Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2013: Gelderland (3)

Het is binnenkort weer zover: De open dagen Nederlandse Wijngaarden 2013. Op zaterdag 28 en zondag 29 september 2013 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers. De open dagen van de Nederlandse wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (30 september t/m 6 oktober 2013).

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Welke wijngaarden kun je bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2013 in de provincie Gelderland?

Omdat er veel wijngaarden in Gelderland zijn, die zijn deuren opent voor de open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2013, wordt de aankondiging van de provincie Gelderland in drie delen gesplitst. Zo behoudt u goed het overzicht van de deelnemende wijngaarden. De afgelopen twee dagen hebben we het eerste deel en het tweede deel gepubliceerd. Vandaag wordt het laatste deel van Gelderland online gezet.

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 Wijngoed Kranenburg

Ook Wijngoed Kranenburg van Henk Takken maakt deel uit van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Wijngoed Kranenburg heeft een oppervlakte van 1,5 hectare en verbouwt de druivenrassen: Solaris, Johanniter, Merzling, Marechal Foch, Regent en Rondo.

Wijngoed Kranenburg is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2013 te bezoeken op zaterdag 28 september en zondag 29 september van 13.00 uur tot 17.00 uur. Naast rondleidingen over de wijngaard en het proeven van de wijnen, is het ook mogelijk om druivensap te maken, een potje wijngaardgolf te spelen en is er een demonstratie van wijnbouw werktuigen. Ook de lokale imker is aanwezig.

Adres:Kostedeweg 2, 7251 MZ  Kranenburg.

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 Wijngoed Montferland

Wijngoed Montferland bestaat uit Wijngaard Bergerbos, Wijngaard ’t Oerlegoed en Kasteel Huis Bergh. In 2004 besloot familie Masselink om te schakelen van het traditionele boerenbedrijf naar een nieuwe bedrijfstak: de Wijnbouw. 2,5 hectare van de grond rondom hun boerderij ’t Oerlegoed wordt in 2004 aangeplant met druivenstokken. Ook op 1,5 hectare pachtgrond bij kasteel Huis Bergh worden druivenstokken aangeplant. 14.500 planten, 3600 houten palen en 10 kilometer draad gebruikt Leon Masselink voor de aanleg van zijn wijngaarden. Het wijngoed omvat zo’n 4 hectare en staat vol met druivensoorten als Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Souvignier, Johanniter, Solaris en Cabernet Blanc.

De afgelopen jaren zijn de wijnen van het Wijngoed Montferland regelmatig in de prijzen gevallen en ook dit jaar bij de Nederlandse Wijnkeuring werden dit Wijngoed beloond. Het wijngoed ontving een gouden medaille voor hun witte Cabernet Blanc 2010.

Het Wijngoed Montferland is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijndagen 2013 op zaterdag 28 september van 13.00 tot 21.00 uur en zondag 29 september van 13.00 tot 18.00 uur te bezoeken.

Adres: Munsterweg 4, 7081 HJ Gendringen.

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012

Wijnhoeve de Colonjes

Wijngaard de Colonjes is met zijn 13 hectare één van de grootste wijngaarden in Nederland. Gelegen in Groesbeek waar dit weekend de Wijnfeesten zijn, is deze wijnhoeve natuurlijk dit weekend te bezoeken. De Colonjes heeft de volgende druivenrassen op de wijngaard staan: Regent, Pinotin, Cabernet Colonjes, Cabernet Cortis, Cabernet Blanc, Helios, Johanniter, Riesèl en Muscaris.

Wijnhoeve de Colonjes is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2013 op zaterdag 28 september van 13.00 tot 18.00 uur en zondag 29 september van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken en kunt u genieten van een rondleiding en natuurlijk het proeven van de wijnen.

Adres: 2e Colonjes 4, 6562 DM  Groesbeek

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012Wijnhoeve de Veluwe

Wijnhoeve de Veluwe van Ben en Nanny Schut is in 2003 opgestart met het aanplanten van 500 druivenstokken. In de daarop volgende jaren is de wijnhoeve uitgebreid en omvat nu 1,5 hectare grond. Door de uitbreiding zijn er twee wijngaarden ontstaan. De wijngaarden zijn beplant met de druivenrassen Regent, Salome, Rondo, Seyval Blanc, Johanniter, Solaris.

Wijnhoeve de Veluwe is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2013 te bezoeken op zaterdag 28 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Lontweg 1, 6731 EN Otterlo.

3_wijngaard_13_juniWijngaard de Wageningse Berg

Op de Wageningse Berg ligt onze commerciële wijngaard van 2,3 ha. In deze eerste Nederlandse biologische wijngaard boven de grote rivieren worden nieuwe vroegrijpe druivenrassen gebruikt. In juni 1998 plantten we de eerste hectare wijngaard aan op het landgoed De Dorskamp. Voorjaar 2000 volgde een uitbreiding tot 2 ha, gevolgd door een aanplant in 2004 met 0,3 ha. Ons hoofdras Regent (70 procent van het areaal) levert een krachtige tanninerijke rode wijn en ook een frisse rosé. Onze andere rassen Johanniter, Merzling en Bianca geven een mooie witte wijn.
De wijngaard wordt gerund door wijnboer Jan Oude Voshaar samen met zijn assistent Ronald Keereweer. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers helpt met het onderhoud, de oogst en de wijnproductie. Onze wijnkelder heeft moderne productiefaciliteiten en een ruime capaciteit. De wijnen van onze wijngaard zijn te koop in Wageningen en omgeving bij slijterijen en winkels. Ook staan wij op wijnkaarten van gerenommeerde restaurants als Het Koetshuis in Bennekom, Kromme Dissel in Heelsum en O Mundo in Wageningen.
Wij blijven experimenteren met nieuwe rassen, zoals Solaris, Cabernet Blanc, Souvignier Gris, Pinotin en Cabernet Cortis.

Wijngaard de Wageningse Berg is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2013 te bezoeken op zondag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Scheidingslaan 1, 6704 PA Wageningen

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012

Wijndomein Oude Waalstroom

Huib Overmars en Lotte Rippen krijgen begin 2007 de mooie kans om het 10 jaar oude wijndomein de Oude Waalstroom over te nemen. Het Wijndomein bestaat uit ruim twee hectare grond, waarvan anderhalve hectare bedoeld is voor wijnbouw. Het grootste gedeelte van de druivenstokken is tussen 1998 en 2000 aangeplant. In 2008/2009 hebben Huib en Lotte zelf ook nog 1100 druivenstokken aangeplant. Op het wijndomein staan ook nog verschillende fruit- en notenbomen en ander klein fruit. Op het wijndomein staan druivenstokken van 8 verschillende druivenrassen. Vier witte rassen, Johanniter, Solaris, Bianca en Palatina en vier blauwe rassen, Regent, Rondo, Cabernet Cortis en Cabernet Cantor.

Wijndomein Oude Waalstroom is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2013 op beide dagen te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Het wijndomein is vrij te bezichtigen of je kunt deelnemen aan een rondleiding. Ook is het natuurlijk mogelijk de wijnen van het wijndomein te proeven en te kopen.

Adres: Jannestraat 1a, 5327 KR Hurwenen

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.