Solealto Prosecco Frizzante DOC

prosecco-druifHet is misschien nog wat vroeg, gezien de huidige temperatuur, om het over Prosecco, een wijn die je toch snel met warm, zomer, terras associeert, te hebben, maar je kan maar beter voorbereid zijn, mocht het warme weer opeens beginnen. Prosecco dus…

Uit het achterland van de ‘Prosecco hoofdstad van Italië’, komt deze Prosecco Frizzante van Solealto. Gemaakt van de Prosecco druif . De wijngaarden liggen tussen Conegliano en Valdobbiadene, ten oosten van Veneto. De bodem is hier schraal en bestaat voornamelijk uit zand en klei.

De Prosecco druif

Hoewel wij de Prosseco-druif vaak de Prosecco-druif noemen, is de officiële naam van deze druif Glera, en wordt deze naam ook weer steeds vaker gebruikt. Omdat er teveel flessen wijn verschenen met Prosecco er op, terwijl het eigenlijk geen Prosecco was, en men kaartwilde meeliften op het succes van de Prosecco, kreeg in 2009 de Prosecco uit de Conegliano Valdobbiadene regio de DOCG-status en vijf provincies in Veneto én vier provincies in Friuli kregen de DOC-status. De vermelding van DOCG en DOC op de flessen moet de consument duidelijk maken wanneer zij wel met echte Prosecco, gemaakt in het noorden van Italië en van de Glera-druif, te maken hebben en wanneer ze te maken hebben met een namaak.

Deze Glera komt al minimaal 200 jaar voor in Italië, maar de precieze oorsprong van dit ras is een mysterie. Er gaan verhalen rond dat deze druif al voorkom ten tijde van het Romeinse Rijk en dat Keizerin Livia dol was op wijn van deze druif.

De Glera heeft een lichte structuur, bevat weinig suikers en heeft een hoge zuurgraad en proeft en geurt naar groene appels en bloesem.

Methode Charmat

Na de oogst en het persen vergist het druivensap op grote, gesloten tanks van roestvast staal. Dit heet de methode Charmat. Op deze manier worden de fijne fruitgeuren van de wijn behouden en wordt de wijn licht mousserend. Dit licht mousserende noemen ze in Italië frizzante.

Solealto Prosecco Frizzante DOC

Tijd om te proeven! Wat staat er op de fles…

Wijnsoorten Mousserende wijn
Wijnlanden Italië
Wijnhuizen Solealto
Passend bij Salades, vis, schaal- en schelpdieren, tapas
Inhoud fles (cl) 75
Druiven 100% Prosecco

flesWat proeven we?

In het glas zien we de lichte, kleine belletjes. De Prosecco kleurt strogeel met wat groene tonen. In de mond een frisdroog, met aangename zuren en veel fruit. Zelfs een een klein vleugje honing waar door je een klein zoetje proeft. De afdronk is droog, sappig en verfrissend.

Conclusie m.b.t. Solealto Prosecco Frizzante DOC

Deze Prosecco Frizzante van Solealto is lekker fris, sappig en droog. Echt zo’n prosecco die je overal bij kunt drinken!

Waar kopen we de Prosecco Frizzante van Solealto?

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.