Oud Reuchlin & Boelen haalt de Fleur du Cap ‘ Salt & Wine Experience ’ naar Nederland

 

 

 

Wat een middag was dit zeg. Zomaar op een normale woensdag je op zo’n culinaire manier later verrassen/verwennen is toch wel erg bijzonder. Ik was aanwezig bij deze geweldige lunch in restaurant Fris te Haarlem. Fleur du Cap verzorgde de wijnen terwijl Craig Cormack ons alle ins en outs vertelde over de verscheidenheid aan zouten en de werking daar van. Erg bijzonder om eens anders tegen zout aan te kijken. Maar vooral heel erg bedankt dat ik aanwezig mocht zijn bij zo iets geweldigs! 
ORB_logo_2015_CMYK NEW

Zuid-Afrikaanse chef Craig Cormack presenteert negen culinaire zoutsoorten 

Amsterdam, 20 mei 2015 – In samenwerking met het gerenommeerde Zuid-Afrikaanse wijnhuis Fleur du Cap en culinair zoutexpert Craig Cormack presenteert Oud Reuchlin & Boelen voor het eerst de ‘Salt & Wine Experience’. Wereldwijd zijn er ongeveer 180 natuurlijke, beschermde zoutsoorten. Het prijswinnende wijnhuis Fleur du Cap uit Stellenbosch experimenteert al jaren succesvol met zout om deze met wijn en food te combineren. 

Chef-kok Rick May van restaurant Fris in Haarlem presenteerde gerechten geïnspireerd op de bijzondere wijnen en de zout expertise van chef Craig Cormack. Fleur du Cap is hiermee wereldwijd het enige wijnhuis dat zich zo sterk profileert op dit zinnenprikkelende thema.  

17673369910_857ce63588_o 17860899885_4e0e9da08e_o 17238363374_54db020161_o 17674630519_35c45d8a5a_o 17673356580_4ce36ffa15_o (Het water loopt je nu sowieso in de mond!)

Het in Stellenbosch gelegen Fleur du Cap heeft inmiddels uitgekiende zoutrecepten die worden gecombineerd met door hun gevoerde druivenrassen als Merlot, Semillion, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc en Pinotage. Het huis heeft zijn basis in “Die Bergkelder”; prachtige wijnkelders in de grotten van de Papagaaiberg. Fleur du Cap legt zich steeds meer toe op de zogenaamde ‘Unfiltered’ wijnen en heeft met de Noble Late Harvest een prijswinnende variant in de collectie. Algemeen Directeur Eric Welles: “We willen vooruitstrevend zijn en toegevoegde waarde bieden, onder andere met wijn-spijscombinaties. Fleur du Cap vult dit uitstekend in door chefs en sommeliers op weg te helpen met spannende en creatieve combinaties”.

Topchef Craig Cormack is inmiddels wereldwijd ambassadeur van Fleur du Cap en heeft zich jarenlang in alle natuurlijke zouten verdiept. In Haarlem presenteerde hij zijn persoonlijke favorieten die goed zijn toe te passen bij culinaire ontdekkingen:
17834538366_daec190636_o

  • Kala Namak zout: Wordt gebruikt in de Indiase keuken. Dit zout wordt gewaardeerd door veganisten en foodies vanwege de kenmerkende smaak van eieren. Het wordt vaak gebruikt door mensen met een hoge bloeddruk omdat het significant minder natrium bevat.
  • Fleur De Sel de Guérande zout: Is ook bekend als ‘de kaviaar van het zout’ en wordt geprezen door veel chefs als beste van alle zeezouten. De delicate smaak en vochtige textuur maakt dit tot het ideale finishing zout.
  • Himalaya zout: Is afkomstig van spectaculaire rotsen van zout uit de tweede grootste zoutmijn in de wereld. Het zout is hoog in ijzergehalte en heeft een unieke roze tint en subtiele smaak. Het is verkrijgbaar in blokken van verschillende afmetingen die er uit zien als roze marmeren stenen.
  • Persian Blue Salt: Is afkomstig uit Iran. Dit natuurlijke steenzout is zeer mineraalrijk met een vleugje zoet als bijzondere twist. Het heeft een lichtblauwe tint door de zoutkristallen die onder grote druk blauw zijn geworden.
  • Oryx Salt: Is Zuid-Afrika’s eigen natuurlijke witte kristalzout. Onbewerkt natuurlijk zout wat zongedroogd wordt. Dit zout behoudt alle essentiële mineralen en sporenelementen voor een puurdere smaak en gezonder leven.
  • Khoisan Flakes Salt: Deze fijne korrel zeezout van de zuiverste kwaliteit heeft een overvloed aan sporenelementen en mineralen. Deze zorgen voor een gedurfde, onderscheidende smaaksensatie. Het heeft wel een sterke zoutsmaak dus dient spaarzaam gebruikt te worden.
  • Red Alea Salt: Dit Hawaiiaanse zeezout bevat sporen van pure Alea klei met speciale mineralen en een milde smaak. De delicate smaak maakt ook deze tot een ideale finishing zout.
  • Murray River Salt: De Australische Murray River zoutkristallen zijn relatief licht zout en hebben delicate roze tot perzik kleurige kristallen.
  • Black Lava Salt: Hawaiiaans, zwart zeezout dat beroemd is bij veel chefs en foodies. Het zout is ontstaan in de fusie van zeewater en zwarte lava. Rijk aan houtskool met nootachtige, aardse en rokerige tonen.

Over Oud Reuchlin & Boelen

Oud Reuchlin & Boelen is opgericht in 1733 en is daarmee de oudste en tevens één van de grootste importeurs van kwaliteitswijnen in Nederland. Het bedrijf richt zich met haar portfolio op horecabedrijven en gespecialiseerde wijnwinkels en staat bekend om haar brede premium merken portfolio. Voor meer informatie, zie: www.orbwijn.nl.

-Persbericht-

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.