Paas-wijnen, voorjaarswijnen en hoe gaat wijn samen met eieren?

Schermafbeelding 2015-03-24 om 10.55.56
De voorjaarszon blèrt door de ruiten. De narcisjes knallen uit de pot in de vensterbank. Als vanzelfsprekend zit ik nu dan ook met een glas rosé. Zo’n fijne zalmroze. Droog en lichtkruidig. Heerlijk ook bij een zomerse salade nicoise. De dikke, vette boterige chardonnay’s laat ik nu even aan me voorbij gaan. Grappig dat het seizoen zo’n invloed heeft op je smaak. Voorjaarswijn. Of zomerwijn. Wat voor wijnen zijn dat dan? Paas-wijn, ook zo’n veelgehoorde term. Wat moet ik me daar bij voorstellen? Terwijl eieren en wijn vaak helemaal niet zo goed samen gaan.

Voorjaarswijnen zijn over het algemeen wat lichter. Wat lager in alcohol. En met een wat lagere smaak-intensiteit. Vergelijk dat met decibellen. Hoe hard staat de wijn. Een muscadet uit de Loire heeft een lage smaakintensiteit. En is laag in alcohol. Heel geschikt voor in het voorjaar. Een prima lunchwijn ook. Met vrienden in het zonnetje op een terras. Een bordje salade erbij. Om helemaal blij van te worden. Een dikke nieuwe-wereld chardonnay heeft veel meer decibellen. Staat veel harder aan. Heerlijk in de winter bij een knappend haardvuur. Samen met een flink stuk romige brie. Maar in het voorjaar is dat toch iets te zwaar en te heftig. Of bijvoorbeeld een sancerre of pouilly-fumé. Allebei ook uit de Loire. Gemaakt van de sauvignon blanc. Strobleek en bijna groenig van kleur soms. Strakdroog en knisperend. Prachtig bij zomerse gerechten als gegrilde vis met citroen. Of salade met geitenkaas. Maar als het buiten sneeuwt zit ik niet op die wijnen te wachten. Veel te fris en te zuur. Met rood is dat net zo. Gekoelde pinot noir vind ik heerlijk als de zon schijnt. Doet het heel fijn bij gegrilde groenten van de BBQ. Of met een bordje charcuterie en wat brood. In de winter sla ik dat liever over. Geef mij dan maar een rode Rhône wijn. Dik in alcohol en een beetje jammig van smaak. Om warm van te worden. Heerlijk als combi met stoofvlees. Wat fijn toch al die verschillende seizoenen. Zou nooit ergens willen wonen waar het altijd warm is. Of altijd koud, nog erger eigenlijk. Zo blij dat we hier die wisselingen hebben.

Nog even terug naar de paas-wijnen. Zie zo’n gedekte paastafel voor me. Vol met allerlei lichte, voorjaars-achtige gerechtjes. Met ei in de hoofdrol. Want pasen natuurlijk. Wel eens gemerkt dat met ei de wijn soms heel hard overkomt? Of heel erg zurig smaakt? Dat komt doordat de eieren een heel hoog PH gehalte hebben. Heel simpel gezegd. Een hoog PH is vaak een heel laag zuurgehalte. Bijna alkalisch. Of basisch, het tegenovergestelde van zuur. De meeste witte wijnen hebben een veel lager PH. En een veel hoger zuur dus. Hoe werkt het in praktijk. Na een hapje ei is je mond ingesteld op een laag zuurgehalte. En dan neem je een slok frisse en zure sauvignon blanc eroverheen. Potverdorie, Dat is schrikken voor je smaakpapillen!  Die wiegelden zachtjes op dat ei. En schrikken wakker van die wijn. Die daardoor nog veel zuurder smaakt en dan die eigenlijk is. Hoe lossen we dat op? Want we willen toch een lekker glaasje bij de paasbrunch. Kies een wijn uit met een heel zacht zuur. Net geen zoetje maar wel een wijn met rondeur. Ik heb voorkeur voor een witte. Klassiek is een pinot blanc uit de Elzas. Neutraal en vriendelijk. Een pinot gris uit Nieuw Zeeland kan ook. Mits die niet te zoet is. Die maken je papillen niet zo aan het schrikken. Een zachte vermentino uit Sardinië kan ook goed. Een gekoelde pinot noir is ook een optie. Eentje zonder houtrijping en lekker fruitig. En hoe koel is gekoeld? Ik stel voor echt even in de koelkast. Serveer ‘m op een graad of 14. Kan die prima hebben. Uit het noorden van Italië komen ook prachtige pinots. Alto Adige of Südtirol. Kristalzuivere bergwijnen.

Ik denk, keus genoeg. En als je het echt niet meer weet kan een zachte bubbel ook prima. Een prosecco spumante bijvoorbeeld. Lekker feestelijk. Ik laat me verwennen met pasen. Word uit lunchen genomen door een vriendin. Heb er geen kopzorgen aan. Hoop dat ze daar een wijnarrangement hebben. Benieuwd of de sommelier zijn huiswerk gedaan heeft 😉

-Door: Ella di Vino –

image (1)

 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.