Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Noord-Holland

Nationale Wijnweek 2014 - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014In het weekend van 20 en 21 september openen verschillende wijngaarden in Nederland weer hun poorten voor wijnliefhebbers tijdens De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014. Tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 kun je verspreid over Nederland terecht bij bijna 70 wijngaarden voor een kijkje achter de schermen van het leven op een wijngaard in Nederland.

Nationale wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweekHet doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Nederland een wijnland?

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Door het hele land kun je in het weekend van 20 en 21 september een kijkje nemen op de Nederlandse Wijngaarden. Maar welke Nederlandse wijngaarden zijn er te bezoeken in de provincie Noord-Holland?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Noord-Holland

Zwirs - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - Noord-HollandZwirs Wijngaard

Zwirs Wijngaard, gelegen in het uiterste puntje van de gemeente Heerhugowaard, bij het dorpje Oterleek in West-Friesland, plantte in 2004 de eerste 80 wijnstokken aan om vervolgens in 2005 de volgende 1000 wijnstokken in de grond te zetten. In 2008 kwam de eerste serieuze druivenoogst van deze stokken af. De druivenrassen die op de Zwirs Wijngaard staan zijn: Chardonnay, Johanniter, Solaris, Sauvignon Gris.

De passie voor wijngaarden en het leven als wijnboer bloeide bij de familie Zwirs op tijdens een bezoek aan Canada. Een aantal maanden woonde de familie Zwirs in Sanoma Canada, waar ze vrienden hadden die in het bezit waren van wijngaarden. De familie Zwirs maakte het leven als wijnboer van dichtbij mee en werd er door bevangen. Terug in Nederland bleef het knagen en was het al snel duidelijk: Familie Zwirs wilde hun eigen wijngaard. Zo gezegd, zo gedaan en in 2004 werden dus de eerste wijnstokken aangeplant. De wijngaard is 1,2 ha groot

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 september van 12.00 tot 17.00 uur.

Adres: Groeneweg 1, 1703 RL  Heerhugowaard/Oterleek (Routebeschrijving via GoogleMaps)

De Amsteltuin - Open Dagen Nederlandse WIjngaarden 2014 - Noord-HollandWijngaard en dagcentrum de Amsteltuin 

In 2006  zijn Jan Schake en Tieke Roosen de wijngaard gestart onder de rook van Amsterdam. Aan de rand van de polder op 200 meter van de Amstel, besloten zij hun plezier in het leven te delen met anderen. Zo wordt dagbesteding voor tientallen senioren met  beginnende vergeetachtigheid verzorgd. Op de stijlvolle locatie vinden met grote regelmaat vergaderingen, feesten, wijncursussen en huwelijken plaats. Een uitgebreide rondleiding en het proeven van de wijnen maken vaak deel uit van de arrangementen. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe de wijnbouw plaatsvindt en de productie van wijn tot stand komt.

De wijngaard

Op 1,5 hectare staat 3.500 druivenranken. De druiven zijn in Duitsland speciaal gekweekt op een zekere mate van schimmelresistentie en snellere rijping. De witte druiven zijn Solaris en Johanniter, de blauwe druiven Pinotin en Cabernet Cortis. In 2012 is ook Souvignier Gris aangeplant.

De wijnen

Het Witte Genieten’ is samengesteld uit  de wijnen van de Solaris en Johanniter.In goede jaren wordt van de blauwe druiven een rode wijn gemaakt: ‘de Cabernet Adriana’. In de jaren dat de blauwe druiven niet voldoende rijp zijn wordt rosé gemaakt en vanaf dit jaar zelfs een mousserende rosé: ‘Het Bruisende Genieten’.

De Amsteltuin - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - Noord-HollandTot ziens op de Amsteltuin!

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september en zondag 21 september van 12.00 tot 17.00 uur.

Adres: Langs de Akker 5, 1186 DA Amstelveen (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard Saalhof - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - Noord-HollandWijngaard Saalhof

Siem en Ada Loos, de trotse eigenaren van deze 2,5 hectare grote wijngaard in de buurt van Wognum, zijn nu al 8 jaar bezig met het maken van wijn. Van de druivensoorten Pinot Noir, Rondo, Baron, Solaris, Souvignier Gris, Johanniter maken zij verschillende wijnen. Wijnen als de Johanniter,de Fantastique rood, maar ook de Pinot Noir Mono Cepage en “Het mirakel van Westfriesland”. Er staan zo’n 6000 wijnstokken op de wijngaard.

Het landhuis is gerestaureerd en omgetoverd in een Bed & Breakfast. Ook staan er een aantal vakantiewoningen in de wijngaard. Sinds eind 2010 is het ook mogelijk om culinair te genieten in restaurant Saalig, waar zoon Ben de scepter zwaait.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september van 12.00 tot 17.00 uur.

Adres: Oosteinderweg 57, 1687 AB  Wognum (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Alvast een beeld krijgen van Wijngaard Saalhof? Kijk dan eens naar dit filmpje over Wijngaard Saalhof van TastyTales.

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Noord-Holland bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden in Noord-Holland (pdf)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.