Pinot Noir: smaken verschillen

pinot noirDe Pinot Noir is beroemd van de grote rode Bourgogne wijnen zoals bijvoorbeeld Gevrey-Chambertin, Nuits Saint-Georges, Pommard, Santenay en Beaune. Daarnaast kennen we de Pinot Noir van zijn bijdrage aan Champagne, samen met de Pinot Meunier en Chardonnay. Door sommigen wordt de Pinot Noir omschreven als de meest geliefde druif onder wijnliefhebbers en de meest gehate druif onder wijnmakers, vanwege zijn diversiteit en complexiteit enerzijds en zijn moeilijke groei en vinificatie anderzijds.

De Pinot Noir heeft zijn oorsprong zeer waarschijnlijk in de Bourgogne waar tweeduizend jaar geleden door de Romeinen al wijn werd gemaakt. Sommigen beweren echter dat zijn herkomst in het Nijldal in Egypte ligt. De Romeinen noemden hem destijds ‘Helvenacia Minor’ en de Fransen zijn hem later pinot gaan noemen vanwege de vorm van de druiventros die lijkt op een pijnboom (‘pin’).

De Pinot Noir heeft de reputatie de meest grillige druif – samen met de Nebbiolo – ter wereld te zijn. Hij gedijt goed in een niet al te warm en vrij vochtig klimaat. De rijping is relatief vroeg in het seizoen, dus dat maakt hem minder geschikt voor warme gebieden. En hij wil traag kunnen rijpen. Daarnaast houdt deze moeilijke jongen van kalkrijke bodems (zoals in de Bourgogne) die door hun uitstekende drainage leiden tot een hoge gemiddelde bodemtemperatuur. Tenslotte is de Pinot Noir nogal gevoelig voor lentevorst, alsmede voor allerlei mogelijke druivenziektes. De Pinot Noir wordt vanzelfsprekend veelvuldig aangeplant in de Bourgogne en daarnaast onder meer in de Champagne streek en de Elzas. Buiten Frankrijk treffen we hem aan in onder meer Duitsland en Oostenrijk (veelal koel te drinken wijnen onder de naam Spätburgunder of Frühburgunder), Italië, Californië, Australië, Nieuw-Zeeland en natuurlijk ook in Chili.

De Pinot Noir heeft vanwege zijn dunne schil weinig tannines en zijn sap is vrijwel kleurloos. Kenmerkend is zijn gevoeligheid voor de bodem/het terroir waarop hij groeit: een bepaalde aardsheid valt in vrijwel alle Pinot Noir wijnen te herkennen (volgens sommigen zelfs een boerenstallucht!). Jonge Pinot Noirs bevatten geur- en smaakelementen van viooltjes, rozen, frambozen, aardbeien, kersen, bosbessen en kruiden zoals dille en munt. In de wat oudere wijnen treffen we tevens dierlijke en aardse tonen zoals leer, mos en truffel. Houtlagering kan daar nog elementen van zoethout, kaneel en vanille aan toevoegen. Bijzonder is dat in de Pinot Noir meer resveratrol voorkomt dan in andere blauwe druiven, een stof die bijdraagt aan het voorkomen van kanker. Daarnaast bevat de Pinot Noir ook veel saponine, een stof die cholesterolvorming afremt. Een gezonde jongen dus!

Pinot Noir: smaken verschillen

Opvallend genoeg hebben we nog geen Pinot Noir wijn in onze Rode Wijn top 20 staan, hoewel we wel een tijdje de Blauer Spätburgunder van Knipser erin hebben gehad. De Pinot Noir kan fantastische wijnen voortbrengen, maar je moet wel houden van de duidelijk aanwezige aardse tonen. Laten we het er op houden dat smaken verschillen!

De redactie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.