Open Dagen Nederlandse wijngaarden 2014: Flevoland

Nationale Wijnweek 2014 - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Het is binnenkort weer zover: De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014. Op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers.

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweek. Het doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Wijnbouw in Nederland

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Door het hele land kun je in het weekend van 20 en 21 september een kijkje nemen op de Nederlandse Wijngaarden. Maar welke Nederlandse wijngaarden zijn er te bezoeken in de provincie Flevoland?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Flevoland

Maronesse - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard Maronesse

Sinds 2004 wordt er op wijngaard Maronesse uit Marknesse in de Noordoostpolder wijn geproduceerd door de eigenaren Cor, Riek en Roland van der Veeken.  Wijngaard Maronesse is een wijngaard die 3,5 hectare groot is en waarop een verscheidenheid aan druiven wordt geteeld. Op deze wijngaard vind je druivensoorten als Cabernet Cortis, Johanniter, Solaris, Souvignier Gris en Pinot Gris.  Zowel witte, rode en rosé wijnen worden hier gemaakt. De Maronesse wijnen bestaan uit een witte Johanniter, een Maronesse Wit, Zonnewit, halfdroog, Rosé, droog en zoet, en 2 mooie rode barrique wijnen.

Over de wijngaard zijn dit jaar hagelnetten geplaatst, deze zorgen ervoor dat hagel de druiven niet kan beschadigen, verder beschermen de netten de druiven tegen vogels, wespen en de wind. Wijngaard Maronesse is de eerste wijngaard in Nederland waar hagelnetten zijn geplaatst.

Tijdens de open dagen kun je een kijkje nemen in de wijngaard, de wijnmakerij en natuurlijk de wijnkelder. Er worden rondleidingen gegeven en er kan natuurlijk ook wijn geproefd worden. Ook is er tijdens deze open dagen een kleine markt met streekproducten. De bouw van onze winkel vordert, we hopen tijdens de open dag zover te zijn dat de winkel open is en dat u het eindresultaat kunt bekijken.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 op zondag 21 september te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur.

Adres: Steenwijkerweg 23, 8316 RH  Marknesse (Routebeschrijving via Google Maps)

El Placer - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard El Placer

In 2000 plantte Johan Rippen en Lidwien Vos de Wael hun eerste wijnstokken op hun wijngaard El Placer (‘Placer’ is Spaans voor plezier, genoegen, genot). De wijngaard is 0,5 hectare groot en vooral beplant met de druivensoorten: Regent, Rondo en Lakemont. Bij de verbouw van druiven wordt op deze wijngaard geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. De wijnen van Wijngaard El Placer zijn voorzien van leuke, aantrekkelijke namen als Frisse Blos, Vaders Trots, Barricade en natuurlijk de Rondo en de Regent.

Wil je alvast een beeld krijgen van deze wijngaard, kijk dan eens naar de onderstaande video’s over duurzame wijnbouw in Flevoland en over de oogst.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 zowel op zaterdag 20 als op zondag 21 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Adres: Groene Velden 140, 8211 BD Lelystad (Routebeschrijving via Google Maps)

Hof van Almere - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Hof van Almere

Stadswijngaard Hof van Almere bestaat sinds mei 2010 en er staan zo’n 1000 druivenstokken. Gelegen op een unieke locatie in het natuurgebied de Almeerder Hout, aan de zuidoostelijke hellingen op de locatie Braambergen, ook wel de Almere Alp genoemd, zijn de omstandigheden op deze wijngaard speciaal te noemen. De druiven staan op hellingen van  30 graden hierdoor is de temperatuur hoger dan de temperatuur in de omgeving en zijn de hellingen op de wijngaard vergelijkbaar met hellingen in de Moezelstreek.

Hof van Almere wordt op een milieu- en mensvriendelijke wijze beheerd. Op de wijngaard staan Het perceel 200 Rondo’s, 200 Cabernet Cortis, 360 Johanniter en 200 Solarissen geplant. Daarnaast zijn er 40 stokken met diverse druivensoorten geplant om mee te experimenteren.

Op stadswijngaard Hof van Almere is het mogelijk om een aantal druivenstokken te pachten en ben je de eigenaar van deze wijnstokken met alle voordelen die daar bijkomen kijken. Een eigen wijn afkomstig van jouw eigen druivenstokken.

Stadswijngaard Hof van Almere is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 te bezoeken op zaterdag 20 september 2014 van 14.00 tot 16.00 uur.

Adres: Kemphaanweg 2, 1358 AB Almere(Routebeschrijving via GoogleMaps)

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Flevoland bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden Flevoland (pdf)

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.