Pinot Blanc: werkpaard van de Elzas

pinot blancDe Pinot Blanc is een witte druif die we vooral kennen van mooie wijnen uit de Elzas. De Pinot Blanc druif bestaat officieel sinds 1872, toen voor het eerst het onderscheid kon worden aangetoond tussen de Chardonnay en de Pinot Blanc. In de tijden daarvoor, en ook nog vele jaren daarna, was er veel verwarring omdat de mooiste Pinot Blanc wijnen sterk lijken op niet-houtgerijpte Chardonnays. De druif is waarschijnlijk afkomstig uit de Bourgogne streek in Frankrijk. De Pinot Blanc is een mutatie van de Pinot Gris, die op zijn beurt weer een mutant is van de Pinot Noir druif. Aan synoniemen heeft de Pinot Blanc geen gebrek: in Frankrijk wordt hij ook wel Clevner genoemd, in Duitsland Weissburgunder en in Italië natuurlijk Pinot Bianco. Daarnaast is z’n bijnaam ‘het werkpaard van de Elzas’.

De Pinot Blanc gedijt goed in relatief koele (wijn)klimaten, maar houdt wel van warme, diepe bodems. Naast de Elzas wordt de druif ook op significante schaal aangeplant in Duitsland, Noordoost Italië (Friuli, Alto Adige) en Oostenrijk.

De Pinot Blanc is een vroeg in het seizoen rijpende en vrij kleine gele druif met een flink suikergehalte. De druif geeft meestal vrij neutrale wijnen met een ingetogen geur. Geur en smaak bevatten elementen van appels, peer en soms ander wit fruit. De jonge Pinot Blanc wijnen hebben een vrij laag zuurgehalte en zijn daardoor ongecompliceerd en goed toegankelijk. De vollere versies van de Pinot Blanc kunnen daarentegen een stuk rijker zijn met een bloemig aromaprofiel en het tropisch fruit van de Chardonnay, aangevuld met boterigheid in het geval van houtrijping. De vroegere verwarring met de Chardonnay is daarom goed te begrijpen! In de Elzas wordt de Pinot Blanc vaak geblend met de Auxerrois hoewel dat meestal niet op het etiket staat. Daarnaast wordt van de Pinot Blanc druif de mousserende wijn Crémant d’Alsace gemaakt.

Pinot Blanc: werkpaard van de Elzas?

Het grootste areaal van deze druif is inderdaad in de Elzas te vinden, maar het woord werkpaard doet de Pinot Blanc tekort. ‘Degelijke en ietwat onderschatte witte druif’ zou een betere omschrijving zijn.

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.