Pouilly-Fumé, La Dentelle des Loges van de C1000

Pouilly Fumé, La Dentelle des Loges - loiredalTja,een Pouilly-Fumé is een wijn die je een keer moet drinken. Zeker de komende feestdagen waarbij er heerlijk gegeten en gedronken gaat worden. Deze Pouilly- Fumé komt van de C1000. Ik heb hem al eerder gedronken tijdens een proeverij en was toen onder de indruk van de goede keuze van de C1000.

De Pouilly-Fumé

De mooiste witte wijnen uit Frankrijk komen, naar mijn mening, uit het Loiredal. Logisch dat de Romeinen hier als eerste wijngaarden aanlegden en dat het vooral het terrein was voor koningen en rijke edelen (en nu van de C1000?). Voor witte wijnen is het Loiredal het mooie, witte wijn hart van Frankrijk. Regelmatig wordt dat gebied ook de ‘Jardin de la France’ (Tuin van Frankrijk) genoemd en dat is echt terecht. Het gebied heeft prachtige kastelen (vaak gelegen aan of bij de Liore) en natuurlijk fantastische tuinen. We hebben het hier over echte kastelen en echte tuinen met alle Franse pracht en praal er op en er aan. Je kunt er goed vakantie houden en heerlijk op de fiets deze kastelen en tuinen bezoeken. Goed, naast kastelen dus heerlijke witte wijnen. Uit het Loire-gebied komen verschillende wijnen,  maar de bekendste wijngebieden zijn: Muscadet, Anjou-Saumur, Touraine en Vins du Centre.

De Pouilly komt uit het centre (ook wel binnenland genoemd) en wordt gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. De Sauvignon Blanc druif geeft samen met het terroir, in de Pouilly een mooi mineralig accent in de wijn. De bekendste wijnen komen uit appellations als Sancerre, Reuilly, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Er zijn ongeveer honderd wijnhuizen die Pouilly-Fumé produceren. Zij gebruiken hiervoor 1200 hectare grond en produceren met elkaar zo’n 7 miljoen liter wijn. 

Pouilly-Fumé, La Dentelle des Loges

De wijngaard waar de La Dentele des Loges wordt gemaakt,  is het domaine Dominique Pabiot. Generaties lang heeft de familie Pabiot Pouilly-Fumés gemaakt. Gebaseerd op deze traditie maken ze mooi witte wijnen van een goede kwaliteit. Ze maken dan ook diverse -Pouilly’s zoals Pouilly-Fumé “Les Vieilles Terres” – Pouilly-Fumé “Cuvée Plaisir” – Pouilly-Fumé “La Dentelle des Loges”. Als je op vakantie bent in de Loire en in de buurt van de wijngaard bent, waag gerust even bezoekje aan Place des Mariniers Les Loges.  De wijnen van de Loire zijn heerlijk mineralig wat oa komt door de bodem. In de bodem zit veel kalk en vuurstenen, wat de minerale smaak veroorzaakt.

Pouilly Fumé, La Dentelle des Loges - sauvignon blancDe Sauvignon Blanc druif 

De Sauvignon Blanc druif komt van oorsprong uit het zuidwesten van Frankrijk en ‘sauvage’ betekent letterlijk (jong en) wild. Wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc druif zien we inmiddels over de hele wereld, maar meest prominent zijn de Franse witte wijnen uit de Loire met als grote namen natuurlijk de Pouilly-Fumé en Sancerre. Daarnaast is Nieuw-Zeeland één van de grootverbruikers en leverancier van uitstekende Sauvignon Blanc wijnen. In het algemeen levert de Sauvignon Blanc wijnen die zuiver, droog, fris, en een beetje pittig van smaak zijn en die al snel na de oogst drinkbaar zijn. Indien op hout gerijpt, wordt de Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd; onze ervaring is dat dan een heel andere wijn ontstaat die voller en zachter van smaak is.

De Sauvignon Blanc druif kan niet zo goed tegen warmte en ontwikkelt zich daarom het beste in de koelere wijngebieden: de wijnen uit het relatief koele Loire gebied zijn niet voor niets beroemd. Belangrijk detail is de timing van de oogst: vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een aroma van citrusfruit, kruisbessen, versgemaaid gras, asperges, bloemen, kruiden en brandnetel; (te) laat geplukt geplukt, wordt hij wat flauw en minder fris, omdat hij dan z’n kenmerkende zuren verliest. Een bijzonderheid van de Sauvignon Blanc is, dat vanwege de vrij compacte trossen, deze druif gevoelig is voor rotting (botrytis), die echter onder de juiste omstandigheden een natuurlijke zoetheid kan geven waardoor ook zoete wijn kan worden gemaakt.

Pouilly Fumé, La Dentelle des LogesWat proeven we?

Een lekkere makkelijk en frisse sappige wijn. Heerlijk met veel geur (ruikt lekker fris en hooi /gras achtig) en smaak. In de geur gras en citrusvruchten, in de smaak veel sap van appel en citrusvruchten. Lekker fris en mooi zuurtje, heerlijk bij zalm of andere vis.

Conclusie m.b.t. Pouilly-Fumé, La Dentelle des Loges van de C1000

Ja, ja, ja C1000, doe mij nog maar een paar flesjes. Een heerlijke Pouilly-Fumé, die de Pouilly smaak heeft zoals het ook hoort en is bedoeld. Heerlijk bij hapjes of bij het diner. Echt heerlijk met haring, krab, kreeft of zalm! En voor de prijs hoef je het niet te laten, maar 6,99. C1000 heeft een goede keuze gemaakt waar wij van wijnbloggers ons in kunnen vinden.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.