Oranje wijn in opkomst….

Oranje wijnDe oranje wijn komt er aan, lees ik in De Standaard, de krant van onze zuiderburen. We kunnen niet langer meer alleen maar kiezen uit rode wijn, witte wijn of rosé, maar ook voor oranje wijn, want de oranje wijn is weer in opkomst. Voor ons Nederlanders, wij hebben wel wat met oranje, misschien nog niet zo gek. Dan drinken we in ieder geval ons glaasje wijn met Koningsdag, de Olympische Spelen of tijdens het WK Voetbal geheel in stijl…

Oranje wijn

Oranje wijn is niet een fles wijn met daarop de afbeelding van Willem-Alexander en Maxima of Beatrix, ook is de wijn niet afkomstig uit het stadje Orange (Frankrijk), wat ooit eigendom was van Willem van Nassau en ook heeft het niets te maken met de speelstad in Drenthe. Oranje wijn is oranje.

Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven, maar deze witte druiven worden gevinifieerd (bereiden van wijn) als rode wijn. Dit kan een wat oranje kleur geven aan de wijn. De kleur van de wijn blijft wel wit, maar neigt naar oranje. Daarom dus orange wines.

Net als rosé zijn deze oranje wijnen gemacereerde wijnen. Maceratie is eigenlijk het scheiden van de tannine (wat in de schillen, pitten en steeltjes van de druif zit) en het sap. Bij het rijpen van de wijn worden dan de schillen, pitten en steeltjes weer aan de wijn toegevoegd, waardoor de wijn meer structuur krijgt. Ook krijgt de wijn meer smaak én wat meer tannines, maar dat laatste is dan weer goed voor de houdbaarheid van de wijn.

Vaak zijn deze oranje wijnen natuurlijke wijnen. Natuurlijk wijnen worden veelal gemaakt van onbespoten druiven en waar de wijnmaker eigenlijk verder niets aan toe gevoegd (zoals bijvoorbeeld sulfiet).
strong>

Oranje wijnen zijn moeilijker machinaal te bereiden, waardoor het proces langer duurt. De wijnen zijn dan ook meestal duurder. Toch worden oranje wijnen al heel lang geproduceerd. De oranje wijn is dus weer in opkomst. De kleur lokt me nog niet, maar meer structuur en smaak aan een wijn, klinkt goed. En misschien is het wel een voorbode van alle Oranje-successen die er dit jaar nog aan gaan komen. Het lijkt mij in ieder geval het proberen waard.

Wie heeft er een tip voor een mooie, lekkere oranje wijn?

Bron: De Standaard

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.