Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Drenthe

Nationale Wijnweek 2014 - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Op zaterdag 20 en zondag 21 september is het weer zover: De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014. Tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 openen bijna 70 wijngaarden hun poorten voor wijnliefhebbers, zodat deze een kijkje achter de schermen van het leven op een wijngaard in Nederland kunnen nemen.

Nationale wijnweek

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 maken deel uit van de Nationale wijnweekHet doel van de Nationale Wijnweek is om meer aandacht en belangstelling te krijgen voor de Nederlandse wijngaarden en Nederlandse wijn. De Nationale Wijnweek staat dan ook bol van activiteiten die georganiseerd worden rondom Nederlandse Wijngaarden en Nederlandse wijn, zoals het de Uitreiking medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014, de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 en de (afsluitende) Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek.

Nederland een wijnland?

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Door het hele land kun je in het weekend van 20 en 21 september een kijkje nemen op de Nederlandse Wijngaarden. Maar welke Nederlandse wijngaarden zijn er te bezoeken in de provincie Noord-Brabant?

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2014: Drenthe

Wijngoed Havelte - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - DrentheWijngoed Havelte

In 2005 plantten Peter en Winie Pels hun eerste wijnstokken aan. 1450 wijnstokken werden aangeplant. In 2012 staan er in totaal 2300 wijnstokken op de wijngaard die zo’n 1 hectare groot is.

Op het wijngoed worden zowel rode als witte wijnen gemaakt, maar ook rosé. De druivensoorten die gebruikt worden zijn: Regent, VB 26-5, Solaris, Johanitter, Riesel, Pinot-Gris, Souvignier-gris

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 op zondag 21 september geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Slagdijk 1, 7971 RL  Havelte (Routebeschrijving GoogleMaps)

wijngaard-op Tiendeveen - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - DrentheWij’n Gaard op Tiendeveen

Deze wijngaard is van Jan-Willem Nieuwenhuis en Irene Verkerk. In 2004 kochten zij een stuk land naast hun boerderijwoning, waar zij zijn begonnen met het aanplanten van wijnstokken.  Bij de teelt en bereiding worden alleen biologisch verantwoorde middelen gebruikt. De wijngaard is ongeveer 1,5 hectare groot.

Op de wijngaard wordt zowel witte als rode wijn gemaakt van verschillende druivenrassen: Pinotin, Marechal Foch, Rondo, Merzling, Johannitter.

Alvast een beeld krijgen van Wij’n Gaard op Tiendeveen? Kijk dan eens naar dit filmpje dat RTV Drenthe vorig jaar maakte over de druivenoogst op deze wijngaard.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 zowel op zaterdag 20 als op zondag 21 september geopend van 12.00 tot 18.00 uur.

Tijdens de Open dagen is het mogelijk een rondwandeling door de wijngaard te maken, die dan bijna oogstklaar moet zijn en kan er geproefd worden van de wijnen uit voorgaande jaren.

Adres: Berkenweg 32, 7937 TE  Tiendeveen (Routebeschrijving via GoogleMaps)

wijngaard runa - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014Wijngaard Runa

In 2003 is het eerste wijngaardperceel aangelegd en werd er gestart met het verbouwen van de druivenrassen Phoenix, Solaris en Orion (witte druiven) en Rondo, Leon Millot en Marechal Foch (blauwe druiven).  De wijngaard is ongeveer 1 hectare groot en wordt tegenwoordig vooral bebouwd met de druivenrassen: Solaris, Sauvignon Gris, Muscaris, Cabernet Cantor, waar zowel rosé als witte wijn van worden gemaakt.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2014 op zondag 21 september geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Armweide 20, 7963 RT  Ruinen (Routebeschrijving via GoogleMaps)

Handig?!

Wil je deze Nederlandse Wijngaarden in Drenthe bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 dan is het misschien handig om onderstaande pdf te printen. In dit pdf bestand vind je de beschrijving van de bovenstaande wijngaarden met natuurlijk het adres en wanneer je de wijngaarden kunt bezoeken. Handig toch?!

Deelnemende wijngaarden provincie Drenthe (pdf)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.