Pinot NoirDe Riesling-druif is al jaar en dag het paradepaardje van Duitsland als het gaat om een goed glas Duitse wijn, maar de Pinot Noir druif is in opmars in Duitsland en vormt een geduchte concurrent van de Riesling.

De Pinot Noir in Duitsland

De Pinot Noir druif is niet de eerste druif waar je aan denkt als je aan Duitsland denkt, maar toch is Duitsland een groot producent van de Pinot Noir druif. De aanplant van deze druif is in Duitsland de afgelopen jaren enorm toegenomen. In de jaren 1990-2010 is er een verdubbeling van de aanplant van Pinot Noir op de Duitse wijngaarden te zien. Bijna 12.000 hectare is er in Duitsland aangeplant met de Pinot Noir druif. (12.000 hectare is zo’n 120 km2). Hiermee komt Duitsland op de derde plaats van Top 10 Pinot Noir producerende landen ter wereld. Alleen Frankrijk en de Verenigde Staten blijven Duitsland nog voor met bijna 31.000 hectare in Frankrijk en 21.000 hectare in de Verenigde Staten. In Duitsland is in totaal zo’n 102.000 hectare aangeplant met druiven voor de wijnbouw, waarvan zo’n 21.000 hectare is aangeplant met de Riesling druif.

Top 10 Pinot Noir producerende landen

Land Aantal aangeplante hectare Aandeel (wereldmarkt)
Frankrijk 30.659 ha 35,4%
Verenigde Staten (Californië, Oregon, Washington) 21.037 ha 24.3%
Duitsland 11.756 ha 13,6%
Australië 5.061 ha 5,8%
Nieuw-Zeeland 4.828 ha 5,6%
Zwitserland 4.352 ha 5.0%
Italië 3.300 ha 3.8%
Chili 2.130 ha 2.5%
Argentinië 1.681 ha 1.9%
Zuid-Afrika 962 ha 1.1%
Oostenrijk 649 ha 0,8%
Luxemburg 102 ha 0,1%
TOTAAL 86.517 ha 100%

Duitse Pinot Noir:  Spätburgunder

De Duitse Pinot Noir ook bekend als de Spätburgunder. De Spätburgunder behoort tot de Burgunderfamilie en is één van de eerste druivenrassen (in Centraal Europa) die uit wilde druiven veredeld werden. Kenmerkend voor de Spätburgunder is het fruitige aroma en een lichte geur van amandel. Zo kan de Spätburgunder geuren naar rood fruit (aardbeien, bessen, kersen), maar ook naar zwart fruit (zwarte bessen, bramen), maar soms ook  naar rokerig hout of geroosterd brood of leer. En gerijpt kan er ook zweempje vanille waarneembaar zijn.

De Spätburgunder is vol en zacht van smaak, bevat weinig tannine als het om de klassieke variant gaat, maar heb je te maken met een modernere dan zijn de tannines meer aanwezig.

Pinot Noir nog onderschat in Duitsland

De Pinot Noir wijnen uit Duitsland worden steeds beter van kwaliteit. Dat bleek, bijvoorbeeld eind 2011, al toen Duitse Pinot Noirs tijdens een internationale Pinot Noir (blind) wijnproeverij in Londen zeven van de Top 10 plaatsen bezetten. De eerste plaats ging naar een Amerikaanse Pinot Noir, maar zeven de top 10 plaatsen is natuurlijk niet gek. (Overigens stond er geen enkele Pinot Noir uit Frankrijk in de top 10.)

Toch worden de Duitse Pinot Noirs nog onderschat. Men is zo druk met de Duitse Rieslings dat de Pinots vergeten worden… Voorlopig zal de Pinot Noir de Riesling misschien nog niet van de troon stoten, maar we wachten af….

Bron: Deutscher Wein Statistik 2012/2013

3 Reacties
  1. hebben we het dan over pinot noir of over de duitse variant “spätburgunder” die toch duidelijk andere smaaknuances heeft

  2. Riesling of Spätburgunder is appels met peren vergelijken. Stelling zou kunnen zijn of de Spätburgunder de
    competitie aan kan met pinot noir Bourgogne.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.