Port van Warre’s: modern en traditioneel

Warre's Port verenigt modern en traditioneel PortugalWarre’s, het Britse porthuis opgericht in 1670, richt de blik op de toekomst. Maar niet zonder het rijke verleden te vergeten. In haar twee belangrijkste wijnen verenigt het porthuis 300 jaar porthistorie én een hedendaagse visie op port. Deze twee wijnen, de Warrior Reserve en de Otima, staan in Nederland schouder aan schouder in het schap. Ze strijden samen om de smaakvoorkeur van de Nederlandse portliefhebber: kiezen zij voor historisch en traditioneel of voor moderne vakmanschap?

Voor liefhebbers van meer historische en traditiegetrouwe wijnen brengt Warre’s haar traditionele portwijnen, zoals de Warrior, naar Nederland. De bekendheid van deze oudste Warrior wijn begint bij de oorlog waarin William Warre, zoon van William Warre sr. en al vanaf 1729 mede eigenaar van Warre’s, meevocht om Napoleon te verdrijven uit het noorden van Portugal. Wijnliefhebbers die wel in zijn voor een hedendaags avontuur kunnen hun geluk op met de nieuwste telg uit de Warre’s collectie: de 10 en 20 jaar oude Otima. Met deze koud te drinken tawny laat Warre’s zien dat port ook helemaal van deze tijd is!

Traditionele port: Warrior Reserve

De naam Warrior wordt al eeuwen gebrandmerkt op de vaten van deze finest Reserve port die al sinds de vroegste dagen van de firma (1750) wordt verscheept. De traditionele stijl is gehandhaafd door de jaren heen en vandaag de dag is de Warrior Reserve een klassieke, volle wijn, heerlijk voor aan het einde van een maaltijd. Deze wijn past bijvoorbeeld zeer goed bij chocoladedesserts, chocolade van 70% cacao, of bij oude kaas of noten.

Ontdekt in de oorlog door de hoge heren
Als officier in het Britse leger, speelde de jonge Kapitein Warre een centrale en beslissende rol bij vrijwel alle belangrijke veldslagen gedurende de oorlog tegen Napoleon (1808- 1812) waarin de Britten en Portugezen gezamenlijk optrokken. Zijn kennis van de taal en het land maakte William Warre van onschatbare waarde voor zijn commandanten. Maar niet alleen daarom. Tijdens de veldtochten genoten William en zijn metgezellen van goede port die zijn vader leverde: de Warrior Reserve.

In die periode ontving William een brief van de hertog van Wellington om hem in Londen te voorzien van de beste port uit Portugal. Hier begint de populariteit van het portmerk dat al vele eeuwen verscheept wordt over de hele wereld. Ook Nederland heeft het genoegen om onderdeel te zijn van het Warrior-imperium.

Port Otima; een revolutie op portgebied

Als oudste portproducent is Warre’s altijd op zoek naar innovatie en de beste kwaliteit. Dit wordt bewezen met de introductie van de Otima 10 & 20 jaar oud; de allereerste koude tawny. Een ware revolutie op het gebied van port producenten. Warre’s wil met deze nieuwe port de regels doorbreken en een nieuwe generatie van portliefhebbers aanspreken. Het resultaat zit in een modern vormgegeven fles waarmee met de vele mythes en clichés rondom port, de vloer wordt aangeveegd. Otima: good for every mood.

Port Otima 10
De Otima 10 heeft, zoals de naam al zegt, tien jaar gerijpt in eiken vaten. Met als resultaat een heerlijke ronde en soepele wijn. Deze jongste Otima staat voor elegantie, evenwicht en verfijning. Tijdens de Internationale Wine Challenge in 2009 (gouden medaille) was de jury van mening dat ‘Otima 10 complex en kruidig smaakt met een geur van gedroogde vijgen. Verder bezit deze een goede body (structuur) met mooie zuren en een fruitig palet. De afdronk is rijk, complex en fruitig’. Deze is daarom bijvoorbeeld goed te combineren met een zoet dessert zoals merengue, tarte tatin en crème brûleé. Kijk voor meer inspiratie hoe je de de Otima 10 kunt drinken op www.warre.com/otima. Ook met een goede sigaar is deze port een aanrader!

Port Otima 20
De Otima 20 wordt geroemd om haar elegantie, zachtheid en complexiteit. De doorschijnende koperachtige kleur van de wijn matcht goed met mooie zachte, nootachtige aroma’s ontstaan door de lange rijping in eikenhouten vaten. Door de zoetheid van de deze oude tawny smaakt deze juist heerlijk met zoute kaas en noten, of geniet van deze Otima in al zijn puurheid. De Otima 10 & 20 zijn heerlijk als koud aperitief op een warme zomeravond. Maar ook in de wintermaanden zijn deze wijnen heerlijk om, na een gezellig diner met vrienden, de avond goed af te sluiten.

Kijk voor meer heerlijke serveertips voor elke op www.warre.com/otima.

Albert Heijn
Een groot aantal van de portwijnen van Warre’s zijn te koop bij de Albert Heijn. De Otima’s en Warrior zijn in bijna elk filiaal verkrijgbaar.

Over Warre’s
Warre’s is de oudste Britse port onderneming die is opgericht in Portugal in 1670 en is eigendom van de Symington Family Estate die een traditie van port maken heeft die ver teruggaat in de tijd. Warre’s is eigenaar van drie grote wijngaarden: Quinta da Cavadinha in de Pinhão vallei, Quinta do Retiro in de Rio Torto vallei en de Quinta da Telhada in het afgelegen oostelijke deel van de Douro. Ga voor meer informatie naar www.warre.com.

– persbericht –

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.