Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2014: Limburg

Het is binnenkort weer zover: De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014. Op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers.

Door het hele land kun je in het weekend van 20 en 21 september een kijkje nemen op de Nederlandse Wijngaarden. Maar welke Nederlandse wijngaarden zijn er te bezoeken in de provincie Limburg?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Limburg

Wijngoed Fromberg - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - LimburgWijngoed Fromberg

Wijngoed Fromberg, gelegen in oostelijk Zuid-Limburg is sinds 1991 beplant met wijnstokken en heeft een oppervlakte van 3 hectare.

In 1991 besloot Paul Wiertz om grond die hij eerder gebruikte voor de landbouw te bestemmen voor wijnbouw en enkele duizenden druivenplantjes werden op de hellingen van de Fromberg aangeplant. De druivenrassen die werden aangeplant, waren: Riesling, Pinot Noir, Muller Thurgau, Auxerrois, Bacchus en Reichensteiner. In de loop der jaren zijn de druivenrassen nog aangevuld met Bacchus, Pinot Noir, Dornfelder en Monarch.

In 1993 werd de eerste oogst binnengehaald en zorgde voor een aantal schitterende wijnen.

Het wijngoed werd samen geleid door Paul Wiertz, die het overigens nu rustiger aan doet, Maurice Wiertz (inderdaad de zoon van) die zich bezighoudt met de groei en de bloei van de wijngaard, maar ook het vinificatieproces begeleidt.

Ook Carmen Wiertz (inderdaad de dochter van) en haar man Marcel Soomers maken deel uit van de leiding van het wijngoed. Zij houden zich meer bezig met de verkoop van de wijnen en de promotie van het wijngoed en de wijnen, maar zijn ook de gastvrouw en gastheer tijdens bijvoorbeeld rondleidingen en proeverijen.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september 2014 van 12.00 tot 17.00 uur

Adres: Breedenweg, 6367 JL Ubachsberg (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard Kruisboom oogst 2013Wijngaard Kruisboom

Tegen de heuvel van Klimmen ligt Wijngaard Kruisboom. Deze gaard, al meer dan een eeuw familiebezit, is van Albert en Martha Maessen. Martha heeft het stuk grond  geërfd van haar ouders, maar is tot 2008 altijd verpacht geweest als akker. In 2008 komt  de ommekeer en besluiten Albert en Martha om een wijngaard op dit stuk grond (o,75 ha) op te zetten. Grondmonsters worden genomen (welke druif zal goed gedijen op het stuk grond) en een bedrijf komt 2000 wijnstokken (Chardonnay en Gewürztraminer) aanplanten.

En de wijngaard is een feit. Samen en met hulp van goede vriend, én wijnprofessional, Marcel Neven, worden de eerste druiven in 2011 geoogst én komen de eerste wijnen van Wijngaard Kruisboom in 2012 op fles en worden de wijnen goed ontvangen!

Wijngaard Kruisboom is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 geopend op zaterdag 20 en zondag 21 september. Tussen 11.00 en 16.00 ben je van harte welkom om een kijkje te komen op deze mooie wijngaard.

Adres: De wijngaard ligt in het plaatsje Klimmen. Op de rotonde Heek/Klimmenderstraat moet je de bewegwijzering volgen om op de wijngaard te komen. (Routebeschrijving naar rotonde via GoogleMaps)

Hoeve Roozendael - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - LimburgHoeve Roozendael

Op landgoed Roozendael zijn eigenaren Henk Stiekema en Marieke Kruit in 2001 begonnen met het aanplanten van wijnstokken en in de jaren die volgde is deze wijngaard steeds meer uitgebreid. Om je een idee te geven: in 2008 produceerde de wijngaard zo’n 1000 liter wijn.

De wijngaard heeft een oppervlakte van 2 hectare en is voornamelijk beplant met de wijnstokken van de druivenrassen: Bianca, Merzling, Phoenix, Acolon, Regent, Solaris, Johanniter, Fruhburgunder, VB91-26-5, Cabertin, Pinotin, Cabernet Cortis, Souvignier Gris, Muscaris

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september 2014 van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Roozendaelseweg 2, 5953TN Reuver (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard St. Martinus - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard Sint Martinus

Wijngaard Sint Martinus is gelegen in het bergdorpje Vijlen en dankt zijn naam aan de kerk, de hoogst gelegen katholieke kerk van Nederland. In 1986 startte Hans Beurskens met zijn wijngaard. Een kleine wijngaard, die al snel uitgroeide tot een ware proeftuin. De liefde voor de wijnbouw hield niet op bij vader Hans, ook zoon Stan verdiept zich in de wijnbouw en neemt het bedrijf in 1996 ook over. De dagelijkse gang van zaken op de wijngaard wordt vandaag de dag geregeld door een professioneel team van oenologen, vinoloog en wijnbouwtechnici.

Stan bemoeit zich nog wel met de wijngaard, maar begeleidt ook vele andere wijngaarden op het gebied van wijnbouw en vinificatie en is voorzitter van het Wijninstituut Nederland, welke zich toelegt op de kwalitatieve verbetering van de Nederlandse wijnbouw.

De wijngaarden van Sint Martinus zijn groot en omvatten zo’n 13 hectare waar verschillende soorten druivenrassen zijn aangeplant, zoals: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Solaris, Souvignier Gris, Johanniter, Cabernet Blanc, Muscaris, Monarch, Baron, Cabernet Cortis, Pinotin en Cabernet Cantor.

Deze wijngaard is te bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 september van 10.00 tot 20.00 uur. geopend. Tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 is er van alles te doen. Er is live muziek, er zijn verschillende restaurants uit de buurt aanwezig waarvan je de lekkernijen kunt proeven, er worden wijncocktails gemaakt, en nog veel meer. Natuurlijk kunnen er ook wijnen geproefd worden én kan er kijkje genomen worden in de nieuwe wijnkelder.

Adres: Rott 21a 6294 NL  Vijlen (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wil je liever een in een andere provincie een wijngaard bezoeken? Kijk dan eens hier voor deelnemende wijngaarden in andere provincies!

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Limburg bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden Limburg (pdf)

Nationale Wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweek. Het doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.