Overbruggingsregeling voor Twentse wijnmakers op Curaçao

Overbruggingsregeling voor Twentse wijnmakers op Curaçao:

Komst Curaçaose wijn weer een stap dichterbij maar met spoed worden meer investeerders gezocht

Het Curaçao Development Institute (CDI) heeft op verzoek van de minister van Economische Ontwikkeling een tijdelijke faciliteit voor de Curaçao Winery verstrekt. Hierdoor heeft de Curaçao Winery meer tijd gekregen om op zoek te gaan naar bedrijven en particulieren die via een voorinvestering de allereerste Caribische topwijn ooit mogelijk willen maken op Curaçao. Er kan nu in ieder geval geoogst worden de komende weken. Maar of de oogst ook daadwerkelijk gebotteld kan worden en dus topwijn kan worden, hangt af of er met spoed extra investeerders aangetrokken kunnen worden die dit willen voorfinancieren. Inmiddels hebben 930 mensen in elke dagen tijd reeds hun steun aan de wijnmakers op het eiland betuigt via het tekenen van een online petitie.

Redders in nood

Investeerders kunnen zich melden via: info@curacaowine.com. Zij gaan dan mede de historie in als de redders in nood die de allereerste Caribische topwijn ooit mogelijk hebben gemaakt en Curaçao daarmee internationaal op de wijnkaart hebben gezet. Een aantal investeerders heeft zich al gemeld, zo vertelt de Winery, maar nog niet genoeg. De Curaçao winery is op zoek naar minimaal 15 particulieren of bedrijven die tot uiterlijk september 2017 minimaal enkele duizenden euro’s/NAF willen voorfinancieren in ruil voor tegenprestaties in de vorm van wijn, relatievoordelen en uiteraard de eer om de eerste topwijn vanuit Curaçao mogelijk te hebben gemaakt.

Zekerheid voor investeerders

Minister Eugene Rhuggenaath (Economische Ontwikkeling): “Door deze overbrugging, hopen wij dat potentiele investeerders eerder bereid zijn gezamenlijk het benodigd kapitaal op te brengen om de eerste oogsten mogelijk te maken. De Curaçao Winery is een prachtproject voor Curaçao. Naast een toeristische waarde, hoop ik dat het op termijn ook een economische waarde heeft. Het zou zonde zijn als dit verloren zou gaan.”

Spoed

Aangezien de tijd dringt en de druiven binnen enkele dagen al geoogst moeten worden, is snelheid geboden. Investeerders moeten dan ook snel gevonden worden. Om dit te bespoedigen en het voor investeerders aantrekkelijk te maken, is dit noodplan opgesteld. Ook de twee eerst volgende oogsten in 2016 lijken hiermee gered. De minister wil ook voor de lange termijn een oplossing zien. Hoofddoel is het creëren van een gezonde nieuwe wijnbouwsector die structureel kan bijdragen aan de economie van Curaçao.

 Voorzichtig optimistisch

Wijnmaker Roelof Visscher: “We zijn ongelooflijk blij en dankbaar dat de minister en het CDI zich hebben ingespannen waardoor deze prachtdruiven in eerste instantie niet verloren hoeven gaan. We zijn er echter nog niet. De wijn moet nog wel in de fles en vermarkt worden. Het betreft puur een overbruggings regeling. Maar wij geloven in de kracht van deze topwijn in wording. De oogst in Curaçao zal naar verwachting volgende week al starten en neemt circa 4 weken in beslag. In totaal wordt er dan in 4 à 5 keer in totaal zo’n 5 à 6 ton aan druiven geoogst. Enkele dagen geleden leek onze situatie nog uitzichtloos. Onze problemen zijn zeker nog niet opgelost, maar dit noodplan is wel een belangrijke stap om in ieder geval de komende oogsten te redden.”

CuraçaoToekomst

Inmiddels zijn ook de gesprekken voor een lange termijn oplossing opgestart. Hierbij zullen (samen met het ministerie van VVRP) alle mogelijkheden onderzocht worden om te komen tot een goede basis voor de verdere ontwikkeling van deze nieuwe sector.

Visscher denkt hierbij ook aan de opzet van een soort leerbedrijf waar plaatselijke telers het vak kunnen leren en begeleid kunnen worden en wat kan worden uitgebouwd tot een regionaal kenniscentrum. De wijn kan gezamenlijk gemaakt en afgezet worden. Ook hiervoor zullen investeerders moeten worden aangetrokken. Visscher droomt ervan Curaçao het “Napa Valey” van de regio te laten worden.

-Persbericht- 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.