Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Utrecht

Nationale Wijnweek 2014 - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014In het derde weekend van september (20 en 21 september) is het weer zo ver!  De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014. Op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers.

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 zijn onderdeel van de Nationale wijnweek, die 17 september van start gaat. Het doel van de Nationale Wijnweek is de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn  meer onder de aandacht te brengen.  Nederland is een wijnland en dat mag iedereen weten ook! De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Door het hele land kun je in het weekend van 20 en 21 september een kijkje nemen op de Nederlandse Wijngaarden. Maar welke Nederlandse wijngaarden zijn er te bezoeken in de provincie Utrecht?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Utrecht

Wijngaard Hoog Beek & Royen - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014

Wijngaard Hoog Beek & Royen

Wijngaard Hoog Beek & Royen, de eerste wijngaard op de Utrechtse heuvelrug ligt op Landgoed Hoog Beek & Royen. Dit Landgoed is een historisch beschermde buitenplaats. Het Landgoed is in eigendom en beheer van Het Utrechts Landschap, op het Landhuis na, want dat is eigendom van Van Lanschot Bankiers , die er een regiokantoor in gevestigd hebben.

Het park op het Landgoed is in 1824 aangelegd door landschapsarchitect J.D. Zocher jr.. Mooi aangelegde vijverpartijen, boomgroepen met doorzichten en een omvangrijke moestuin met kassen sieren sinds 1824 het Landgoed. De moestuin en kassen zorgden voor fruit, groenten en bloemen voor de bewoners van het Landhuis. In samenwerking met de Rotary Club Zeist heeft Het Utrecht Landschap een wijngaard op het Landgoed aangelegd en werden in 2013 de eerste druivenstokken gepland. Op de wijngaard staan bijna 2000 druivenstokken Johanniter en Souvignier Gris aangeplant. De wijngaard wordt onderhouden door vrijwilligers én professionals. Op de eerste wijn is het nog even wachten, maar de verwachting is dat in 2016 de wijngaard de eerste mooie wijnen gaat opleveren.

Wijngaard Hoog Beek & Royen is te bezoeken op zaterdag 20 september 2014 van 10.00 tot 17.00 uur.

Adres: Driebergseweg 1 (achter Van Lanschot) 3708 JA  Zeist (routebeschrijving via GoogleMaps)

Alvast een kijkje nemen op de wijngaard? Dat kan! Het onderstaande filmpje van BestWineRoutes geeft een beeld van deze wijngaard.

Wil je liever een in een andere provincie een wijngaard bezoeken? Kijk dan eens hier voor deelnemende wijngaarden in andere provincies!

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaard in Utrecht bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaard met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaard kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden Utrecht (pdf)

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.