Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2014: Gelderland (West)

Gelderland heeft de meeste wijngaarden. Dus tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 zijn er in de provincie Gelderland dus ook veel wijngaarden te bezoeken. We hebben de wijngaarden die te bezoeken zijn tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 verdeeld over twee verschillende overzichten. Een bevat de deelnemende wijngaarden ten westen van de lijn Arnhem-Apeldoorn (dat is het overzicht wat je nu aan het lezen bent) en het andere overzicht  bevat de wijngaarden die ten oosten van deze lijn liggen.

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Gelderland

Op zaterdag 20 en zondag 21 september zijn de volgende wijngaarden te bezoeken:

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - Wijnhoeve de VeluweWijnhoeve de Veluwe

Wijnhoeve de Veluwe van Ben en Nanny Schut is in 2003 opgestart met het aanplanten van 500 druivenstokken. In de daarop volgende jaren is de wijnhoeve uitgebreid en omvat nu 1,5 hectare grond. Door de uitbreiding zijn er twee wijngaarden ontstaan. De wijngaarden zijn beplant met de druivenrassen Regent, Salome, Rondo, Seyval Blanc, Johanniter, Solaris.

Wijnhoeve de Veluwe is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2013 te bezoeken op zaterdag 20 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Lontweg 1, 6731 EN Otterlo. (Routebeschrijving via Google Maps)

Telgt - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - GelderlandWijngaard Telgt

Eigenaar Jan van de Ham raakte via zijn werk in de agrarische sector besmet met het ‘wijngaardvirus’ en kon dan ook niet anders dan een stuk grond aankopen en een wijngaard aanplanten. In 2005 kocht Jan dan ook een stuk grond van ruim 1,1 hectare, waar half mei 2006 de wijngaard is aangeplant. De druivenssoorten die er staan zijn: Regent, Johanniter, Pinotin, Birstaler Muskat, Cabernet Blanc, Rondo, Palatina en Muskat Blue.

Wijngaard Telgt is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Telgterweg (vanuit de bebouwde kom vrij snel links), in Ermelo (Routebeschrijving via GoogleMaps)

De Rijsakker - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard De Rijsakker

Deze wijngaard van Gert en Sija-Anna Hemelaar is aangelegd in een voormalige boomgaard. De wijngaard ontleent haar naam aan de weg (de Rijsakkerweg) die achter de wijngaard langs loopt. In 2005 plantten Gert en Sija-Anna de eerste druivenstokken aan. Inmiddels staan de volgende druivensoorten in de wijngaard: Solaris, Johanniter, Pinotin, Rondo, Palatina, Cabernet Colognes en Muscat Blue.

Ook de wijnen van Wijngaard de Rijsakker zijn bekroond tijdens de Nationale Wijnkeuring 2013. Er was een Bronzen Medaille voor de witte wijn ‘Johanniter 2011’. De overige wijnen van Wijngaard De Rijsakker werden door de jury beloond met een WIN-keurzegel.

Tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 is het natuurlijk mogelijk om de mooie wijnen van Wijngaard De Rijsakker te proeven en een kijkje te nemen in de wijngaard. Hierbij wordt uiteraard alles verteld over druiventeelt en het maken van wijn. Wijngaard De Rijsakker is te bezoeken op zaterdag 20 september 2014 van 10.00 tot 17.00 uur.

Adres: Wijngaard De Rijsakker, Raadsteeg 12, 4156 AN Rumpt (nabij Geldermalsen en Leerdam) (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Wijngaard De S-Akker - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014De S-akker

Eind 2001 startten Teun Geluk en Chris Maan met het klaar maken van een stuk grond (4000 m2) om dit stuk grond te kunnen beplanten met druivenstokken. In april 2002 konden de eerste 1300 druivenstokken de grond in, waarvan in 2004 de eerste oogst te plukken viel. Nu een aantal jaren verder is de productie al zo op gang gekomen dat er ongeveer 1 liter wijn per druivenstok afkomstig is.

De druivensoorten die op deze wijngaard staan, zijn: Regent, Johanniter en Merzling. De wijngaard is voor 80 procent met de Regent beplant en de overige 20% met de Merzling. Van de Regent wordt een rode wijn en een rosé gemaakt en van de Merzling droge en halfdroge witte wijnen. Prijzen winnen kunnen ze bij de S-akker ook. Zo viel de S-akker bijvoorbeeld in de prijzen bij de Nationale Wijnkeuring 2012. Daar ontvingen Teun Geluk en Chris Maan twee bronzen medailles voor hun witte Merzling 2011 en voor de Regent Rosé 2011.

De S-akker is tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 geopend op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 tussen 13.00 en 17.00 uur.

Adres: Welysestraat 19b, 6669 DG Dodewaard (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - De Breede BeekWijngaard Aan de Breede Beek

Wijngaard Aan de Breede Beek ligt op het Landgoed Slichtenhorst bij Nijkerk. Henk Breugem is hier in 2003 begonnen met het aanplanten van druivenstokken op 1 hectare, In 2010 is de wijngaard uitgebreid naar 2 hectare. De druivensoorten die op deze wijngaard te vinden zijn Regent, Cabernet Cortis, Solaris, Muscat Blanc, Muscaris en Johanniter.

Wijngaard Aan de Breede Beek is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september 2014 van 13.00 tot 17.00 uur. De wijngaard staat deze zaterdag in het teken van het Wijnfeest Gelderse Vallei. Naast wijnen van de Breede Beek zijn er diverse wijnen van wijngaarden uit de Gelderse Vallei beschikbaar. Het thema van dit jaar is Wijn en Eten. Bij de verschillende wijnen zullen bijpassende hapjes verkrijgbaar zijn, waardoor uitstekende en verrassende combinaties te verwachten zijn. Er is een zalmroker, er zijn workshops (een sommelier legt uit hoe je wijn en eten kunt combineren, een vinologe legt uit hoe wijn te proeven) en natuurlijk wordt er van alles verteld over de wijngaard zelf (hoe groeien druiven, hoe wordt de wijn gemaakt, etc.).

Alvast een kijkje nemen op deze wijngaard? TastyTales maakte een mooie video over Aan de Breede Beek. Je vindt de video hier

Adres: Slichtenhorsterweg 69, 3862 NP Nijkerk (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014

Wijndomein Oude Waalstroom

Huib Overmars en Lotte Rippen krijgen begin 2007 de mooie kans om het 10 jaar oude wijndomein de Oude Waalstroom over te nemen. Het Wijndomein bestaat uit ruim twee hectare grond, waarvan anderhalve hectare bedoeld is voor wijnbouw. Het grootste gedeelte van de druivenstokken is tussen 1998 en 2000 aangeplant. In 2008/2009 hebben Huib en Lotte zelf ook nog 1100 druivenstokken aangeplant. Op het wijndomein staan ook nog verschillende fruit- en notenbomen en ander klein fruit. Op het wijndomein staan druivenstokken van 8 verschillende druivenrassen. Vier witte rassen, Johanniter, Solaris, Bianca en Palatina en vier blauwe rassen, Regent, Rondo, Cabernet Cortis en Cabernet Cantor.

Wijndomein Oude Waalstroom is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 tussen 10.00 en 17.00 uur. Het wijndomein is vrij te bezichtigen of je kunt deelnemen aan een rondleiding. Ook is het natuurlijk mogelijk de wijnen van het wijndomein te proeven en te kopen.

Alvast een kijkje nemen op deze wijngaard? TastyTales maakte een mooie video over deze wijngaard k. Je vindt de video hier

Adres: Jannestraat 1a, 5327 KR Hurwenen (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Overijssel bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden in Gelderland (West)

Nationale Wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweek. Het doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.