Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2014: Overijssel

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 komen er weer aan! Op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers.

Door het hele land kun je in het weekend van 20 en 21 september een kijkje nemen op de Nederlandse Wijngaarden. Maar welke Nederlandse wijngaarden zijn er te bezoeken in de provincie Overijssel?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Overijssel

Hof van Twente 1 - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - OverijsselWijngaard Hof van Twente

Wijngaard Hof van Twente, gelegen bij Bentelo,  is één van de oudste wijndomeinen van Nederland. In het jaar 2000 werden de eerste druivenstokken aangeplant. Het bedrijf is uitgegroeid tot één van de grootste wijnbouwbedrijven van Nederland. Naast 5,5 ha eigen wijngaarden beschikt het bedrijf over een grote professionele wijnmakerij waar jaarlijks meer dan 150.000 flessen wijn worden gemaakt voor meer dan 30 verschillende wijnboeren.

De druivensoorten die op deze wijngaard verbouwd worden zijn o.a. Johanniter, Solaris, Riesèl, Regent, Cabertin, Pinotin. De afgelopen jaren zijn diverse prestigieuze prijzen gewonnen op zowel nationale als internationale wijnkeuringen.

Op het wijndomein van Roelof en Ilse Visscher bevindt zich tevens een leuke winkel met wijn-, bier, en kaasmaakartikelen (www.vitisvino.nl)

Wijngaard Hof van Twente is tijdens de Open Dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 zowel op zaterdag 20 september van 10.00 tot 17.000 uur als ook op zondag 21 september van 13.00 tot 17.00 uur geopend . Beide dagen is er live-muziek, is er genoeg te eten en te drinken en worden er leuke demonstraties gegeven. Zaterdag ligt wat meer de nadruk op wijn, bier en kaas en zondag is er het inmiddels traditionele wijnfeest.

Alvast een indruk op doen van Wijngaard Hof van Twente? Hier vind je een virtuele rondleiding en ook hier en hier op YouTube vind je filmpjes van deze wijngaard… Virtuele tour: 

Adres: Suetersweg 2a, 7497 MZ  Bentelo (@twentewijn) (Routebeschrijving via GoogleMaps)

 

Wijngaard De Swolse Marken - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard De Swolse Marken

Wijngaard De Swolse Marken is in 2006 aangeplant door Wiebe Dirken. Gelegen in de groene zone tussen de Stad Zwolle en de IJssel, staan er zo’n 750 stokken op deze wijngaard die 0,2 hectare groot is. De IJssel vormt voor deze wijngaard zowel een natuurlijke vriend, de leemgrond, als vijand, wanneer de grondwaterstand hoog is. Op de wijngaard staan de druivenrassen: Rondo, Pinotin, Cabernet Jura en Souvignier Gris, waar mooie wijnen met klinkende namen als Scheller Rosé, de Oldeneler Rode en een Sprankelende Zwolle van gemaakt worden.

Tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 is deze wijngaard te bezoeken op zaterdag 20 september 2014 van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Kleine Veerweg tussen 14 en 16 Zwolle (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard Baan - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 Wijngaard Baan

In het mooie Twentse land ligt wijngaard Baan. Sinds 2004 wordt hier wijn gemaakt. Leuk om te weten is dat uit historische opgravingen bleek, dat op de plek waar nu de druiven groeien op deze wijngaard, 1100 jaar geleden al een klooster stond. Dit klooster werd bewoond door de Johanniter orde en deze orde hield zich al bezig met (Nederlandse) wijnbouw.

Wijngaard Baan is 3 hectare groot en op deze wijngaarden worden 7 verschillende wijnen gemaakt. Drie rode wijnen: Regent, Cuvee en de Rondo. Ook worden er drie witte wijnen gemaakt: Johanitter, Phoenix en de Solaris. De zevende wijn die hier gemaakt wordt, is de Regent Rosé.

Deze wijnen worden gemaakt met de druivenrassen: Johanniter, Phoenix, Solaris, Regent, Rondo, Frühburgunder.

Deze wijngaard is tijdens de Open Dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 21 september van 10.00 tot 18.00 uur.

Alvast een kijkje nemen op deze wijngaard? Dat kan. Kijk maar eens naar dit filmpje...

Adres: Kloosterhoeksweg 15, 7642 LZ  Wierden(Routebeschrijving via GoogleMaps)

De Varsenerhof - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - OverijsselWijngaard en fruitbedrijf De Varsenerhof

Johan en Geertruida Grootens plantten in 2000 de wijngaard aan. Naast hun varkensbedrijf wilden zij nog iets anders en de keuze viel op wijn. Na verschillende cursussen over het aanplanten en het maken van wijn, werden de druivenstokken in 2000 aangeplant.

Op deze 1 hectare grote wijngaard worden onder andere de Regent, Nero, Seyval Blanc, Canadice en Muscat Blue verbouwd. Johan Grootens houdt er van om te experimenteren met druivenrassen en heeft op de wijngaard daar ook ruimte voor ingericht. Zo zijn er twee rijen in de wijngaard waar verschillende rassen zijn te vinden, waar Johan Grootens mee experimenteert.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 geopend op zaterdag 20 september geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Adres: Emslandweg 6, 7731 RP  Ommen (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard De Landman - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard de Landman – Raalte

Wijngaard De Landman is geen gewone wijngaard. Op deze wijngaard worden druivenstokken aan particulieren verhuurd. Van de druiven wordt natuurlijk uiteindelijk wel wijn gemaakt. De wijngaard heeft zo’n 1000 druivenstokken staan op 0,5 hectare.

De druivensoorten die hier staan, de Regent, Cabernet en witte Solaris, kunnen goed tegen het natte Nederlandse klimaat, zijn resistent tegen schimmels en zijn eerder rijp (zo’n 2 weken).

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 geopend op zondag 21 september geopend van 11.30 tot 17.00 uur.

Adres: Tolhuisweg 17, 8101 NV Raalte (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wil je liever een in een andere provincie een wijngaard bezoeken? Kijk dan eens hier voor deelnemende wijngaarden in andere provincies!

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Overijssel bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden in Overijssel

Nationale Wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweek. Het doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.