn we in de rosé sferen gebleven en stuitten op deze bekende en wederom zeer lichte rosé. De rosé wordt gemaakt van Grenache, Cincault, Carragnan en Cabernet Sauvignon. Volgens de makers proef je de Provance: bessenfruit, pruimen, karamel en een tikkeltje gekruid. Dat kon ik er niet zo specifiek uithalen, maar ook deze rosé viel bij mij zeer in de smaak. Het leuke was ook dat we te maken hadden met een Nederlander die vol passie kon vertellen over deze speciale rosé.

image2 (1)

Kijk dan hoe leuk die flessen eruit zien, ik waan me direct in een zomerse sfeer. Met een strand, ligbedje, zon.. stop, ik draaf door. 

Wat hebben we geproefd?

 • Rimauresq Crus classé 2012: Rimauresq is voornamelijk bekend geworden door zijn prijswinnende rosé. Het terroir (zand- en kalkgronden) met een koele noord-west expositie zorgt voor een relatief lange en vooral evenwichtige rijping van de druiven met een uitstekende zuur-suiker balans. De rode wijn, eveneens met cru classé status, is gemaakt van cabernet sauvignon, carignan, syrah en mourvèdre. Ook voor rode wijn is de ligging en het terroir van grote invloed en Rimauresq heeft mede hierdoor een verfijnde en elegante structuur. Bij ons was de rosé bekend, maar niet het feit dat er ook rode wijn gemaakt werd. Zeker het proberen waard.
 • Bollinger rosé champagne: eenmaal aangekomen bij het champagne gedeelte moest ook daar her en der wat geprobeerd worden. Logisch, lijkt me! Op advies van, heb ik de rosé champagne geprobeerd van Bollinger. Erg lekker! En normaal gesproken ietwat buiten mijn studenten budget.
 • Curaçao Winery: Een Nederlands stel heeft een wijngaard in, jawel je hoort het goed, Curaçao! Super gewaagd en heel erg interessant. Wij waren ook nieuwsgierig en hebben de wijnen geprobeerd. Neem eens een kijkje op de site en ontdek het bijzondere project waar zij zich in hebben gestort.
 • Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2013: ook de rode wijn kwam aan bod, en waarom gaan voor minder wanneer er allerlei pareltjes te vinden zijn? Ingeschonken door een heuse Italiaanse dame hebben we genoten van dit heerlijke glas wijn. Vol van smaak en erg bijzonder.
 • Napa Valley wines:
  Vanwege de aanwezigheid van een kennis moesten we hier dan ook even een bezoekje aan brengen. Erg gezellige conversaties gevoerd en heerlijke wijnen mogen proeven waaronder onderstaande 2 wijnen. Ghislaine Melman, daarvoor nog dank!1. Grgich Hills Estate – Chardonnay – Estate 2012
  2. Au Sommet – Atlas Peak – Cabernet Sauvignon

image3
Ik hoop dat ik een beetje heb kunnen beschrijven hoe mijn dag daar verlopen is en hoe ik het ervaren heb. Voor wijnliefhebbers, en dat zijn jullie, is dit echt een aanrader. Dus noteer de datum voor volgend jaar alvast in je agenda en maak er een leuk weekendje Düsseldorf van. Prachtige hotels, leuke winkels en een erg gezellige buurt zijn een garantie tot een leuk en leerzaam wijnweekend. Prowein, hopelijk tot volgend jaar!

image1

Deze fles wilde ik graag mee naar huis nemen, het stond alleen een beetje raar toen ik hem naar buiten tilde. 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.