Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2013: Flevoland

Het is binnenkort weer zover: De open dagen Nederlandse Wijngaarden 2013. Op zaterdag 28 en zondag 29 september 2013 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers. De open dagen van de Nederlandse wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (30 september t/m 6 oktober 2013).

Nederland kent ondertussen bijna 200 wijngaarden . Door de introductie van nieuwe druivenrassen in de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Van de enkele tientallen wijngaarden die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

Welke wijngaarden kun je bijvoorbeeld bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2013 in de provincie Flevoland?

 

wijngaardelplacerWijngaard El Placer

In 2000 plantte Johan Rippen en Lidwien Vos de Wael hun eerste wijnstokken op hun wijngaard El Placer (‘Placer’ is Spaans voor plezier, genoegen, genot). De wijngaard is 0,5 hectare groot en vooral beplant met de druivensoorten: Regent, Rondo en Lakemont. Bij de verbouw van druiven wordt op deze wijngaard geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. De wijnen van Wijngaard El Placer zijn voorzien van leuke, aantrekkelijke namen als Frisse Blos 2010, Vaders Trots 2010, Barricade 2009 en natuurlijk de Rondo 2010 en de Regent 2010.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2013 zowel op zaterdag 28 als op zondag 29 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Adres: Groene Velden 140, 8211 BD Lelystad

Wijngaard Maronesse

Sinds 2004 wordt er op wijngaard Maronesse uit Marknesse in de Noordoostpolder wijn geproduceerd door de eigenaren Cor, Riek en Roland van der Veeken.  Wijngaard Maronesse is een wijngaard die 3,5 hectare groot is en waarop een verscheidenheid aan druiven wordt geteeld. Op deze wijngaard vind je druivensoorten als Cabernet Cortis, Johanniter, Solaris, Souvignier Gris en Pinot Gris.  Zowel witte, rode en rosé wijnen worden hier gemaakt. De Maronesse wijnen bestaan uit een witte Johanniter, een Maronesse Wit en Rosé, de mooie rode fruitige of barrique wijn en de Polderparel, een mousserende rosé.

Deze wijngaard is tijdens de Open dagen van de Nederlandse Wijngaarden 2013 op zondag 29 september te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur. Tijdens de open dagen kun je een kijkje nemen in de wijngaard, de wijnmakerij en natuurlijk de wijnkelder. Er worden rondleidingen gegeven en er kan natuurlijk ook wijn geproefd worden. Ook is er tijdens deze open dagen een kleine markt met streekproducten.

Adres: Steenwijkerweg 23, 8316 RH  Marknesse

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.