Pierre Wind in actie voor bewuste cocktails

Het Vinkje en Trimbos Instituut presenteren Less Sugar, No Alcohol

SCHEVENINGEN – Calorieën uit suikers dragen sterk bij aan overgewicht. Met name dranken bevatten soms ongemerkt veel suiker. Stichting Ik Kies Bewust en Trimbos Instituut maken Nederlanders de komende weken bewust van hun drankkeuzes en roepen hen op een recept te ontwerpen voor een verfrissende, alcoholvrije cocktail of zomerdrank met verse producten en een laag suikergehalte. Op 13 augustus mogen de ontwerpers hun creaties voor het oog van televisiekok Pierre Wind maken in een wedstrijd in Scheveningen. Pierre Wind komt zelf met een uniek recept voor thuisgebruik en horeca.

Zeker nu het aangename zomerweer het land in zijn greep houdt, wordt er volop gedronken. Per dag heeft een mens gemiddeld 1,5 liter vocht nodig. In totaal drinken mensen in de leeftijdscategorie 19-30 jaar gemiddeld 110 liter frisdrank per jaar. Daarin zitten veel calorieën. Voldoende water drinken blijft de voornaamste boodschap in de zomer, maar voor wie wat bijzonders wil, zijn er voldoende verantwoorde alternatieven. Dranken met het Vinkje, het Nederlandse keurmerk voor gezondere voeding, bevatten maar liefst een kwart minder suiker.

Pierre WindPierre Wind demonstreert en beoordeelt
Om te laten zien dat er prima alternatieven zijn, houden Stichting Ik Kies Bewust en Trimbos Instituut het cocktailevent Less Sugar, No Alcohol. Dat vindt plaats op dinsdag 13 augustus (13.30 – 17.30 uur) op het Palaceplein in Scheveningen, vlak bij het Kurhaus. Pierre Wind laat bezoekers proeven van verantwoorde zomerdrankjes met een laag suikergehalte en zonder alcohol en daagt voorbijgangers uit deel te nemen aan workshops. Met verse producten is er veel mogelijk. ‘s Middags vindt de receptenwedstrijd plaats.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan de wedstrijd. Ontwerp een cocktail of zomers drankje dat aan de criteria van het Vinkje voldoet en bevestig de deelname per e-mail (info@hetvinkje.nl). Op 13 augustus is het vanaf 16.30 uur mogelijk om de zomerdrankjes ter plaatse te ontwerpen, waarna Pierre Wind deze beoordeelt. De hoofdprijs is een kookworkshop bij Boerin en de Kok in Amstelveen (4 personen). De belangrijkste criteria zijn (per 100 ml): maximaal 1,1 gram verzadigd vet, maximaal 20 milligram natrium, maximaal 30 kcal, geen alcohol. Stichting Ik Kies Bewust helpt deelnemers graag bij het voldoen aan de richtlijnen.

Cocktailrecept voor horeca
Stichting Ik Kies Bewust en Trimbos Instituut willen met de actie ook een signaal afgeven richting horeca. Met relatief eenvoudige aanpassingen in ingrediënten is het mogelijk om drankjes te presenteren die voldoen aan de richtlijnen van het Vinkje. Beide organisaties bieden horecagelegenheden een heerlijk recept van Pierre Wind aan voor een zomerse cocktail met weinig suiker en zonder alcohol. Dit is op te vragen bij Stichting Ik Kies Bewust en mag gratis gebruikt worden. Op het event wordt het tevens onder bezoekers verspreid.

Stichting Ik Kies Bewust en Trimbos Instituut
Stichting Ik Kies Bewust probeert de gezondere keuze voor consumenten gemakkelijk te maken. Het Vinkje staat op producten met minder verzadigd vet, suiker of zout. Er zijn twee kleuren: het Vinkje met de groene cirkel maakt gezondere producten uit de Schijf van Vijf herkenbaar, het Vinkje met de blauwe cirkel staat op betere producten van buiten de Schijf van Vijf. Trimbos Instituut maakt zich met Happy Drinks sterk voor mooie en alcoholvrije dranken die een kick geven. Happy Drinks stimuleert horeca en andere aanbieders het aanbod van alcoholvrije dranken te versterken. Pierre Wind is mede-initiatiefnemer en ambassadeur van dit project.

Zie ook www.hetvinkje.nl en www.happydrinks.nl

-Persbericht-

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.