Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2014: Gelderland (Oost)

In geen andere provincie zijn er zoveel wijngaarden te vinden als in de provincie Gelderland. zijn er in de provincie Gelderland dus ook veel wijngaarden te bezoeken. We hebben de wijngaarden die te bezoeken zijn tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 verdeeld over twee verschillende overzichten. Een bevat de deelnemende wijngaarden ten westen van de lijn Arnhem-Apeldoorn en het andere overzicht (dat is het overzicht dat je nu aan het lezen bent) bevat de wijngaarden die ten oosten van deze lijn liggen.

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Gelderland (Oost)

Wijngaard De Schepershof - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 Wijngaard Schepershof

Ook Wijngaard Schepershof van Frans en Sylvia Sonderen maakt onderdeel uit van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Na enthousiaste verhalen in de krant over de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers wisten Frans en Sylvia wat ze moesten doen met het stukje grond wat nog geen bestemming had; druivenstokken aanplanten en wijnmaken!

Zo gezegd, zo gedaan. De druivenstokken (Solaris, Regent en Johanniter) gingen de grond in op het stukje grond van 0,5 hectare en samen met de andere wijngaarden van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers maken ze nu de Achterhoekse Wijnen.

De samenwerkende wijnboeren maken 12 soorten wijnen: verschillende soorten wit en rood en en heerlijke rosé. Voor elk wat wils: droog, zoet, fruitig, krachtig of mousserend. Laat u verrassen en kom proeven! Bij mooi weer natuurlijk op ons terras in de wijngaard. Bent u liefhebber van brocante ? Neem dan een kijkje in onze winkel.

Wijngaard Schepershof is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zowel zaterdag 20 september als zondag 21 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Slatmansweg 6a, 7141 LD in Groenlo. (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Tel: 06 4137 0287

Duetinghem 838 - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - GelderlandWijngaard Duetinghem 838

Wijngaard Duetinghem 838 is in 2006 door Paul Nieuwenhuis opgezet. 3500 wijnstokken heeft hij in dat jaar in de grond gezet. Een heel karwei waar op de website van Duetinghem 838 een mooi verslag van is te zien en te lezen. De naam Duetinghem 838 is afgeleid van Villa Duetinghem, de eerste notatie van de stad Doetinchem in het stadsarchief. 838 slaat op het jaartal waarin deze notatie is gemaakt.

Tijdens de open dag kunt u van alles wat wij tot nu toe gedaan hebben horen hoe ieder onderdeel opgezet is en zich ontwikkelt heeft. Uiteraard zijn onze wijnen dan te proeven.

Op de wijngaard van 1,1 hectare groot, staan 7 verschillende druivensoorten. 4 witte en 3 rode soorten. De druivensoorten zijn: Cabernet Blanc, Riesel, Solaris, Johanniter, Cabertin, Cabernet Cortis en Pinotin.

Duetinghem 838 10  - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - Gelderland

Wijngaard Duetinghem 838 is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Adres: Westermaatweg 7, 7008 AW Doetinchem. (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngoed Montferland - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - GelderlandWijngoed Montferland

Een bezoek aan Wijngoed Montferland verrast iedere bezoeker: Uitgestrekte  wijngaarden, duizenden druivenstokken en grote trossen witte en blauwe druiven. En de geur van gistende wijnen en wijnkelders waar de wijn in grote houten vaten verder rijpt.  Even waant u zich in Frankrijk.

De wijnbouw in Nederland groeit hard, vooral in de Achterhoek. Veel hectares, maar belangrijker nog: Goede wijnen. Jury’s in het buitenland worden steeds weer verrast door de mooie wijnen, die hier geproduceerd worden.

Wijngoed Montferland behoort tot de meest vooraanstaande wijnbedrijven: Gouden medailles voor witte en mousserende wijnen tijdens de Berliner Weintrophy, vele onderscheidingen voor rosé en rode wijnen tijdens de Nederlandse wijnkeuringen. En allemaal afkomstig van 4 hectare biologische wijngaarden in Gendringen en ’s-Heerenberg.

Wijnboer Leon Masselink ontvangt u met veel enthousiasme op zijn bedrijf en laat u kennismaken met de Nederlandse wijnbouw. U wandelt door de wijngaarden, bezoekt de moderne wijnmakerij en daalt af in de wijnkelders. Op het terras en in het proeflokaal proeft u de verschillende wijnen van Wijngoed Montferland.

Bij uw bezoek staat de wijnboer klaar om u te ontvangen en rond te leiden. En onder in de kelder zal hij een fles Johanniter voor u ontkurken, die schaars is geworden nadat het koningspaar Willem en Maxima hiervan 400 flessen bij Wijngoed Montferland bestelden.

Het Wijngoed Montferland is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijndagen 2014 op zaterdag 20 september van 13.00 tot 18.00 uur en zondag 21 september van 13.00 tot 20.00 uur te bezoeken.

Adres: Munsterweg 4, 7081 HJ Gendringen. (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Avitera - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - GelderlandAvitera Wijngoed

In 1991 nemen Huub en Ans Baars de ouderlijke boerderij over met het idee dat er meer mogelijkheden zijn met de boerderij dan deze nu biedt. Al snel komt het idee om een mini-camping te beginnen. En dan volgt de wijngaard. In 2004 worden de eerste wijnstokken aangeplant en nu staan er zeker 3000 wijnstokken.

Avitera Wijngoed is een echt wijnbedrijf. Avitera staat voor wijn van A tot Z in Azewijn. Zo is er de wijngaard, de wijnmakerij, de bodega, het terras. Alles is wijn op dit wijngoed. En ze maken niet alleen wijn voor zich zelf ook voor andere wijngaardeniers.

Een bezoek aan Avitera Wijngoed laat je de wereld van het wijnmaken in alle facetten zien. En je bent welkom! Huub en Ans heten je van harte welkom op hun wijngoed: “Wees welkom en geniet van ons wijngoed in Azewijn, we zien u graag!”

Avitera Wijngoed is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september 2014 tussen 13.00 en 17.00 uur. 

Adres: Hartjensstraat 7, 7045 AH, Azewijn (Routbeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard Hesselink - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014

Wijngaard Hesselink

Tot 2012 maakte Wijngaard Hesselink deel uit van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. 15 (!) verschillende 100% eigen wijnen produceert deze wijngaard sinds 2012, waaronder witte, rosé, rode wijnen, secco, champenoise en 2 soorten dessertwijn (trockenbeerenauslese en strowijn). Het vakmanschap van wijngaardenier Gerhard Ensing is door de jaren heen niet onbeloond gebleven. Zo werd wijngaard Hesseling bij deelname aan de wijnkeuring der Lage Landen 2013 door het Wijninsituut verkozen tot “Beste Allround Wijngaardenier der Lage Landen”. (De hoogste puntencombinatie wit, rosé en rood)

Wijngaard Hesselink viert tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 het 10-jarig van de wijngaard. Er is dan ook van alles te doen op deze wijngaard. Zo is er muziek, zijn er gratis rondleidingen, kun je natuurlijk wijn proeven én zijn er kraampjes met kaas, olijven en andere lekkernijen.

Wil je alvast rondkijken op deze wijngaard? Dat kan! Bekijk wijngaard Hesselink via Google Streetview/Tour360 of op YouTube!

Wijngaard Hesselink is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dus beide dagen te bezoeken tussen 10.30 uur en 18.00 uur.

Adres: Vredenseweg 168, 7113 AE Winterswijk Henxel. (Routebeschrijving via Google Maps)

Wijngaard t Heekenbroek - Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2014Wijnboerderij ‘t Heekenbroek

Job en Neeltje Huisman besluiten in de zomer van 2005 het roer om te gooien. Ze willen graag weer “boer” zijn op de boerderij waar ze al jaren wonen. Na het lezen van een artikel in “de Boerderij”over de Achterhoekse wijnbouwers zijn ze gaan stage lopen bij andere wijngaarden. In mei 2006 is de eerste ¾ ha druiven geplant; perceel Nieuw Tivoli. In 2007 volgde ¼ ha (Noorderlicht) en in 2008 nog 1 ha (De Streek). Elk perceel is vernoemd naar de Groningse boerderijen waar de wortels van de familie Huisman liggen. De wijngaard is nu 2 ha groot, er is een terras en een bezoekersruimte. Op de kaart staat naast wijn ook koffie met huisgemaakt gebak, kleine lunchgerechten en ijs. Groepen kunnen de wijnboerderij bezoeken voor een rondleiding met een proeverij. Zelfs een eenvoudige maaltijd behoort tot de mogelijkheden. In het woonhuis is een bed& breakfast kamer voor 2 personen met een eigen ingang en een badkamer. Wijnboerderij ’t Heekenbroek ontleent zijn naam aan het gedeelte van Landgoed de Ulenpas in de Achterhoek waar de boerderij aan grenst. De wijnboerderij heeft vroeger onderdeel uitgemaakt dit Landgoed.

Wijnboerderij ’t Heekenbroek is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september van 11.00 tot 17.00 uur.

De open dag staat naast wijn ook in het teken van Kunst en Muziek. Op het erf zijn kramen ingericht door kunsenaars, er zijn verschillende muziekoptredens, er is koffie met huisgemaakt gebak, Veertjeswijn (gistend druivensap) met uientaart en natuurlijk kan de wijn geproefd worden.Door de wijngaard loopt een kunstwandelroute waar meerdere kunstenaars hun werk laten zien. 

Alvast sfeer proeven op Wijnboerderij ’t Heekenbroek? Kijk dan naar dit filmpje van de Open Dagen 2013.

Adres: Tellingstraat 7, 6996 DZ Drempt (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Zessprong - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014

Wijngaard De Zessprong

Wijngaard de Zessprong is gelegen in de bosrijke omgeving van ’t Joppe, op een lommerrijke plek middenin het bos. Op de zand/leemgrond van de wijngaard zijn de druivenstokken Johanniter (500 stokken) en Cabertin (500 stokken) aangeplant. Juist op deze grond komen deze druivensoorten komen deze rassen goed tot hun recht.

Wijnboer Hans en zijn vrouw Dies verzorgen rondleidingen en wijnproeverijen op hun wijngaard. Eigenlijk is Hans (zelfslachtend) slager en kastelein en heeft samen met zijn vrouw jarenlang café/slagerij/speeltuin & midgetgolf de Zessprong geëxploiteerd. Na de verkoop van hun bedrijf kwam de wijnbouw op hun pad. Geïnspireerd door de boeken van Ilja Gort besloten Hans en zijn vrouw zich in 2009 op dit nieuwe avontuur te storten. En met succes! De wijnen van de Zessprong zijn tijdens de keuring Vienna beloond met twee zilveren keurzegels en één keurzegel.

Zelf leven als God in Joppe is één van Hans zijn levensmotto’s. En daarin is Hans zeker geslaagd.

Zelf zien hoe dit is? Deze wijngaard is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 van 12.00 tot 17.00 uur.

Adres: Elzerdijk 1, 7215 LD ’t Joppe (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard De ReeborgheschOpen Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - De Reeborghesch

Henk Marmelstein, jarenlang werkzaam in de agrarische sector in verschillende tropische oorden, settelde zich terug in Nederland in Winterswijk om daar de eerste wijngaard te beginnen. In 2003 gingen de eerste stokken de grond in. Door de jaren heen is er meer grond bijgekomen en zijn er meer stokken aangeplant. In 2010 was de wijngaard 2 hectare groot en stonden er 3600 druivenstokken. In 2012 zijn er nog 400 nieuwe druivenstokken bij aangeplant. De druivenrassen die op de wijngaard staan, zijn: Solaris, Johanniter, Merzling, Acolon, Cabertin, Cabernet Cortis, Regent, Rondo, Monarch en Pinotin. Van deze druivensoorten worden 11 verschillende wijnen gemaakt in samenwerking met de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers . De Reeborghesch is één van de grondlegger van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. De Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers is een samenwerkingsverband van 12 Achterhoekse wijnbouwers die hun krachten gebundeld hebben en met passie en liefde een serie unieke wijnen van Achterhoekse oorsprong maken.

De Reeborghesch is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 op beide dagen te bezoeken. Op zaterdag 20 september is de wijngaard open van 11.00 tot 19.00 uur en zondag 21 september 2014 van 11.00 tot 18.30 uur.

Adres: Sikkinkweg 4, 7107 BD Winterswijk-Kotten.(Routebeschrijving via GoogleMaps)

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012Wijnhoeve Kunneman

In 2003 plantte Jan en Gea Zieverink de eerste 500 druivenstokken aan op 0.250 hectare grond. In 2004 wordt de wijnhoeve uitgebreid met 1,4 hectare waarop 2650 rode en 2000 witte druivenstokken worden aangeplant. Met nu als resultaat een wijngaard van 1,8 hectare, bestaande uit 2 percelen. In totaal 5940 druivenstokken waarvan 1600 regent, 1300 Johanniter, 650 Solaris, 640 Pinotin, 600 cabernet sauvignon, 500 Merzling, 250 Marechal-Foch, 250 rondo en 150 Dornfelder. Bij een optimale productie wordt hier zo’n 8500 liter wijn van gemaakt.

Wijnhoeve Kunneman is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 geopend op zondag 21 september van 12.00 tot 15.00 uur.

Adres: Altena’s Dijk 5 7274 GN Geesteren (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012Wijngoed “de Hennepe”

Wijngoed “de Hennepe van Hans en Jannie te Haar maakt ook onderdeel uit van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. De Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers is een samenwerkingsverband van 12 Achterhoekse wijnbouwers die hun krachten gebundeld hebben en met passie en liefde een serie unieke wijnen van Achterhoekse oorsprong maken. Wijngoed ‘de Hennepe’ is 1 hectare groot en verbouwd de druivensoorten Merzling, Johanniter, Solaris, Regent en Rondo.

Wijngoed ‘de Hennepe’ is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september 2014 van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Romienendiek 3 7122 PA  Aalten (Routebeschrijving via GoogleMaps)

dres: Welysestraat 19b, 6669 DG Dodewaard

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012Domein Hof te Dieren

In 2003 gooide Youp Cretier (met steun van zijn vrouw Riet) het roer om en besloot om van zijn passie zijn werk te maken. De financiële wereld waarin Youp werkzaam was, werd gedag gezegd en Youp ging kijken of er met zijn hobby (Youp maakte al sinds 1977 allerlei verschillende soorten wijn) een boterham te verdienen viel. In 2003 volgde Youp de cursus “Wijndruiven telen in de Achterhoek” van de Wageningen University en ging op zoek naar een stuk grond. Dat vond hij bij de Stichting Twickel, eigenaar van gronden rondom Delden en Dieren en na goedkeuring van zijn plan door deze Stichting en de bank was het moment daar: De wijngaard kon worden aangelegd. Op de wijngaard met een oppervlakte van 2 hectare staan verschillende soorten druiven zoals de Druivenrassen: Johanniter, Merzling, Solaris, Seyval Blanc, Regent, Rondo, Cabernet Cantor, Monarch, Muscat Bleu. Tevens een demo rij met 75 verschillende druivenrassen.

Tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 is Domein Hof te bezoeken op zondag 21 september 2014 tussen 12.00 en 17.00 uur.

Alvast een kijkje nemen op deze wijngaard? TastyTales maakte een mooie video over Domein Hof. Je vindt de video hier

Adres: Arnhemsestraatweg 16, 6953 AX Dieren (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 Wijngoed Kranenburg

Ook Wijngoed Kranenburg van Henk Takken maakt deel uit van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Wijngoed Kranenburg heeft een oppervlakte van 1,5 hectare en verbouwt de druivenrassen: Solaris, Johanniter, Merzling, Marechal Foch, Regent en Rondo.

Wijngoed Kranenburg is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 september van 13.00 uur tot 17.00 uur. Naast rondleidingen over de wijngaard en het proeven van de wijnen, is het ook mogelijk om druivensap te maken, een potje wijngaardgolf te spelen en is er een demonstratie van wijnbouw werktuigen.Ook de lokale imker is aanwezig.

Adres: Kostedeweg 2 7251 MZ Vorden (routebeschrijving via GoogleMaps)

open dagen nederlandse wijngaarden 2014Elanova

De naam klinkt al goed: Elanova. Ik moet gelijk aan een ster denken, maar even zoeken, levert de betekenis van naam op, die mooier is dan wat ik denk. Elanova is een samensmelting van de woorden: elan, dat geestdrift betekent, en nova, dat voor nieuw staat. Heel toepasselijk voor de familie Roth die in 2007 een ommekeer zag in hun leven. Rob Roth, afkomstig uit de transportsector vond het na 30 jaar welletjes en wilde iets anders doen. Dit leidde er toe dat de familie Roth in 2007 een boerderij in Vorden kocht en zich is gaan toeleggen op de wijnbouw. In mei 2009 gaan de eerste 6000 stekken de grond in. Op de wijnhoeve staan 450 stokken Cabernet Cortis (Dit rode druivenras is een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Solaris), 2500 stokken Johanniter en 3000 stokken Solaris. Op wijnhoeve Elanova worden verschillende wijnen geproduceerd. Van de Weerkomm’n Rosé, Johanniter Brut, Johanniter Liefelijk , Uut Bloaz’n tot Solaris op Holt, Goodgoan, Maréchal Foch en meer.

Elanova is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september 2014 tussen 13.00 en 17.00 uur. 

Adres: Bleuminkmaatweg 1, 7251 MS Vorden (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012

Wijngaard De Oogsthoek

In het plaatsje Zelhem ligt de wijngaard van Dinie en Dick Hukker. Deze wijngaard de Oogsthoek is 0,4 hectare groot. In 2003 zijn de eerste druivenstokken de grond ingegaan. Deze eerste druivenstokken waren allemaal van het druivensoort Johanniter. In de jaren erna werden er ook druivenstokken van de druivensoorten Solaris en Pinotin aangeplant. In 2007/2008 is de wijngaard vergroot. Dit om zo meer ruimte te hebben om meer rode wijn te kunnen maken, maar ook natuurlijk om de productie van de witte wijn te kunnen vergroten. Om meer diversiteit te kunnen bieden, is het druivenras Cabernet Noir aangeplant.

De Oogsthoek is tijdens de Open dagen Nederlandse wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september 2014 tussen 13.00 en 17.00 uur.

Adres: Nijmansedijk 9A, 7021 JB Zelhem(Routebeschrijving via GoogleMaps)

Open dagen nederlandse wijngaarden 2012De Braoke

Wat begon als een hobby is nu een hele dagtaak voor Gerrit van der Poel. In 2003 plantte hij zijn eerste wijnstokken op de Braoke, een wijngaard met een oppervlakte van 1 hectare. Op de wijngaard staan 5 verschillende druivenrassen; Regent, Rondo, Johanniter, Riesel en Solaris. Ook de wijnen van de Braoke zijn dit jaar succesvol. Tijdens de Wijnkeuring in Slovenië ontvingen de Marber Wit Solaris en de Marber Wit Riesel Johanniter een zilveren medaille. En ook tijdens de Nederlandse Wijnkeuring was er een Winkeurzegel voor de Marber Rood Regent.

De Braoke is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zondag 21 september 2014 tussen 13.00 en 17.00 uur. 

Adres: Deventerweg 88, 7245 PM Laren (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Overijssel bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden in Gelderland (Oost)

Nationale Wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweek. Het doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.