Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Zuid-Holland

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 zijn dit jaar op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014. In dit weekend in september stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers om een kijkje te nemen op de wijngaard, wijn te proeven en kennis te maken met wijnbouw in Nederland en de Nederlandse wijn.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Door het hele land kun je in het weekend van 20 en 21 september een kijkje nemen op de Nederlandse Wijngaarden. Maar welke Nederlandse wijngaarden zijn er te bezoeken in de provincie Zuid-Holland?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Zuid-Holland

4 Ambachten - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Domein de Vier Ambachten

In 1978 plantte Fred Lorsheijd de eerste druivenstok in zijn kas. Spoedig werden er meer druivenstokken aangeplant om vervolgens in 1981 de eerste druivenoogst te verwerken tot wijn. Het enthousiasme voor het maken van wijn nam toe evenals het planten van meer en meer wijnstokken totdat de gehele kas volstond met zo’n 800 wijnstokken. Ook werd er een wijnmakerij ingericht en een kelder gebouwd.

In 1989 verschijnt het eerste boek, Het Druivenboek, over druiventeelt van Fred Lorsheijd en daarna zullen nog meer boeken volgen. Door het boek neemt de belangstelling voor de wijngaard enorm toe en begint Fred Lorsheijd in 1990 met het geven van de Cursus Wijngaardenier.

Als in 1991 de kans zich voordoet om een verwaarloosde boomgaard te kopen, laat Fred Horsheijd deze kans niet aan zich voorbij gaan en koopt deze boomgaard om deze om te toveren in de huidige Wijngaard Domein De Vier Ambachten.

Nu staan er ruim 500 verschillende druivenrassen op de wijngaard, worden er 5 rode wijnen, 4 witte wijnen en 1 rosé wijn geproduceerd. Daarnaast worden er ook nog 2 dessertwijnen, 4 type portwijn en 3 mousserende wijnen gemaakt. Ook worden er nog brandewijnen en diverse likeuren geproduceerd.

Deze wijngaard is tijdens de Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2014 te bezoeken op zowel zaterdag 20 september als zondag 21 september. De wijngaard is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de Open Dagen van Domein de Vier Ambachten wordt ook het ‘Kunst in de wijngaard’ weekend georganiseerd. Een tiental kunstenaars zal hun met passie gemaakte werken tentoonstellen in de wijngaard. Kunst en wijn zijn tenslotte beide een uiting van passie en van cultuur.

Adres: Biertsedijk 8, 3212LB Simonshaven (Routebeschrijving via Google Maps)

Wijngaard-camping Naescas - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - Zuid-HollandWijngaard-camping Naescas

Naescas is een verbastering van: “het stukje land naast Cats”. Boer Cats om precies te zijn, want zo werd dit weiland (nu wijngaard en camping) vroeger genoemd. Eigenaar Peter Verboom nam dit stuk grond in 1990 over van zijn vader om er een bloemenkwekerij te beginnen. Om meer inkomsten te verkrijgen, besloot Peter Verboom zich ook aan het verbouwen van druiven en het produceren van wijn te wagen. Na het volgen van diverse cursussen, konden in 2004 de eerste 1200 wijnstokken de grond in.

Rondo, Regent, Solaris en Palatina waren de druivensoorten die toen op deze wijngaard van 0,5 hectare werden aangeplant en deze staan er nu nog. Ook de wijnen van Peter Verboom hebben al wat prijzen gewonnen. Een zilveren medaille in 2006, brons in 2007 en elk jaar wel een of twee  WINkeurzegels (Wijnkeuring van de Lage Landen).

Deze wijngaard is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september vanaf 11.00 tot 17.00 uur.

Alvast een kijkje op Naescas nemen? Dat kan! Kijk maar eens naar dit filmpje

Adres: Westkanaalweg 123, 2461GW Ter Aar (Routebeschrijving via GoogleMaps)

De Haagse Stadswijngaard - De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014De Haagse Stadswijngaard

Spelen in de wijngaard achter de duinuh

De Haagse Stadswijngaard is ontstaan vanuit een ideaal: Hagenaars en Hagenezen samenbrengen rond een passie. Dit is de passie voor wijn. Er participeren 30 mensen in de wijngaard. Ze huren een stukje grond met tien druivenplanten. Ze krijgen een opleiding tot Haagse stadswijngaardenier met certificaat. Aan het einde van het traject hebben ze hun eigen wijn ‘Haagse Heerlijkheid’.

In de wijngaard staan ongeveer 500 planten. De rassen die er gebruikt worden zijn Duits en Tsjechisch. Voor de rode druiven het ras Rondo, en voor de witte druiven het ras Riesling. De wijngaard bestrijkt in totaal 1200 m2. Twee gebieden die een beetje uit elkaar liggen, een gedeelte ‘voor de wijngaard’ en ‘in de wijngaard’. ‘Voor de wijngaard’ is de sociale ruimte (voor grotere evenementen). Hier is de opening met de wethouder geweest. En ‘in de wijngaard’ groeien de druiven. ‘In de wijngaard’ is het meest sfeervolle plekje. Hier kunnen ook picknicken georganiseerd worden. Ook wordt er een stukje innovatie qua druiventeelt gedaan. Zo blijven we spelen in de stadswijngaard.

Meer weten over de Haagse Stadswijngaard kijk dan eens naar dit filmpje

Adres: Waldorpstraat 555, Den Haag (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard Lickebaert / De Wijnboerderij - De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 Wijngaard Lickebaert / De Wijnboerderij

Al in 1986 zijn Louise Holland en Joke Aartsen begonnen met het maken van wijn. Eerst nog in de kelders van de een voormalige jeneverstokerij in Rotterdam, maar vanaf 1989 op hun eigen historische wijnboerderij, die na ingrijpende verbouwing klaar was voor de wijnmakerij. Al 24 jaar, te midden van de weilanden draait de Wijnboerderij op ‘volle toeren’. Het bijhouden van de wijngaard en de boomgaard, het verzorgen van wijnproeverijen (mét de overheerlijke hapjes van Louise! Louise gebruikt graag haar creativiteit in de keuken om allerlei buffetten op tafel te toveren. Van traditionele koude en warme buffetten tot Italiaanse, Provençaalse of Wijngaardeniersbuffetten) of het verzorgen van bruiloften; Louise en Joke doen dit met veel plezier en enthousiasme.

De wijngaard is een 0,5 hectare groot en is aangeplant met druivenrassen als: Solaris, Regent, Rayon d’or, Rondo, Léon Millot, Bianca en Palatina staan aangeplant, waarvan Joke en Louise hun Delflandwijnen maken.

Deze wijngaard is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 van 10.30 tot 17.00 uur.

Tijdens de Open Dagen is het mogelijk om bij de Wijnboerderij een verzorgd ontvangst te boeken (15,-). Dit houdt in dat je lekker met koffie en een eigengemaakte druiventaart wordt ontvangen en dat er daarna een rondleiding door de wijngaard wordt gemaakt, waarbij er twee wijnen worden geproefd met een lekker hapje er bij. (Aanvang zaterdag 0m 13:00 uur en zondag om 14.00 uur). Lijkt het je leuk om aan het ontvangst mee te doen, reserveer dan een plekje via: info@wijnboerderijvlaardingen.nl.

Adres: Zuidbuurt 40 3132 KB  Vlaardingen (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wil je liever een in een andere provincie een wijngaard bezoeken? Kijk dan eens hier voor deelnemende wijngaarden in andere provincies!

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Zuid-Holland bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden in Zuid-Holland (pdf) 

Nationale Wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweek. Het doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.