Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Friesland

Wie denkt dat er in het Hoge Noorden geen wijnbouw plaatsvindt, zit er mooi naast. Niet alleen in Groningen, maar ook in Friesland zijn er wijngaarden te vinden. Friese wijngaarden die hun poorten tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 op 20 en 21 september hun deuren openen. Kom je een kijkje nemen?

Door het hele land kun je in het weekend van 20 en 21 september een kijkje nemen op de Nederlandse Wijngaarden. Maar welke Nederlandse wijngaarden zijn er te bezoeken in de provincie Friesland?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Friesland

De Frysling - De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard De Frysling

Nabij het Friese dorp Twijzel bevindt zich de meest noordelijke wijngaard van ons land; Wijngaard De Frysling. Hier in Twijzel hebben Douwe en Jantiene Broersma in 2009 hun droom verwezenlijkt zien worden; een eigen wijngaard.

Wijngaard De Frysling (een combinatie van Frysland en Riesling, de koningin der druiven) is 1,5 hectare groot en aangeplant met 4700 wijnstokken. 6 verschillende druivenrassen vind je op deze Nederlandse wijngaard: Solaris, Johanniter, Souvignier Gris, Cabernet Cortis, Pinotin en Pinot Noir.

Naast een rosé en een witte wijn, maken ze hier op de Frysling ook twee mousserende wijnen.

Naast wijnbouw is er op de Frysling nog van alles te doen. Er is een gastenverblijf, er zijn rondleidingen, wijnproeverijen en workshops van kunstenaars.

Wijngaard De Frysling is tijdens De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 beide dagen te bezoeken. Zowel zaterdag 20 als zondag 21 september is de Frysling geopend van 13.00 tot 18.00 uur te bezoeken door iedereen die een kijkje wil nemen op de meest noordelijke wijngaard van Nederland.

Adres: Egypte 7, 9286 EX Twijzel(Routebeschrijving via Google Maps)

 

Wijndomein Frederique - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - FrieslandWijndomein Frederique

Wijndomein Frederique, gelegen in Waskemeer, is ontstaan uit de interesse zelf wijn te maken van de eigenaar Fred Rademaker. Dit gebeurt op dit domein geheel biologisch. Het wijndomein is ongeveer 0,5 hectare groot en wordt bebouwd met de druivensoorten Rondo, Bianca, Marechal Foch, Leon Milot, Solaris, Regent, Savyon Gris, Syvon Blanc en Muscaris.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 geopend op zowel zaterdag 20 september als zondag 21 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Adres: Leidijk 42, 8434NC Waskemeer (Routebeschrijving via GoogleMaps)

 

Thabor - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijn & Cultuurhoeve Thabor

Op oude ruïnes van het Thabor klooster, dat in 1406 door Rienck Bockema, een (pelgrim)ridder uit Sneek is opgericht, staat de Wijn & Cultuurhoeve Thabor, een initiatief van Auke Age de Jong en Karin Idzenga. Auke, opgegroeid op boerderij Thabor, heeft Thabor omgetoverd van een agrarisch bedrijf in de Wijn & Cultuurhoeve die Thabor nu is. Natuurlijk samen met Karin.

In 2010 w0rden de eerste 3000 wijnstokken op Thabor aangeplant en vind je de druivenrassen Solaris, Johanniter en Cabernet Cortis op de wijngaard. In 2013 hebben ze op Thabor hun eerste oogst kunnen binnen halen, waarvan twee mooie wijnen zijn gemaakt.

Op Wijn & Cultuurhoeve Thabor is van alles te doen. Er is een mini-camping, je kunt er vergaderen, je familiedag organiseren, workshops volgen, met een besloten gezelschap een hapje eten, én natuurlijk wijnproeven.

Tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 is Wijn & Cultuurhoeve Thabor zaterdag 20 september geopend van 10.00 tot 16.00.

Adres: Thaborwei 10, 8632 WG Tirns (Routebeschrijving via Google Maps)

Wil je liever een in een andere provincie een wijngaard bezoeken? Kijk dan eens hier voor deelnemende wijngaarden in andere provincies!

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Overijssel bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden Friesland

Nationale Wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweek. Het doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.