Prosecco, lekker voor de zomer

Prosecco - DOCG-gebiedProsecco, de mousserende wijn uit Italië is een heerlijke wijn voor de zomer. Lekker fris, niet te moeilijk, over het algemeen minder prijzig dan champagne en altijd feestelijk als een fles Prosecco met een ‘plop’ opengaat. Wereldwijd is Prosecco ongekend populair en de populariteit van Prosecco groeit en groeit. Maar wat is Prosecco nu precies?

 

Wat is Prosecco?

Prosecco is dé mousserende wijn uit Italië. Prosecco wordt gemaakt van Prosecco-druiven. De officiële naam van deze druiven is Glera. Omdat in de volksmond de Glera-druiven altijd Prosecco-druiven werden genoemd, raakte de benaming Glera ietwat in de vergetelheid. Met de toekenning in 2009 van de DOCG- en DOC-status in Italië aan Prosecco ging de naam Glera weer een belangrijke rol spelen.

Prosecco DOCG en DOC

Prosecco is de afgelopen jaren steeds populairder en populairder geworden met als gevolg dat ook andere wijnproducenten aan de haal gingen met de naam Prosecco. Mousserende wijnen afkomstig uit allerlei landen kregen de naam Prosecco op het etiket vanwege de enorme populariteit van deze Italiaanse mousserende wijn en iedereen daar wel een graantje van mee wilde pikken. Daarom werd in 2009 de DOCG- en de DOC-status aan Prosecco uit een aantal regio’s toegekend, zodat Prosecco beschermd werd en de naam Prosecco alleen gebruikt mag worden voor Prosecco afkomstig uit deze gebieden.

DOCG

De DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) werd toegekend aan de regio Conegliano & Valdobbiadene, gelegen zo’n 50 km ten noorden van de Italiaanse stad Venetië in de regio Veneto. Aan deze DOCG-status zijn een aantal regels gebonden, zoals:

  • de wijn moet afkomstig zijn uit de regio Conegliano & Valdobbiadene
  • maximale aantal kilo’s per opbrengst bij de oogst is 13.500 kilo
  • de wijn moet minimaal 85% afkomstig zijn van de Glera
  • de overige 15% procent mag van een beperkt aantal lokale druiven, Pinot en Chardonnay afkomstig zijn

Ook voor het productieproces zijn er door het Consortium van Prosecco-producenten strakke regels opgesteld. Een Prosecco met DOCG-status is onder andere te herkennen aan de zegel (zie plaatje).

Prosecco DOCG zegel

DOC

Naast de DOCG-status werd in 2009 ook aan een aantal regio’s de DOC-status toegekend en zijn de regels minder streng qua opbrengst, maximaal aantal liters dat geproduceerd mag worden. Prosecco DOC mag gemaakt worden in:

  • de vijf provincies Treviso, Venice, Vicenza, Padua en Belluno van de regio Veneto
  • de vier provincies Gorizia ,Pordenone , Trieste en Udine van de regio Friuli

Prosecco ongekend populair

Het aantal flessen Prosecco, dat over de Nederlandse toonbanken gaat, groeit al jaren. En niet alleen in Nederland, wereldwijd groeit de populariteit van Prosecco maar door. En stoot deze Italiaanse mousserende wijn zijn grote Franse concurrent, Champagne van de troon. Vorig jaar werden er voor het eerste meer Italiaanse bubbels (307 miljoen flessen) dan Franse bubbels (304 miljoen flessen) verkocht. Overigens zal dat ook wel iets met de crisis en de prijs van champagne te maken hebben, maar het neemt niet weg dat de Italiaanse bubbels van uitstekende kwaliteit zijn en met de zomer voor de deur, een ideaal drankje is voor de zomer! Laat de zomer maar beginnen!

Video

In de onderstaande video vertelt Rich Walton, een Brit die al geruime tijd in Italië woont en Engelse les geeft, het één en ander over Prosecco. Over de omgeving, over de DOCG en DOC en geeft hij een aantal tips hoe je een mooie en vooral lekkere fles kunt uitkiezen.

Deze week nog meer op Wijnbloggers.nl

Nederland nog meer een wijnland?
Rode Wijn Egri Bikavér 2009 van Gajdos uit Hongarije
Wijn fraude met wijn Andrea Bocelli
Wijn app Ik weet wat van wijn, een aanrader of niet?
Rode wijn goed voor je tanden!
Rosé Wijn Domain de L’Amaurigue 2013 – Gall&Gall
Graham’s Vintage Port: “The best of the best!”
Winnaars Perswijn Wijn concours 2014 bekend
 Lente wijn! Lenteweken bij WijnVoorNu

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.