Pinotage de trots van Zuid-Afrika

pinotageDe Pinotage druif kennen we allemaal als de nationale trots van Zuid-Afrika. Hoewel het aandeel van de Pinotage druif in de totale aanplant van Zuid-Afrika slechts zo’n 6% procent bedraagt, heeft de druif daar toch een bijzondere status.

Deze blauwe druif is een creatie van de Franse professor Abraham Perold, die met de kruising van de druiven Pinot Noir en Cinsault hoopte dat de nieuwe druif de kwaliteiten van de ouders zou overnemen: de hoge productiviteit van de Cinsault en de kleur, geur, smaak en complexiteit van de Pinot Noir. Omdat in Zuid-Afrika de Cinsault druif vroeger bekend stond als ‘Hermitage’, leidde de samenvoeging van de namen van de ouders tot de naam ‘Pinotage’. Helaas was de Pinotage lange tijd voorbestemd als bulkwijn, maar in de jaren ’90 kwam eindelijk de internationale erkenning.

De Pinotage druif gedijt het beste in relatief gematigde klimaten, hoewel hij zich goed kan aanpassen. In Zuid-Afrika wordt de Pinotage daarom vooral aangeplant in gebieden die niet te ver van de Atlantische of Indische kust liggen. Buiten Zuid-Afrika wordt de Pinotage met name in Californië, Brazilië en Nieuw-Zeeland aangeplant. De druif heeft een voorkeur voor heuvels met een bodem die water gemiddeld tot goed kan vasthouden.

De Pinotage groeit goed en is daardoor een relatief vroegrijpende druif. De Pinotage wijnstok kan grote volumes leveren, maar dat komt de kwaliteit natuurlijk niet ten goede. Tegenwoordig wordt de Pinotage gelukkig streng gesnoeid. De druif is klein, heeft een dikke schil en kan een hoog suikergehalte hebben. De wijnen van de Pinotage kunnen variëren van licht rood fruitig tot stevig, vol, donker en kruidig, met een goede zuurgraad en tannines. Gemeenschappelijk kenmerken van de Pinotage wijnen zijn frambozen en banaan in de geur, aangevuld in de smaak met kersen, pruimen en kruiden. Na de regelmatig toegepaste houtlagering wordt de smaak meer jamachtig en komen hout- en vanilletonen naar voren. Een minder goede eigenschap van de (Zuid Afrikaanse) Pinotage wijnen is dat de geur vaak elementen bevat die lijken op ‘verbrand rubber’ en ‘nagellak remover’. De Zuid-Afrikanen zijn naarstig op zoek naar de oorzaak hiervan, maar ze hebben die helaas nog niet kunnen ontdekken.

De Pinotage wordt ook steeds meer als ondersteunende druif gebruikt om structuur en stevigheid aan rode wijnen te geven. Daarnaast bestaat er ook witte Pinotage en rosé.

Pinotage: Zuid-Afrika’s trots?

Jazeker. De Pinotage levert prima rode wijnen. Als ze dat geurprobleem nou ook nog oplossen dan zijn we helemaal fan!

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.