Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Groningen

De Provincie Groningen, waarschijnlijk niet de eerste provincie in Nederland waar je aan denkt bij Nederlandse wijnbouw. Maar niets is minder waar: Groningen kent wel degelijk wijnbouw en wijngaarden. En twee van deze wijngaarden zijn te bezoeken in het weekend van 20 en 21 september tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014!

Welke wijngaarden kun je tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 bezoeken in de provincie Groningen? Je leest het hieronder…

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Groningen

Ol Diek - Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2014 - GroningenWijngaard Ol Diek

Gelegen in Oost-Groningen en omringd door graanvelden, bewijst Wijngaard Ol diek in Nieuwolda dat ook hier wijnbouw mogelijk is. Dankzij een unieke selectie van druivenrassen is het mogelijk gebleken om op de Groninger Klei uitstekende druiven te verbouwen. Wijngaard Ol Diek is de noordelijkste wijngaard en wijnmakerij van Nederland. In 2006 werd er op 1 hectare grond 2500 stokken aangeplant, waarvan in 2008 de eerste oogst kon worden binnengehaald. De wijngaard beschikt over een boerderijwinkel en een proeflokaal met terras waar vele kwaliteitsvolle streekproducten worden verkocht, zoals: vele soorten fruit, aardappels en groente, uien, peulvruchten, kaas, vlees, diverse soorten meel, jam, honing, mosterd, wijn, sappen en sauzen, maar ook klompen, laarzen, speelgoed etc.

De totale oppervlakte van de wijngaard is inmiddels 3 hectare en de volgende druivenrassen worden er verbouwd: Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Solaris, Souvignier Gris, Merzling, Johanniter.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen  Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september van 09.00 tot 17.00 uur en zondag 21 september 2014 tussen 13.00 en 17.00 uur.

Adres: Hoofdweg West 26, 9944 EB  Nieuwolda (Routebeschrijving via GoogleMaps)

WWijngaard Symphony - Open Dagen Nederlande Wijngaarden 2014ijngaard Symphony

Ín het Groningse Sellingen ligt de wijngaard Symphony. Deze wijngaard en Bed&Breakfast (leuke blokhut!) van dhr. Mooibroek, is in 2004 van start gegaan. De wijngaard is zo’n 0,1 hectare groot en er staan vier verschillende druivenrassen op aangeplant. Deze druivenrassen zijn: Johanniter, Solaris, Riesling en Pinot Noir.

Ook deze wijngaard is tijdens de Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2014 te bezoeken. Op zaterdag 20 september ben je van harte welkom op deze wijngaard. Tussen 10.00 en 17.00 uur.

Adres: Zuidesweg 9 9551 AA  Sellingen (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wil je liever een in een andere provincie een wijngaard bezoeken? Kijk dan eens hier voor deelnemende wijngaarden in andere provincies!

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Groningen bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden in Groningen pdf

Nationale Wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweek. Het doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.