Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Noord-Brabant

Het grote aftellen is begonnen, want volgende week zaterdag en zondag is het dan zover: De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014. Op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers.

Door het hele land kun je in het weekend van 20 en 21 september een kijkje nemen op de Nederlandse Wijngaarden. Maar welke Nederlandse wijngaarden zijn er te bezoeken in de provincie Noord-Brabant?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Noord-Brabant

Hof van Baarle - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Hof van Baarle

Hof van Baarle, met als eigenaren Ad Jacobs en Mark van de Rakt, is een unieke wijngaard met druiven op zowel Nederlandse als Belgische grond (enclave). In 2008 is de wijngaard, begonnen op 1,25 hectare, later uitgebreid naar 2,25 hectare. In totaal staan er zo’n 7500 wijnstokken op het Hof van Baarle. De druivensoorten die op de wijngaard staan, zijn Cabernet Cortis, Johanniter, Muscaris, Helios, Hibernal, Regent, Rondo en Solaris, waar zowel rode, witte als rosé-wijnen van wordt gemaakt. De kwaliteit van de wijnen is goed. Zo werd de Solaris 2011 tijdens de Nationale Wijnkeuring 2012 bekroond met een WINKeurzegel.

Tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 is wijngaard Hof van Baarle geopend op zondag 21 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Boschoven 26, 5111 XG  Baarle-Nassau (Routebeschrijving via Google Maps)

De Santspuy - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014De Santspuy

Wijngaard De Santspuy is in 1998 aangeplant door de familie Sweep. De wijngaard is 0,6 hectare groot én beplant met de druivenrassen: Phoenix, Stauffer, Sirius, Regent, Johanniter, Lion Millot en Solaris. Op de Santspuy wordt zowel rode als witte wijn gemaakt, maar er zijn ook verschillende vruchtenlikeuren te krijgen. Naast de verkoop van wijn en likeur, wordt er op de Santspuy ook asperges geteeld en zijn er het gehele jaar verschillende arrangementen en excursies te boeken.

Deze wijngaard is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 op zondag 21 september te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur.

Adres: Zandspui 45, 4873 LZ  Etten-Leur (Routebeschrijvimg via GoogleMaps)

Wijngaard De Edelhof - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard de Edelhof

Het land waar vroeger het vakantiehuisje (met voetbalveld) van de ouders van René van Hout stond, is in het jaar 2000 omgetoverd tot een heuse wijngaard. Nadat er eerst asperges en aardbeien hebben gestaan, is nu een deel van het veld met wijnstokken beplant.  De 0,2 hectare grote wijngaard biedt ruimte aan de wijnstokken van de druivenrassen Rondo, Johanniter, Souvenier-Gris, Gewurztraminer & Schönburger, waar vijf verschillende wijnen van worden gemaakt. De wijnproductie is geheel in eigen beheer.

Wijngaard de Edelhof is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september tussen 13.00 tot 17.00 uur. Op de wijngaard is van alles te doen; muziek, wijn proeven, uitleg van de wijngaardenier over het wijnproces, er is een imker die van alles vertelt over de bloemetjes en de bijtjes en nog veel meer!

Adres: Tegenover Witte Dellen 2, 5411 LG Zeeland (NB) (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Domaine Las Damaines - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard Domaine Les Damianes

Wijngaard Domaine Les Damianes dankt zijn naam aan het op steenworp afstand gelegen, voormalige klooster van de Damainen.
De wijngaard heeft een oppervlakte van 1,5 hectare.

In 1985 zijn de eerste druivenstokken geplant en in 1992 is de eerste wijn gebotteld, genaamd Rooise Heide Wijn.
De druivenrassen die zijn aangeplant zijn Riesling, Dornfelder en Regent.
Er worden witte, rode en rosé wijnen van deze druiven gemaakt, stille wijnen maar ook mousserende wijnen.

Tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 is Domaine Les Damianes geopend op zondag 21 september van 12:00 tot 17:00. U kunt rondwandelen in de wijngaard, deelnemen aan een verkorte rondleiding, of op het gezellige terras een kop koffie, een heerlijk glas wijn of een lekker glaasje bier drinken.

Adres: Damianenweg 7, 5491TJ Sint-Oedenrode (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard wijn&zo - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard Wijn&Zo

Ten tijden van de Romeinen werd er al wijn gemaakt in Nederland. Er is dus geen reden waarom dat in onze tijd ook niet zou kunnen. Wij zijn die uitdaging aangegaan.

In mei 2013 zijn de eerste stokken geplant. We hebben gekozen voor de druivensoorten Regent en Souvignier Gris, beide nieuwe Duitse rassen, die het goed doen onder Nederlandse omstandigheden.
Hiermee leggen we de basis voor een mooie Nederlandse wijn. Het kan wel even duren voordat de eerste flessen verkrijgbaar zijn.

We houden u graag op de hoogte en u bent altijd welkom om een bezoekje te brengen aan onze wijngaard.

Ook dit jaar kunt u deze wijngaard bezoeken tijdens de Open dagen van de Nederlandse wijngaarden 2014 en wel op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014.U bent welkom tussen 13:00 en 16:00 uur.

Adres: Dunsedijk 1b, 5085ND Esbeek (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Open-Dag-in-Wijngaard-De-Linie_18456-1-300x188Domein de Linie

Al in 1977 is eigenaar Marius van Stokkom gestart met zijn wijngaard. De eerste jaren stonden vooral in het teken van experimenteren om vervolgens de keuze te maken voor het op commerciële schaal produceren van wijn. Van Stokkom had hierbij duidelijk voor ogen: Als je wijnliefhebbers wilt overtuigen van een Nederlandse wijn, dan moet je de beste wijn maken die mogelijk is. Ongeacht welke inspanning het kost.

En de wijnen van de Linie doen het goed. De afgelopen jaren zijn ze vele malen beloond met allerlei prijzen. De wijngaard is 1 hectare groot en op de wijngaard staan verschillende soorten druiven aangeplant. In zijn zoektocht naar continue verbetering van de wijnen, blijft Van Stokkom blijft op de wijngaard experimenteren met allerlei druivensoorten.

Deze wijngaard is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september tussen 13.00 en 18.00 uur.

Adres: Esdoornlaan 38, 4921 DV Made (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Domaine d'Heerstaayen - De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Domaine d’Heerstaayen

In 1979 plantte Peter de Wit, toen nog gevestigd op een andere locatie, zijn eerste wijnstokken. In 1998 wordt er verhuisd naar de huidige locatie, een boerderij uit 1915. De boerderij is helemaal opgeknapt en er liggen twee kleine wijngaarden, samen 1 hectare groot, bij. In de oude schuur is een wijnmakerij gevestigd. De naam Heerstaayen is afkomstig van een oud buurtschap in het Markendal waar het domaine ligt. Op deze wijngaard zijn de druivenrassen als Pinot Gris, Riesling en Chardonnay  aangeplant.

Deze wijngaard is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september tussen 10.00 en 17.00 uur.

Adres:  Markweg 6, 4856 AC  Strijbeek (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Dassemus - De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard Dassemus

In 2004 plantten Ron Langeveld en Monique van der Goes hun eerste 100 wijnstokken op een proefveldje. De druiven sloegen goed aan en het besluit om het groter aan te pakken, was dan ook zo genomen. In 2005 werden er 4500 wijnstokken bij geplant en in 2006 nog eens 4500. De wijngaard is dan zo’n 4 hectare groot. De eerste oogst kwam in 2007 en deze oogst bracht zo’n 700 liter wijn op. In 2008 leverde de oogst al 6000 liter op. (Wijnstokken hebben na de aanplant twee tot drie jaar nodig om opbrengst te leveren.) Op de wijngaard staan zo’n 15 verschillende druivenrassen, waaronder Rondo, Solaris en Johanitter.

De naam Dassemus is afkomstig van het buurschap waar de wijngaard in ligt. Wijngaard Dassemus is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september 2014 tussen 12.00 tot 18.00 uur.

Adres: Dassemussestraat 5, 4961 TG  Chaam (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard De Kreitsberg - De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 Wijngaard De Kreitsberg

Wijngaard ‘De Kreitsberg’ is naast een wijngaard ook een boerderijcamping, die door vader Hans en dochter Willeke met veel plezier worden gerund. In 2006 is de wijngaard aangelegd. Op de 1,2 hectare grote wijngaard staan zo’n 5000 druivenstokken aangeplant. Twee verschillende druivensoorten zijn er op deze wijngaard te vinden, nl: Regent en Johanniter. De wijnen van wijngaard De Kreitsberg, beter bekend als de Maashorstwijn hebben al verschillende prijzen gewonnen.

In 2011 is er een wijnwandelpad op de wijngaard aangelegd,  en hier kun je heerlijk rondwandelen en genieten van al het moois dat deze wijngaard te bieden heeft. In de wijngaard hangen bordjes met hierop informatie die u wegwijs maken over de wijnbouw in Nederland en in het bijzonder bij De Kreitsberg.

Als je op deze link klikt, kom je bij een video over de Kreitsberg. In deze video vertelt eigenaar Hans van alles over zijn wijngaard en zijn druiven. Leuk om eens te kijken!

Wijngaard De Kreitsberg is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september enn zondag 21 september 2014 tussen 10.00 tot 16.00 uur.

Adres: Kreitsberg 14 5411 RH  Zeeland (N-Br.) (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Overijssel bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden Noord-Brabant

Nationale Wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweek. Het doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.