Prosecco Bosco del Merlo (proefnotitie)

Prosecco - Italiaanse wijngaardenVoor wie deze maand niet aan de Champagne wil, maar wel een lekkere mousserende wijn wil drinken, hebben we vandaag een mooie aanrader, namelijk de Prosecco Bosco del Merlo.

Wat is Prosecco nu precies?

Prosecco is dé mousserende wijn uit Italië. Prosecco wordt gemaakt van Prosecco-druiven. De officiële naam van deze druiven is Glera. Omdat in de volksmond de Glera-druiven altijd Prosecco-druiven werden genoemd, raakte de benaming Glera ietwat in de vergetelheid. Met de toekenning in 2009 van de DOCG- en DOC-status in Italië aan Prosecco ging de naam Glera weer een belangrijke rol spelen.

Prosecco is ontzettend geliefd. Het aantal flessen Prosecco, dat over de Nederlandse toonbanken gaat, groeit al jaren. En niet alleen in Nederland, wereldwijd groeit de populariteit van Prosecco ook maar door, en stoot deze Italiaanse mousserende wijn zijn zelfs de grote Franse concurrent, Champagne van de troon. Vorig jaar werden er voor het eerste meer Italiaanse (307 miljoen flessen) dan Franse bubbels (304 miljoen flessen) verkocht.

Wat staat er op het etiket?

bosco-del-merlo-prosecco-1Voordat we gaan proeven, kijken we natuurlijk eerst even op het etiket. Wat vertelt het etiket van deze Prosecco ons?

Wijnhuis: Bosco del Merlo
Wijnsoort: Mousserend
Land: Italië
Regio Veneto
Druif: Prosecco
Fles formaat: 0.75
Alcoholpercentage: 11%

Wijnhuis Bosco del Merlo

Wijnhuis Bosco del Merlo is in 1977 door de drie broers, Carlo, Lucia en Roberto, Paladin opgericht in Annone Veneto. De naam verwijst naar oude eikenbossen die in dit gebied aanwezig waren. Letterlijk betekent bosco del merlo natuurlijk Het bos van de merel. Het wijnhuis is sinds 1977 enorm gegroeid en beschikt nu over meer dan 100 hectare grond, waar ze alle dagen vol passie bezig zijn met het maken van wijn.

prosecco-druifDe druif Prosecco

De Prosecco druif, met officiële naam: Glera,  gedijt goed in gematigde wijnklimaten op niet al te droge plekken. Buiten Veneto is de druif te vinden in een aantal andere Italiaanse wijnstreken. Buiten Italië is de aanplant zeer beperkt.

De druif bereikt zijn volledige rijpheid pas in oktober. Door zijn structuur met weinig suikers, een hoge zuurgraad en frisse geuren is de Prosecco druif uitermate geschikt voor de productie van witte mousserende wijn. Prosecco wordt gemaakt volgens een speciale methode waarbij het druivensap wordt vergist in grote gesloten roestvrijstalen tanks, waarbij fruitigheid en koolzuur bewaard blijven. De mousserende wijnen hebben aroma’s van appel en peer en een bescheiden alcoholpercentage van 10-11%. Overigens is de uiteindelijke smaak, net als bij Champagne, sterk afhankelijk van het (rest)suikergehalte:

  • Brut bevat 0 – 12 gr/liter aan restsuikers (meest voorkomende type)
  • Extra Dry bevat 12 – 17 gr/liter aan restsuikers (de traditionele Prosecco)
  • Dry bevat 17 en 32 gr/liter aan restsuikers.

De druif wordt daarnaast op kleine schaal gebruikt voor zogenaamde stille – niet mousserende – wijnen (‘Tranquillo’) die veelal een frisse smaak van appel en peer hebben met een klein bittertje.

Prosecco Bosco del Merlo; wat proeven we?

Deze Prosecco is heel lichtgeel van kleur en heeft mooie belletjes. Hij is lekker fris en we vinden citrusfruit in de neus. Dit proeven we ook terug in de mooie zuren met verder appel en peer. Zacht en fris van smaak met met fijne, kleine belletjes die smelten op je tong. Een super aperitief wijn en goed te combineren diverse apetizers en gerechten.

Conclusie m.b.t. de Prosecco Bosco del Merlo

Zacht en fris van smaak met met fijne, kleine belletjes die smelten op je tong. Een super aperitief wijn en goed te combineren met lichte- visgerechten, salades en borrelhapjes.

Waar koop je deze Prosecco?

Deze Prosecco is verkrijgbaar bij Grapeful.nl voor € 8,95. Deze Prosecco vind je hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.